Cześć,
Planuję rozpocząć nasłuch przy pomocy dongla RTL-SDR v4 i zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej anteny. Interesuje mnie głównie pasmo VHF, w którym pracują służby ratownicze.
Najbliższe jednostki mam w odległości:
1 – ok. 6 km (149,125 MHz)
2 – ok. 7 km (148,9625 MHz)
3 – ok. 5 km (148,8625 MHz)
Antena będzie zamontowana na dachu domu jednorodzinnego.
Rozważam dwie opcje:
Diamond X50-N - jeśli wystarczy, wybrałbym tę
Diamond X300-N
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi antenami w podobnym zastosowaniu?
Która sprawdzi się lepiej przy takiej odległości i częstotliwościach?
Dodatkowo – jaki kabel koncentryczny najlepiej zastosować (odległość od radia do anteny ~10–15 m)?
Z góry dziękuję za wszystkie porady i doświadczenia!
Pozdrawiam
AI: Jakie złącze antenowe masz w swoim donglu RTL-SDR v4 oraz które złącze mają rozważane anteny (X50-N/X300-N)? To pomoże dobrać odpowiedni kabel i ewentualne przejściówki.
🔌 Złącza
RTL-SDR v4 (oryginalny od rtlsdr.com) ma złącze SMA żeńskie.
Diamond X50N / X300N – obie anteny w wersji N mają gniazdo N-żeńskie.
AI: Czy w okolicy domu są jakieś przeszkody terenowe (np. wysokie drzewa, budynki), które mogą wpływać na odbiór sygnału z tych odległości?
To osiedle domków, więc nie ma wysokich bloków wokół, tylko same domki, drzewa się zdarzają.
Planuję rozpocząć nasłuch przy pomocy dongla RTL-SDR v4 i zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej anteny. Interesuje mnie głównie pasmo VHF, w którym pracują służby ratownicze.
Najbliższe jednostki mam w odległości:
1 – ok. 6 km (149,125 MHz)
2 – ok. 7 km (148,9625 MHz)
3 – ok. 5 km (148,8625 MHz)
Antena będzie zamontowana na dachu domu jednorodzinnego.
Rozważam dwie opcje:
Diamond X50-N - jeśli wystarczy, wybrałbym tę
Diamond X300-N
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tymi antenami w podobnym zastosowaniu?
Która sprawdzi się lepiej przy takiej odległości i częstotliwościach?
Dodatkowo – jaki kabel koncentryczny najlepiej zastosować (odległość od radia do anteny ~10–15 m)?
Z góry dziękuję za wszystkie porady i doświadczenia!
Pozdrawiam
AI: Jakie złącze antenowe masz w swoim donglu RTL-SDR v4 oraz które złącze mają rozważane anteny (X50-N/X300-N)? To pomoże dobrać odpowiedni kabel i ewentualne przejściówki.
🔌 Złącza
RTL-SDR v4 (oryginalny od rtlsdr.com) ma złącze SMA żeńskie.
Diamond X50N / X300N – obie anteny w wersji N mają gniazdo N-żeńskie.
AI: Czy w okolicy domu są jakieś przeszkody terenowe (np. wysokie drzewa, budynki), które mogą wpływać na odbiór sygnału z tych odległości?
To osiedle domków, więc nie ma wysokich bloków wokół, tylko same domki, drzewa się zdarzają.