logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prius 4 2016 – po demontażu alarmu Cobra AK4xxx auto odpala po 10 s, jak połączyć przewody?

06 Wrz 2025 11:24 246 6
REKLAMA
  • #1 21654713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21655902
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    lukaszlucek94 napisał:
    zlutowałem fioletowy kabelek ze sobą

Zlutowałeś "fioletowy kabelek" w instalacji samochodu czy wiązce alarmu ?
    Wyślij schemat, którym się posługiwałeś ?
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21655907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21656338
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    lukaszlucek94 napisał:
    Ktoś wie, jak to prawidłowo polutować?

Wszystkie przecięte przewody fabrycznej wiązki przewodów samochodu połącz ze sobą "kolor w kolor".
    Nikt nie wymyśli tutaj ile przewodów zostało rozciętych i w jakich miejscach samochodu.
    Musisz analizować przebieg dodatkowej wiązki alarmu i szukać ewentualnych, dodatkowych przekaźników.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21656807
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21657876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Toyota Prius 4 z 2016 roku po demontażu alarmu Cobra AK4XXX i zlutowaniu przeciętego fioletowego przewodu, auto wymaga przytrzymania przycisku START przez około 10 sekund, aby pojawił się napis READY i silnik odpalił. Problem wynika z nieprawidłowego połączenia przewodów w wiązce samochodu, gdzie fioletowy przewód przechodzi w czarny i był podłączony do alarmu. Zaleca się łączenie wszystkich przeciętych przewodów fabrycznej wiązki "kolor w kolor" oraz analizę dodatkowej wiązki alarmu i ewentualnych przekaźników. Pozostały do podłączenia dwa przewody (fioletowy z czarnym oraz czerwony przy pedałach), jednak brak jest jasnego miejsca do ich lutowania. W dyskusji pojawiły się zdjęcia wiązek i kostek, które ilustrują przebieg przewodów i miejsce podłączenia alarmu Cobra, który był wpięty dwoma żółtymi kablami do kierunkowskazów oraz przewodami czarnym i fioletowym do wiązki nad złączem OBD. Problem wymaga dokładnej analizy przebiegu przewodów i schematów elektrycznych, aby przywrócić prawidłowe działanie zapłonu i uruchamiania silnika bez konieczności długiego przytrzymywania przycisku START.
REKLAMA