logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HISENSE 43A6BG – uniwersalny sterownik do matrycy po awarii płyty głównej TV?

Fredw 26 Sie 2025 10:04 912 9
REKLAMA
  • #1 21644878
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Jest sobie TV HISENSE 43A6BG z problemem.
    Uruchamia się tylko do logo HISENSE i po 1, 2 sekundach wyłącza się. Jeszcze jakiś czas temu jak kilka razy się go włączyło to w końcu zaczynał działać i działał do momentu wyłączenia.
    2 serwisy stwierdziły, że ma uszkodzoną płytę główną i brak jest części zamiennych.

Pytania są 2.

1. Czy jednak serwisy mogą się mylić? Bo już na wejściu zapowiedziałem, że szkoda mi inwestować za wiele w ten TV, który padł już 2 raz (najpierw podświetlenie i zaraz po gwarancji to włączanie).
    2. Matryca na 100% jest sprawna, bo jak działał to obraz był ok, więc jeśli jest faktycznie nienaprawialny, to pomyślałem o czymś takim:
    W Chinach kiedyś kupiłem taki uniwersalnym moduł do matryc, dzięki czemu ze starej matrycy od laptopa zrobiłem sobie monitor warsztatowy. Orientuje się może ktoś, czy do matrycy z tego TV (modelu nie znam, nie mam jak go bezpiecznie rozkręcić, za mało miejsca na położenie) będzie coś takiego?
    TV i tak był głównie używany jako monitor, więc moduł TV jest w zasadzie zbędny lub można go zastąpić dekoderem..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21644899
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    Fredw napisał:
    2 serwisy stwierdziły, że ma uszkodzoną płytę główną

Może i diagnoza prawdziwa, ale trafiły do mnie 2 wprawdzie 50 cali , też z diagnozą, że uszkodzona płyta główna, a okazało się, że to było uszkodzone podświetlenie, może tu jest podobnie.
  • #4 21644944
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Fredw napisał:
    Uruchamia się tylko do logo HISENSE i po 1, 2 sekundach wyłącza się

Napisz dokładniej, czy cały TV się wyłącza, czy ginie obraz tylko?
  • REKLAMA
  • #5 21644959
    Fredw
    Poziom 23  
    @Telo jak tylko będę miał możliwość go rozebrać, czyli poza domem, to podam typ matrycy. Myślałem,że ktoś orientuje się co tam może siedzieć i czy taki patent w ogóle jest wykonalny.
    Tych sterowników (najróżniejszych) jest zatrzęsienie na ali, łącznie z jakimiś do matryc 4k, ale moja wiedza kończy się na tych do matryc laptopowych.
    Wymiana na używkę?
    Obawiam się, żeby to nie było wymiana na zasadzie zamienił stryjek... bo z tego co już zdążyłem się zorientować to jest chyba najpopularniejsza awaria chińczyków (poszukiwania własne i analiza AI), to odpalanie tylko do logo.

Ale załóżmy, że poszedł bym w coś takiego, po prostu wymieniam p&p i wszystko?

@kazikszach, podświetlenie miał robione 4-5 miesięcy wcześniej, ale co zrobili dokładnie nie wiem, w protokóle naprawy gwarancyjne "wymiana podświetlenia". Tylko wtedy nie odpalał w ogóle, diodka mignęła 1 raz i na tym koniec, teraz mignie 2, nawet czasami 3 razy. Ale jak już będę miał możliwość go rozebrać, to zerknąć nie zaszkodzi.

Telo napisał:
    Napisz dokładniej, czy cały TV się wyłącza, czy ginie obraz tylko?

Wciskam POWER, mignie diodka, na 1,2 sekundy pojawi się logo i wyłącza się, przechodzi do stanu czuwania.
  • #6 21645023
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2325
    Fredw napisał:
    Ale załóżmy, że poszedł bym w coś takiego, po prostu wymieniam p&p i wszystko?

Powinno być tak, jak piszesz, ale przed zakupem zapytaj sprzedawcę, czy wie, pod jaką matrycę jest ta płyta. Jeżeli ty sprawdzisz i będzie pasować, to powinno zagrać... Z tego, co wiem, to te TV na H... są bardzo awaryjne – jak nie podświetlenie, to płyta main... taka jakość.
  • REKLAMA
  • #7 21652770
    Fredw
    Poziom 23  
    Żeby nie było, że temat zignorowałem, to po prostu nie miałem czasu nawet spojrzeć na ten tv, ale udało się zdjąć go ze ściany i plus dla chińczyka, bo nie trzeba rozbierać całości żeby dostać się do elektroniki, więc mogłem zrobić fotki na przysłowiowym kolanie.

