logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Projekt i wykonanie PCB: sterownik 4x24VDC, 3xPWM LED, tensometr, LiDAR, Ethernet

stolkien 28 Sie 2025 10:08 729 13
  • #1 21646776
    stolkien
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dzień dobry.
    Zlecę wykonanie płyty sterującej urządzeniami peryferyjnymi.
    Urządzenie ma za zadanie:

Sterowane z nadrzędnego komputera PC lub innej platformy Windows lub Linux lub Rasberry przez komunikację Ethernet lub RS485 ( do uzgodnienia ).
    Mikrokontroler do uzgodnienia.

Płyta musi posiadać następujące wyjścia funkcjonalne:
    - 4x wyjścia tranzystorowe do sterowania cewkami (obciążenie do 800mA 24 VDC / 1 kanał )
    - 3x wyjście PWM do sterowania LED (Listwy LED RGB ) (obciążenie max 500mA na każdy z kolorów) czyli 3x PWM .

Płyta musi posiadać następujące wejścia:
    - 4x wejście cyfrowe 0/1 ( bez napięciowe ) do kontroli stanu kontaktronów
    - 1x wejście na tensometr. Dane z tensometru mają być przesyłane do jednostki nadrzędnej.
    - 1x wejście na czujnik zbliżeniowy LiDAR (komunikacja UART)

Całość zasilana 24V DC

Urządzenie ma być w formie 1 płytki PCB z możliwością zamontowania jej w obudowie hermetycznej
    Warunki pracy ( pod zadaszeniem, od -30 do +50 w hermetycznej obudowie PCV )

Płytka powinna posiadać złącza zaciskowe umożliwiające podłączenie urządzeń peryferyjnych oraz złącze Ethernet do komunikacji z jednostką nadrzędną.

Zlecenie obejmuje:
    - zaprojektowanie schematu ideowego
    - zaprojektowanie płytki drukowanej
    - ewentualnie napisanie oprogramowania na mikrokontroler
    - wyszukanie podzespołów
    - zakup podzespołów dla prototypów po cenach detalicznych
    - montaż prototypu
    - uruchomienie, oraz testy prototypu
    - w razie potrzeby modyfikacja projektu płytki, lub zmiana oprogramowania

Jednostka nadrzędna i jej oprogramowanie nie jest przedmiotem zlecenia.

Zapytanie ma charakter poważnej oferty.
    Termin realizacji jak najszybszy.
    Budżet przygotowany na ten projekt jest bardzo elastyczny. Nie mam doświadczenia w takich projektach ale myślę że mogę przeznaczyć na to 5000 zł.
    zależnie od stopnia przygotowania projektu.
    FV nie jest wymagana ale będzie mile widziana.

Dodatkowe pytania proszę kierować bezpośrednio do mnie:
    Stonencja(_at_)gmail.com lub w wiadomości PW.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • #2 21646798
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    stolkien napisał:

- ale nie podaje orientacyjnego budżetu, Czy to poważne?
  • #3 21646810
    stolkien
    Poziom 11  
    Uzupełniłem zapytanie.
  • #4 21646821
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 286
    stolkien napisał:
    Uzupełniłem zapytanie.

Czy podany budzet obejmuje takze napisanie softwarte? W opisie jest "ewentualnie".
  • #5 21646835
    stolkien
    Poziom 11  
    >>21646821 Tak podany budżet obejmuje też software mikrokontrolera. Założyłem że oprogramowanie mikrokontrolera będzie po prostu przesyłać stan I/O oraz wartości z tensometra przez ethernet do jednostki nadrzędnej do której oprogramowanie będzie tworzył ktoś inny.
  • #6 21646852
    waltersalata
    Poziom 25  
    stolkien napisał:
    >>21646821 Tak podany budżet obejmuje też software mikrokontrolera. Założyłem że oprogramowanie mikrokontrolera będzie po prostu przesyłać stan I/O oraz wartości z tensometra przez ethernet do jednostki nadrzędnej do której oprogramowanie będzie tworzył ktoś inny.

