logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WUN-1-IR – czujniki zbliżeniowe w meblach, awarie po roku, połączenia kabli

newkind 24 Sie 2025 21:12 486 3
REKLAMA
  • #1 21643527
    newkind
    Poziom 11  
    Cześć!

Mam problem z wyłącznikami uniwersalnymi (zbliżeniowymi) WUN-1-IR - takimi jak tutaj: https://ledheros.pl/oferta/index.php?id=497&l=pl, https://www.smd-led.pl/he-wun-1-ir-34283

Stolarz przy robieniu mebli na zamówienie użył takich czujników zbliżeniowych. Przez pierwszy rok działały pięknie, ale potem zaczęło się dziać coś dziwnego. Nagle jedne przestawały działać, inne przestawały reagować na zbliżenie i świeciły się cały czas, pomimo zamkniętych drzwi. Zauważyłem, że stolarz poucinał końcówki (JSTM) i połączył kable doprowadzające prąd szeregowo. Myślałem, że skoro przez rok działały bez problemu, to może coś zaczęło się dziać z zasilaczami, albo zasilacze są za słabe na takie połączenie - 8 wyłączników i 8 taśm LED COB w ściankach mebli, więc wymieniłem zasilacze na 12 V, 200 W (tak, wiem, overkill, ale chciałem sprawdzić teorię o zbyt niskiej mocy), ale dalej dzieje się to samo. Próbowałem zmienić niektóre czujniki na nowe, na chwilę to pomogło, ale potem znowu problem wraca. Czujniki, które przestają działać, nagle "ożywają", a potem znowu albo "padają", albo blokują się w tryb "włączony". Zasilacze wyeliminowałem jako problem, więc co w takim razie? Beznadziejne czujniki, czy połączenie do bani, czy to, że poucinał końcówki JSTM (miniAMP) i łączył je inaczej? Spotkał się ktoś z czymś takim? Dzięki za wszelkie rady!

Schemat i dane techniczne wyłącznika WUN-1-IR z czujnikiem zbliżeniowym IR

AI: Mógłbyś wrzucić schemat albo dokładniejszy opis, jak dokładnie są połączone te czujniki i taśmy LED – czy wszystko idzie szeregowo, równolegle, jak to wygląda na kablach?
    Kable doprowadzające prąd są połączone szeregowo - jedno źródło zasilania dla wszystkich czujników.
    AI: Czy wszystkie czujniki i taśmy LED są podpięte pod jeden zasilacz, czy masz osobne obwody/zasilacze? Jak wygląda kwestia masy/uziemienia w tej instalacji?
    Wszystkie taśmy i czujniki podłączone są pod jeden zasilacz 12 V, 200 W
  • REKLAMA
  • #2 21643594
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2635
    Kolego podstawowa rzecz, jak pominiesz te elektroniczne wynalazki tzn włączniki i podłączysz na krótko to czy wszystko działa?
  • REKLAMA
  • #3 21644622
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21774262
    leclerk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    >>21643594 Dobry wieczór. Jakiej firmy/gdzie kupić, żeby dobrze działały? Ten sam problem ;) Pozdrawiam
REKLAMA