logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić długi wtyk 5,5/2,1 mm (21 mm) do ładowarki Philips QC5080 CRP33401?

Riverbend 07 Wrz 2025 06:16 321 12
REKLAMA
  • #1 21655403
    Riverbend
    Poziom 7  
    Zepsuł się wtyk stałoprądowy.

Długi wtyk DC z czarną plastikową obudową i metalową końcówką 5,5 × 2,1 mm

Potrzebuję zakupić wtyk do ładowarki maszynki do strzyżenia włosów Philips QC5080. Symbole ładowarki to: CRP334/01.
    Problem w tym, że ten wtyk jest bardzo nietypowy, wyjątkowo długi i ma jakieś 20–21 mm.
    Średnica otworu: jakieś 2,1 mm. Średnica zewnętrzna: jakieś 5,5 mm.
    Szukam chyba już wszędzie... Są, ale krótsze. Tak długich nie znalazłem nigdzie. Szukałem nawet na TEMU.
    Może ktoś wie, gdzie tego szukać?
    Załączniki:
    • Gdzie kupić długi wtyk 5,5/2,1 mm (21 mm) do ładowarki Philips QC5080 CRP33401? Dc kontakt.jpg (55.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21655405
    Riverbend
    Poziom 7  
    >>21655403 >>21655404 Dziękuję. Już wysłałem zapytanie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21656551
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Samego wtyku nie kupisz jest nietypowy nie masz co szukać..
  • #6 21658915
    Riverbend
    Poziom 7  
    >>21655404 Po wielu "manewrach" sprzedawca z Allegro dotarł do producenta. Długość "długa" okazała się dla mnie zbyt krótka. To jest około 14 mm, a ja potrzebuję 21 mm. No, może 18 mm by dało radę. Czyli nic z tego nie wyszło.
  • #7 21658932
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Jeżeli środkowy bolec w gnieździe maszynki do strzyżenia jest wystarczający a brakuje długości drugiego styku na zewnętrznej rurce to można z dwóch wtyczek spróbować zrobić jedną o wystarczającej długości? Bo jakie masz wyjście?
    Można też próbować również środkową rurkę dolutować czyli jak się pomyśli, to i z trzech normalnych można na zakładkę zlutować i skleić czyli zrobić jedną właściwą wtyczkę? Szereg wtyczek dorabiam sobie z udziałem dwuskładnikowego kleju epoksydowego gdy producenci nie produkują:
    Zestaw samodzielnie wykonanych kabli i modułów elektronicznych na szarej tkaninie Płytka Arduino UNO z podłączonym przewodem z kolorami zielonym, czerwonym, czarnym i białym
    Czasem możesz znaleźć jak ja w zaprzyjaźnionym sklepie wtyczkę kątową, która jest dłuższa od tej z plastikiem 14mm bo ma z plastikiem 18mm lub kombinować z jakimś adapterem przez obtoczenie czarnego plastiku aby wtyczka weszła głębiej, jest takie powiedzenie, że "Polak potrafi"...
    Dwa wtyki zasilające DC typu beczka, jeden prosty, drugi kątowy, leżą na białej tkaninie Czarna wtyczka cylindryczna z metalowym zakończeniem, typ DC
  • #8 21686221
    Riverbend
    Poziom 7  
    >>21658932 Myślałem nad innym rozwiązaniem. Rozebrać obudowę maszynki, dostać się do tego "kontaktu", wyjąć go (usunąć) i zamontować inny, bliżej wyjścia z rurki. Problem w tym, że jak się takie stare plastikowe panele ruszy, to łatwo coś ułamać, zepsuć.
    Mógłbym to oczywiście wyrzucić i kupić nową, ale nie o to chodzi. Chcę jakoś "ugryźć" ten temat. Może trochę na przekór, a trochę dla zabawy...
  • #9 21686228
    elktrod
    Poziom 41  
    Czytaj jeszcze raz poprzedni post bo zdążyłem coś dodać.... Nie dalej jak wczoraj próbowałem rozebrać maszynkę do strzyżenia PHILIPSA i obudowa była sklejona - czyli jednorazowa. Rozebranie skończyło się wyrzuceniem maszynki do kosza, szkoda że miała inne złącza bo bym Ci podesłał... A ta wtyczka kątowa taki ma wymiar:
    Wtyczka kątowa mierzona suwmiarką na tle białej tkaniny
  • REKLAMA
  • #10 21686721
    Riverbend
    Poziom 7  
    Hmm... 18 mm może by stykło ...

Dodano po 2 [minuty]:

Problem z tym czarnym plastikiem jest taki, że on pogrubia cały wtyk i po prostu nie wejdzie w otwór maszynki.
  • #11 21686728
    elktrod
    Poziom 41  
    Kupiłem też taką wtyczkę jak z lewej i nożem obrobiłem plastik z ciekawości jak daleko sięga metalowa rurka i trzyma się to kupy chociaż jest zbyt delikatne...
    Dwa złącza DC z zieloną kostką zaciskową, jedno z nich częściowo pozbawione obudowy
    Czarny plastik na końcówce można podszlifować z zewnątrz, no chyba, że problem jest z wewnętrzną średnicą to lekko rozwiercić?
  • #12 21686745
    Riverbend
    Poziom 7  
    O kurde... To mogłoby styknąć! Muszę gdzieś zakupić taki i go też obdzierać z plastiku. Pisałem 21 mm, ale tak na siłę to może 19–20 mm by starczyło, żeby był styk, kontakt. Dzięki za oryginalny pomysł. Będę próbował, bo rozbieranie maszynki to raczej ryzykowna sprawa.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest nietypowy, długi wtyk DC 5,5/2,1 mm o długości około 21 mm do ładowarki maszynki do strzyżenia Philips QC5080 (symbol ładowarki CRP334/01). Standardowe dostępne wtyki mają długość około 14–15 mm, co jest niewystarczające. Próby znalezienia odpowiedniego wtyku na popularnych platformach, w tym Allegro i TEMU, nie przyniosły efektu. Wtyk jest rzadki i trudno dostępny, a nawet całe zasilacze są często niedostępne. Proponowane rozwiązania obejmują samodzielne modyfikacje: łączenie dwóch lub trzech standardowych wtyków za pomocą lutowania i kleju epoksydowego, użycie wtyczek kątowych o większej długości lub modyfikację obudowy maszynki w celu przesunięcia styku. Jednak rozbieranie maszynki jest ryzykowne ze względu na sklejone elementy obudowy, co może prowadzić do uszkodzenia urządzenia. Ostatecznie brak jest fabrycznie dostępnego wtyku o wymaganej długości, co zmusza do kreatywnych rozwiązań warsztatowych.
REKLAMA