Przesyłanie przez ethernet to oznacza implementacja stosu TCP/IP na mikrokontrolerze? Czy na mikrokontrolerze ma działaś jakiś serwer odpowiadający na zapytania z nadrzędnego oprogramowania czy po ma być wysyłany strumien po np. UDP bez kontroli transmisji? Czy do tego ma być zaimplementowany jakiś interfejs do konfiguracji adresu IP czy adres IP ma by na sztywno zaszyty w mikrokontrolerze?
  • #7 21646953
    stolkien
    Poziom 11  
    Jest to kwestia do przedyskutowania.
  • #8 21646988
    waltersalata
    Poziom 25  
    stolkien napisał:
    Jest to kwestia do przedyskutowania.

Bo w zależności od oczekiwań cena może pójść 2x za sam software, więc radze to sprecyzować aby później nie było rozczarowania.
  • #9 21647351
    romannowak3
    Poziom 6  
    stolkien napisał:

stolkien napisał:
    ale myślę że mogę przeznaczyć na to 5000 zł

Niestety ale nie jest to poważna oferta, 5000zł to o jeden rząd wielkości za mała kwota na wykonanie takiego projektu, nawet jeśli pominiemy badania inżynierskie urządzenia. Jest to bardziej oferta dla studenta hobbysty, któremu nie zależy na zarobieniu na projekcie, a bardziej na zdobyciu doświadczenia. Dzisiaj inżynier elektronik zarabia średnio 100zł/h netto, na taki projekt należałoby przeznaczyć przynajmniej 1-2 miesiące pracy, aby wykonać go rzetelnie, więc koszt samej robocizny mocno przekracza budżet.
  • #10 21647748
    stolkien
    Poziom 11  
    >>21647351 Rozumiem. Dziękuję za wyrażenie opinii.
  • #11 21647752
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Kolega dobrze prawi, za 5k to co najwyżej jakiś student się tego podejmie dla wpisu do CV.
  • #12 21647879
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6077
    Student ma tą przewagę nad profesjonalistą że może być elastyczny. Kupi gotowy moduł ethernetowy z wbudowanym mikrokontrolerem i moduł do tensometru, odpadnie mu spora część roboty. Oczywiście nie weźmie odpowiedzialności za chiński soft na module ethernetowym, ale szybciej uzyska działający prototyp :)
  • #13 21648309
    autodiag.mg

Poziom 21  
    Ocena: 131
    Nie no, 5 tys.? Może euro, to już bardziej poważnie. Jeśli to budżet na ten projekt, to szukaj kogoś na Ukrainie :) - a części w Chinach.
    Kilka porównywalnych projektów w życiu zrobiłem, cena - przynajmniej 5-7 razy tyle.
    I to bez wymagań czasowych. I oczywiście licencjonujesz tylko skompilowany soft, bez kodu źródłowego.
    Konto firmowe:
    AUTODIAG
    Skłodowskiej 91E, Lubin, 59-300 | Strona WWW: https://elektronik.lubin.pl
  • #14 21648779
    stolkien
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim kolegom za odpowiedzi.
    Udało się znaleść wykonawcę. (Nawet kilku)

Pozdrawiam Serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Zlecono projekt i wykonanie jednostronnej płytki PCB sterującej urządzeniami peryferyjnymi, zasilanej 24 V DC, przeznaczonej do pracy w warunkach od -30 do +50°C pod zadaszeniem w obudowie hermetycznej. Sterownik ma komunikować się z nadrzędnym komputerem PC, platformą Windows, Linux lub Raspberry Pi poprzez Ethernet lub RS485 (do ustalenia). Wymagane wyjścia to 4 kanały tranzystorowe do sterowania cewkami (24 VDC, do 800 mA na kanał) oraz 3 wyjścia PWM do sterowania listwami LED RGB (do 500 mA na kolor). Wejścia obejmują 4 cyfrowe beznapięciowe do kontroli kontaktronów, jedno wejście tensometryczne do przesyłania danych do jednostki nadrzędnej oraz jedno wejście UART dla czujnika LiDAR. Mikrokontroler do wyboru. Projekt ma uwzględniać integrację wszystkich funkcji na jednej płytce PCB z możliwością montażu w obudowie hermetycznej, zapewniając niezawodność w wymaganych warunkach środowiskowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA