logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić zasilacz ATX bez podłączania do komputera? Wysokie napięcie

Artur79 17 Kwi 2003 01:26 1694 7
REKLAMA
  • #1 189871
    Artur79
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    zasilacz ATX zgasil kompa normalnie tzn. zamknij system itp. ale juz go nie wlaczyl ..... zaczelo smierdziec ..... otworzylem go i znalazlem dwa przypalone rezystory ale sprawne ..... poszukalem na ich galezi i znalazlem tranzystor 2SC945 ... zmienilem go ale jeszcze sie "grzal" wiec szukajac dalej znalazlem zwarcie na ukaladzie KA7500 miedzy 11 a 12 pinem ... wiec zmienilem scalaka ale wyjolem go z innego nie dzialajacego zasilacza .... wiec nie jestem pewien czy dziala dzis kupie w sklepie i na wszelki wypadek zmienie .....
    teraz po wlaczeniu okolice scalaka sie nie grzeja ale na jednej z galezi nie wim ktorej jest za wysokie napiecie ... tzn. jest tam elektrolit na 16V i zaczol piszczec i prawie wybuch .... zdazylem odlaczeyc zasilanie ......

zasilacza nie podlaczalem pod kompa ...... czy to moze byc przyczyna za wysokiego napiecia ???

jak sprawdzic zasilacz bez podlaczania do kompa ????
    niechce zeby plyta mi siadla .....

jak powinien zachowac sie zasilacz bez podlaczenia do kompa ????

co z tym fantem zrobic ?????

acha ta linia chyba idzie do 1 pinu do KA7500 ale nie jestem pewien .... na szybko sprawdzalem ...
  • REKLAMA
  • #2 190004
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    Coś mi się zdaje, że źle Ci pracuje zasilaczyk od St.by :). Daje za wysokie napięcie co skótkuje uszkodzeniem KA7500. Zmień elektrolit po pierwotnej (taki mały, między 4,7uF a 22uF/50V). Póki jeszcze działa, to bedzie tyle. Bo potem niestety wysypie Ci się trochę więcej.
    Sprawdź jakie masz zasilanie stabilizatora +5V (7805). Powinno być ok. 10-13V. A na KA7500 powinno iść z przetworniczki 20-30V.

Co do sprawdzenia bez komputera, to podłącz go do jakiegoś obciążenia (np. starego dysku twardego), zewrzyj zielony kabelek z czarnym (włączysz go w ten sposób do stanu pracy - kolory kabelków możesz mieć inne!!!), a sieć podłącz przez żarówkę 150W (zapobiegniesz spaleniu bezpieczników w domu :) ). Ma ruszyć.
  • REKLAMA
  • #3 190842
    Artur79
    Poziom 15  
    zmienilem KA7500 i ........ ruszyl .... a wiec tomku2000 czy dalej szukac przyczyny czy sobie odpuscic ???
  • #4 190844
    Artur79
    Poziom 15  
    acha jeszcze nie podlaczalem pod kompa ale dysk ruszyl napieci wygladaja oki ale nie jetem pewin ..... masz moze gdzies rozpiske pinow i napiec na nich ...???
    wielkie dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #5 190848
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    sprawdź podstawowe napiecia ,
    +5V, czerwony
    +12V, zółty
    +3V3, pomarańcz
    -5V
    -12V

wystarczy jak podepniesz żarówkę halogenową 12V/80W pod wyjście 5V , i sprawdzisz pozostałe napięcia , napięcia są opisane na druku w zasilaczu :wink:

ja zawsze proponuję wymianę zasilacza na nowy , miałem duzo przypadków uszkodzeń całego kompa ( płyta, procek, dysk a wiadomo dane sa ważne ) przez właśnie zasilacz i skok napięć , zasilacze są tanie , nie warto ryzykować , ponownymi usterkami
  • #6 3201863
    many2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Wita.Mam taki problemik z zasilaczem ze na wyjsciu sa za wysokie napiecia(3,9V.6,9V.14,7V)Co radzicie koledzy?Elki?
  • REKLAMA
  • #7 3202270
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    many2 napisał:
    Wita.Mam taki problemik z zasilaczem ze na wyjsciu sa za wysokie napiecia(3,9V.6,9V.14,7V)Co radzicie koledzy?Elki?
    Czym i pod jakim obciążeniem dokonywany był ten pomiar?
    Wypadałoby też podać producenta i model zasilacza.
  • #8 3202591
    many2
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Juz wszystko jest ok.Wymiana elek pomogla.Napiecia sa teraz w normie.Z tym zasilaczem mialem taki dziwny problem poniewaz komp nie wlaczl sie wtedy gdy w plycie byla umieszczona karta graficzna.Bez karty komp uruchamial sie.Wtedy wlasnie dokonywalem pomiarow.Po wymianie elek jest juz ok,wiec moj proble jest rozwiazany.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza ATX, który po normalnym wyłączeniu komputera przestał się uruchamiać, a w jego wnętrzu znaleziono przypalone rezystory oraz uszkodzony tranzystor 2SC945 i scalak KA7500. Po wymianie KA7500 zasilacz zaczął działać, jednak na jednej z gałęzi pojawiło się zbyt wysokie napięcie, co spowodowało piszczenie i ryzyko uszkodzenia kondensatora elektrolitycznego 16V. W dyskusji podkreślono, że zasilacz ATX można przetestować bez podłączania do płyty głównej, łącząc zielony przewód z czarnym, podłączając zasilacz do obciążenia (np. starego dysku twardego lub żarówki halogenowej 12V/80W) oraz stosując żarówkę 150W w sieci w celu zabezpieczenia przed przepięciami. Zaleca się sprawdzenie napięć na podstawowych liniach +3,3V, +5V, +12V, -5V, -12V, które powinny mieścić się w normach. Wskazano również na konieczność wymiany elektrolitów po stronie pierwotnej oraz stabilizatora 7805, który powinien dostarczać napięcie około 10-13V. Wymiana uszkodzonych elementów i prawidłowe obciążenie zasilacza pozwala na bezpieczne testowanie bez ryzyka uszkodzenia płyty głównej. Wskazano także, że uszkodzony zasilacz może powodować poważne awarie komputera, dlatego często rekomenduje się wymianę całego zasilacza na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA