logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przełącznik HILTI TE10 EATON 8617K11: Identyfikacja elementu półprzewodnikowego 35-285-4 H8

passenger001 07 Wrz 2025 11:57 687 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21655626
    passenger001
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Naprawiam włącznik wiertarki udarowej HILTI TE10. Jego typ to EATON 8617K11 (75078). Mój problem polega na tym, że wewnątrz przełącznika znajduje się element półprzewodnikowy, którego nie potrafię zidentyfikować (patrz zdjęcie). Ma on oznaczenie "35-285-4" i "H8" poniżej na swojej powierzchni. Najprawdopodobniej jest to triak, ale nie jestem pewien, ponieważ wszystkie elementy elektryczne, które znajdują się w przełączniku, to coś z kondensatorem podłączonym do jego bocznych nóg (68 mF 63V), a do prawej nogi jest podłączony potencjometr przesuwny (patrz zdjęcia).
    Czy ktoś może mi to zidentyfikować? Albo zaproponować jakiś pomysł na zamiennik?
    Martwi mnie to, że do prawidłowego kontrolera kąta fazowego powinien być również potrzebny diac, który może być zintegrowany z tym chipem.
    Z góry dzięki

Zbliżenie na wewnętrzne elementy elektroniczne w obudowie przekaźnika
    Zbliżenie na czerwony podzespół elektroniczny trzymany w palcach
    Zbliżenie na rozmontowany czerwony mikroprzełącznik z widocznymi przewodami i stykami
    Zbliżenie na zużyty i skorodowany styk elektryczny w plastikowej obudowie
    AI: Czy są jakieś inne oznaczenia na komponencie lub czy mógłbyś opisać jego fizyczny rozmiar i typ opakowania (np. TO-220, TO-92 itp.)?
    Typ opakowania jest również nieco niepokojący, ponieważ wygląda jak TO-220, ale tak nie jest. Ma nieco mniejszą wysokość.
  • REKLAMA
  • #2 21656317
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1348
    Może faktycznie diaka zintegrowali z triakiem? U mnie we wkrętarce SCHMIT & FUSCH jest takie coś w regulatorze:
    Schemat regulatora mocy z triakiem BTB04-600SL i diakiem DB3
    Wymiana na BTB 04-600 pomogła...
    Nie mam czasu szukać mocy (prądu) Twojego sprzętu ale kupując zamiennik zwracaj na to uwagę...
REKLAMA