logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja modelu dźwignika hydraulicznego przenośnego i dostępność części

gradek83 04 Wrz 2025 21:09 135 3
REKLAMA
  • #1 21653579
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    Szukam części do dźwignika hydraulicznego przenośnego jak na zdjęciu. Niewiem dokładnie co to za model i czy są części zamienne dostępne.

Zielony pierścień z tworzywa ze śrubą na boku, silnie zużyty i pęknięty Pęknięty pierścień cylindryczny w kolorze jasnozielonym na drewnianej powierzchni
    Zniszczona żółta etykieta na dźwigniku hydraulicznym z napisem „DŹWIGNIK HYDRAULICZNY PRZENOŚNY”
    Załączniki:
    • Identyfikacja modelu dźwignika hydraulicznego przenośnego i dostępność części 17570123160545989059787404461570.jpg (1.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21653589
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Taki staroć to tylko jakiś targ staroci, albo trafienie przypadkiem na jakiejś aukcji.

Ale jeżeli to ta konkretna część, wygląda na wykonaną z tworzywa i jest prosta - Kup półmetra pręta okrągłego z dobrego polimeru - choćby PA6 albo PTFE, POM - o średnicy nieco większej niż średnica zewnętrzna elementu i daj to jakiemuś tokarzowi razem z tym elementem na wzór, to ci wytoczy replikę.

Element wygląda raczej na maskownicę niż poważny element konstrukcyjny. Brak miejsca na uszczelki, cienkie tworzywo.
    Nie wygląda na coś, co ma przenosić obciążenia czy wytrzymywać ciśnienie. Prawdopodobnie pęknięcie nie ma większego znaczenia dla działania urządzenia.

Tworzywo wygląda jak tanie PVC...

Można też zwymiarować przedmiot w programie CAD i dać do wydruku 3D z ABS-u, jako dość wytrzymałego tworzywa.
    Dziś to może być nawet tańsze i łatwiejsze do zrobienia, niż szukanie tokarza i materiału dla niego.
  • REKLAMA
  • #3 21721589
    gradek83
    Poziom 43  
    Dokładnie odtłuściłem wyczyściłem osuszyłem zalałem Loctite 406 posypałem sodą ścisnąłem metalową obręczą zaciskową do wyschnięcia dodatkowo wtopiłem blachę perforowaną ( metalowa osłona ze starego głośnika) obrobiłem papierem ściernym i gotowe.

Zielona rura naprawiona klejem Loctite i sodą, z opaską zaciskową i czarnym wkrętemWnętrze zielonej rurki z widoczną naprawą przy użyciu kleju i materiału z blachy
  • #4 21721590
    gradek83
    Poziom 43  
    Jak wyżej.
REKLAMA