Problem częściowo się rozwiązał, bo mam "nowy" tv, ale pytanie o ten uniwersalny sterownik zostaje, bo jednak matryca 4k to nie FHD, a biorąc pod uwagę awaryjność elektroniki w tych TV jakoś szkoda mi inwestować w części z nich.

Jeśli dobrze znajduje to to powinien być typ matrycy:
    HD426Y1U51-T0L1\S0\FM\krzaczki\krzaczki\ROH
    HISENSE 43A6BG – uniwersalny sterownik do matrycy po awarii płyty głównej TV?matryc..jpg (77.83 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Takie jest oznaczenie modułu pomiędzy matrycą i płyta główną:
    RSAG7.820.11133/ROH VER.A
    HISENSE 43A6BG – uniwersalny sterownik do matrycy po awarii płyty głównej TV?mod_ma..jpg (41.3 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Przepraszam za jakość zdjęcia, na telefonie nie zauważyłem, a TV obecnie w pudle. jak trzeba coś więcej to w wolnej chwili wytargam dziada z piwnicy.

I takie oznaczenia są na płycie głównej:
    HISENSE 43A6BG – uniwersalny sterownik do matrycy po awarii płyty głównej TV?mobo.jpg (98.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    HISENSE 43A6BG – uniwersalny sterownik do matrycy po awarii płyty głównej TV?mobo2.jpg (22.42 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21823021
    herbata
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czy udało Ci się coś dowiedzieć w temacie tej uniwersalnej płyty do matrycy?
  • #9 21823252
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6843
    Tak wygląda płyta do tego modelu z 2023
    - czasem bywałą RSAG7.820.12363
    MT9602EAATBA,
    eMMC: THGBMNG5D1LBAIL
    matryca T430QVN03.7 / HD425Y1U51-T0L1
    T-CON: RSAG7.820.11133/ROH VER.A

Płyta główna RSAG7.820.11529/ROH z elektroniką i złączami w telewizorze

Podświetlenie to : 3 linijki po 6 Led 3V/ 2W
    - LED driver HOZ1GN + polowy AOD8N25

Pasek LED z oznaczeniami modelu CRH-BXBT43Y1303006030AKREV1.0 na tle metalowej obudowy
    Zmniejszenie Iled

Fragment płyty głównej z zaznaczonym obszarem rezystorów sterowania LED
  • #10 21823590
    Fredw
    Poziom 23  
    >>21823021
    Kurcze, nie dostałem wcześniej powiadomienia.
    Niestety nie, nic nie znalazłem. Niby u chinoli trafiłem na parę kontrolerów, ale to były same kontrolery matrycy, bez "płyty głównej".

@lisek, sugerujesz, że to może być znowu problem z podświetleniem? Kurcze, nadal nie mam gdzie tego draństwa rozebrać, zdjęcie tyłu do zdjęć to nie to samo co zdjęcie matrycy.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor HISENSE 43A6BG uruchamia się tylko do logo i wyłącza po 1-2 sekundach. Dwa serwisy zdiagnozowały uszkodzoną płytę główną, której części zamiennych brak. Użytkownik potwierdza sprawność matrycy, co skłania do rozważenia zastosowania uniwersalnego sterownika matrycy, podobnego do tych używanych w laptopach, jednak brak jest pewności co do kompatybilności z matrycą 4K tego modelu. Oznaczenia matrycy to HD426Y1U51-T0L1 oraz T430QVN03.7, a moduł T-CON to RSAG7.820.11133/ROH VER.A. Płyta główna ma oznaczenie RSAG7.820.12363 (czasem spotykana wersja) z układem MT9602EAATBA i pamięcią eMMC THGBMNG5D1LBAIL. Podświetlenie składa się z 3 linii po 6 diod LED 3V/2W, sterowanych przez LED driver HOZ1GN i tranzystory AOD8N25. W dyskusji pojawiły się sugestie, że problem może dotyczyć podświetlenia, a nie samej płyty głównej, co jest częstą usterką w telewizorach tej marki. Uniwersalne kontrolery matryc dostępne na rynku chińskim nie obejmują pełnej funkcjonalności płyty głównej, co utrudnia ich zastosowanie jako zamiennika. Wymiana płyty głównej na używaną jest możliwa, ale ryzykowna ze względu na popularność awarii i trudności z dostępem do części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA