logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie wykrywa odtwarzacza MP3 i IRDA przez USB, drukarka działa

Opek1309 19 Gru 2005 19:12 2372 18
REKLAMA
  • #1 2098478
    Opek1309
    Poziom 11  
    Mam taki problem. Mam windosa XP i gdy podłanczam do USB odtwarzacz mp3 to system go nie wykrywa. Tak samo jest z IRDA zainstalowałem strtowniki i tez nie wykrywa. A gdy podłanczam drukarke to normalnie wykrywa mi ja. Czy moze byc to problem zwiazany z napięciem komputera ??
  • REKLAMA
  • #2 2098555
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Drukarka ma własne zasilanie, a pozostałe dwa urządzenia zasilane są napięciem z portu USB. Proszę sprawdzić napięcie zasilające na porcie USB.
  • #3 2098707
    Opek1309
    Poziom 11  
    Ja sie za dobrze nie znam na sprzecie. Jak mozesz to napisz jak to sie sprawdza z gory dziekuje.

Dodano po 5 [minuty]:

Chyba znalazłem jest napisane tak:
    Informacje o koncentratorze
    Koncentrator ma własne zasilanie.
    Całkowite dostępne zasilanie 500mA na port.
  • #4 2098887
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Chodzi raczej o pomiary miernikiem cyfrowym napięcia na porcie.
  • #5 2108919
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    nie chcąc rozpoczynać nowego tematu. do figi- u mnie nie ma napięcia. ale aparat ma własne zasilanie a jego też nie wykrywa? zasilacz wymieniłem ( z innego powodu) i przy okazji wyszło że to nie wina zasilacza. gdzie szukać tego napięcia? może podać z zewnątrz? co je załącza?
  • REKLAMA
  • #7 2109246
    Figi
    Poziom 37  
    Do kolegi Opek1309.
    Kontroler z Twojego linka rozwiąże sprawę, gdy Twoje USB na płycie głównej nie będą działały, jednak jeśli nie pomierzyłeś miernikiem napięcia na porcie, to nie wiem czemu uważasz, że "nie da się z tym nic zrobić".

Do kolegi wooldi.
    Na każdym porcie USB, nawet takim, który nie jest używany, powinno być napięcie +5V tak długo, jak długo włączony jest komputer. Jeśli jest inaczej, to znaczy, że coś nie działa.
  • REKLAMA
  • #8 2109393
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Miałem przypadek, w którym USB nie dawało napięcia. Po zdjęciu obudowy wysypały się resztki jakiegoś scalaczka. Jak się okazało wcześniej znajdował sie on obok gniazd USB (może to jakiś stabilizator). Co więcej to USB pracowało z drukarką. Myślę że pomiar napięcia jest konieczny.

P.S.
    Napięcie 5V jest obecne nawet przy wyłączonym komputerze (o ile jest wpięty do sieci)
  • REKLAMA
  • #9 2109630
    despertador
    Poziom 12  
    Opek1309 napisał:
    Mam taki problem. Mam windosa XP

Jak masz jakąś nowszą płytę to można przełożyć zworki na USB na płycie, ale niwiadomo jaka płyta trudno zgadywać
  • #10 2112965
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    despertador - dokłdnie tak, przed chwilką sprawdziłem u siebie(ASRock K7VT4A Pro) jest zworka wyłączajaca zasilanie USB.
    Opek1309 - napisz jaką masz płytę
  • #11 2113105
    Opek1309
    Poziom 11  
    Ja nie wiem jaka mam płyte głowna moj komp ma juz 4 lata.... a jak wyglada ta zworka ??
  • #12 2113207
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Despertador i forestx, jeżeli macie na myśli zworę oznaczoną na cytowanej płycie jako PS2_USB_PWR1, to jej znaczenie opisane jest w dokumentacji jako Short pin2, pin3 to enable +5VSB (standby) for PS/2 or USB wake up events. Czyli dotyczy to obecności napięcia na złączu USB lub PS/2 przy wyłączonym komputerze, a nie obecności napięcia na tym złączu w ogóle.
  • #13 2113724
    despertador
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Despertador i forestx, jeżeli macie na myśli zworę oznaczoną na cytowanej płycie jako PS2_USB_PWR1, to jej znaczenie opisane jest w dokumentacji jako Short pin2, pin3 to enable +5VSB (standby) for PS/2 or USB wake up events. Czyli dotyczy to obecności napięcia na złączu USB lub PS/2 przy wyłączonym komputerze, a nie obecności napięcia na tym złączu w ogóle.

Ja na mojej płycie mam to opisane tak:
    USB device wake-up (3-pin USBPW12, USBPW34, USBPW56, USBPW78)
    Set these jumpers to +5V to wake up the computer from S1 sleep mode (CPU stopped, DRAM refreshed, system running in low power mode) using the connected USB devices. Set to +5VSB to wake up from S3 and S4 sleep modes (no power to CPU, DRAM in slow refresh, power supply in reduced power mode)

*The USB device wake-up feature requires a power supply that can provide 500mA on the +5VSB lead for each USB port. Otherwise, the system would not power up.

*The total current consumed must NOT exced the power supply capability (+5VSB) whether inder normal condition or in sleep mode.
  • #14 2113750
    Figi
    Poziom 37  
    Despertador. O ile się nie mylę, opcja w BIOS-ie opisana przez Ciebie służy do budzenia komputera z hibernacji i do włączania go za pomocą sygnału z urządzenia podłączonego pod USB. Ta opcja niestety nie pomoże koledze Opek1309, który nie wiem dlaczego, rękami i nogami broni się przed dokonaniem pomiarów napięcia na porcie USB przy włączonym komputerze. Zwracam się w tym miejscu z apelem do kolegi Opek1309, aby wreszcie się przełamał i dokonał tego pomiaru :!:
  • #15 2113756
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    despertador :arrow: to o czym piszesz, to dokladnie to samo, o czym pisal jankolo. Od siebie dodam tylko, ze wlaczenie tych zworek (i napiecia na USB gdy komputer jest wylaczony) pozwala na uruchamianie komputera za pomoca urzadzenia na USB - np. klawiatury - o ile zasilacz komputera umozliwia dostarczenie 500mA na kazdy port USB w napieciu 5VSB - inaczej urzadzenia nie zareaguja :!:
    Tak czy inaczej, nie sluza te zworki do wlaczania/ wylaczania zasilania portow USB w ogole a tylko wtedy gdy komputer jest w standby.
  • #16 2114050
    despertador
    Poziom 12  
    SaraniS napisał:
    despertador :arrow: to o czym piszesz, to dokladnie to samo, o czym pisal jankolo. Od siebie dodam tylko, ze wlaczenie tych zworek (i napiecia na USB gdy komputer jest wylaczony) pozwala na uruchamianie komputera za pomoca urzadzenia na USB - np. klawiatury - o ile zasilacz komputera umozliwia dostarczenie 500mA na kazdy port USB w napieciu 5VSB - inaczej urzadzenia nie zareaguja :!:
    Tak czy inaczej, nie sluza te zworki do wlaczania/ wylaczania zasilania portow USB w ogole a tylko wtedy gdy komputer jest w standby.

Dodam tylko że mi przełożenie ty zworek pomogło, bo ani klawiatura ani mysz i modem nie startowały.
  • #17 2121493
    Opek1309
    Poziom 11  
    Dokonam pomiarow. Tylko musze Od kolegi pozyczyc urzadzenie. O wynikach napisze.
  • #18 2130266
    wooldi
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Z tym napięciem w porcie to był dobry trop. W moim przypadku nie było 5v. Przywróciłem. Trudno było znaleźć, ale na płycie, w rejonie zgrupowania wszystkich różnych wy/ we jest rezystor, przewlekany, 0,125w, o małej rezystancji, przez który przychodzi 5v dla tych we/wy. Przy usb jest jeszcze dławik smd- miał przerwę. Niestety nie miałem co wstawić, zrobiłem zworę. działa. O tym rezystorze napisałem dlatego, że od niego łatwo już trafić do dławika. Myślę, że podobne rozwiązanie stosowane w wielu płytach i to może ułatwić dotarcie do źródła.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows XP, który nie wykrywa podłączanego przez USB odtwarzacza MP3 oraz urządzenia IRDA, mimo że drukarka podłączona do tego samego portu USB działa poprawnie. Przyczyną może być brak odpowiedniego napięcia zasilającego 5V na portach USB, które zasila urządzenia bez własnego zasilania, w przeciwieństwie do drukarki posiadającej zasilanie zewnętrzne. Zalecane jest dokonanie pomiaru napięcia na portach USB miernikiem cyfrowym, aby potwierdzić obecność napięcia 5V. W niektórych płytach głównych istnieją zworki (np. PS2_USB_PWR1) odpowiedzialne za zasilanie portów USB w trybach standby, jednak nie służą one do całkowitego włączania lub wyłączania zasilania portów USB podczas pracy systemu. W przypadku braku napięcia 5V na USB może być uszkodzony element elektroniczny, np. rezystor lub dławik SMD przy złączach USB na płycie głównej. Rozwiązaniem może być wymiana uszkodzonych elementów lub zastosowanie zewnętrznego koncentratora USB z własnym zasilaniem, który zapewni odpowiednie napięcie dla urządzeń takich jak odtwarzacz MP3 i IRDA. Przełożenie zworek USB na płycie może pomóc w niektórych przypadkach, ale nie zastąpi pomiaru i naprawy zasilania portów USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA