logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polsat Box Multiroom – jeden dekoder nie odbiera części kanałów, brak sygnału

elmundopb 02 Wrz 2025 10:32 1428 6
REKLAMA
  • #1 21651114
    elmundopb
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z Cyfrowym Polsatem (czy też Polsat Box) - mam jeden główny dekoder oraz dwa w multiroom. W przypadku głównego oraz pierwszego z multi wszystkie kanały działają bez zarzutów i z dobrą jakością. Mam natomiast problem z jednym dekoderem w multiroomie - wyświetla on tylko część kanałów (przy parametrach jakości i mocy 90%/80%), natomiast pozostałe (np. TVP1, TVP2, większość kanałów dziecięcych) nie odbierają w ogóle i w parametrach anteny jest 0%/0%. Wszystkie dekodery są podpięte do tego samego konwertera. W czym może leżeć problem? Nadmienię, że stary, biały kabel koncentryczny z anteny na dachu wymieniłem na czarny, zmieniłem także przełączkę okienną oraz kabel we wnętrzu prowadzący od złączki do dekodera.

Pozdrawiam i dzięki za propozycje!

AI: Jaki dokładnie model ma ten dekoder, z którym są problemy?
    HD 3000
    AI: W jaki sposób podłączone są dekodery do konwertera – czy każdy ma osobny kabel z konwertera (i jaki to typ konwertera: twin, quad, unicable?), czy może używasz jakiegoś rozgałęźnika lub multiswitcha?
    Każdy ma osobny kabel z konwertera
  • REKLAMA
  • #2 21651123
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Zamienić dekodery miejscami i spr. czy wina dekodera czy w instalacji.
    Czy ta przejściówka okienna jest właśnie przy tym dekoderze co nie odbiera?
  • REKLAMA
  • #3 21651124
    damiankowalczuk87
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dokładnie, zamień dekodery miejscami i wszystko będzie jasne. To podstawa przy takich problemach.
  • REKLAMA
  • #4 21651142
    elmundopb
    Poziom 2  
    >>21651123

Tak, ta przejściówka okienna jest przy problematycznym dekoderze. Podmianka na dekoderach nic nie dała — wygląda na to, że coś jest z instalacją. Pytanie tylko: co?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21651234
    LeDy
    Poziom 43  
    elmundopb napisał:
    >>21651123

Tak, ta przejściówka okienna jest przy problematycznym dekoderze. wygląda na to, że coś jest z instalacją. Pytanie tylko: co?

To winowajcę już masz. Przejściówka. Wywalić i zrobić normalnym przewodem.
  • #6 21651283
    elmundopb
    Poziom 2  
    >>21651234 Rozumiem, że w grę wchodzi tylko przewiert przez okno i puszczenie w ramie? Bo nic mniej inwazyjnego nie przychodzi mi do głowy.
  • Pomocny post
    #7 21651342
    LeDy
    Poziom 43  
    elmundopb napisał:
    >>21651234 Rozumiem że w grę wchodzi tylko przewiert przez okno i puszczenie w ramie? Bo nic mniej inwazyjnego nie przychodzi mi do głowy

Oczywiście. Jak szkoda okna, drzwi to przez ścianę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru części kanałów na jednym z dekoderów Polsat Box w konfiguracji multiroom. Główny dekoder oraz pierwszy dekoder multiroom odbierają wszystkie kanały poprawnie, natomiast drugi dekoder multiroom (model HD 3000) wyświetla tylko wybrane kanały, a pozostałe, w tym TVP1, TVP2 i kanały dziecięce, mają brak sygnału z parametrami anteny 0/0. Wszystkie dekodery są podłączone do tego samego konwertera, a użytkownik wymienił stary kabel koncentryczny na nowy oraz przełączkę okienną i kabel wewnętrzny. Problem może wynikać z rodzaju konwertera (np. twin, quad, unicable) oraz sposobu podłączenia dekoderów do konwertera, co wymaga weryfikacji. Konieczne jest sprawdzenie, czy każdy dekoder ma osobny kabel z konwertera oraz czy konwerter obsługuje odpowiednią liczbę wyjść sygnału dla multiroom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA