logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SN74LV8154 – dzielnik 32.768kHz do 1Hz, czy układ z resetem przez Y7 zadziała?

boskijochan23 07 Wrz 2025 17:27 258 5
REKLAMA
  • #1 21655943
    boskijochan23
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    prototypuję część układu do zegara, która ma podzielić sygnał prostokątny o częstotliwości 32 768 Hz (0–3,3 V) do częstotliwości 1 Hz. Chcąc uzyskać opisany sygnał wyjściowy z jednej kości (bez stosowania licznika 14-bitowego ani dodatkowego przerzutnika typu D) zdecydowałem się na zastosowanie układu SN74LV8154. Przesyłam również link do noty katalogowej układu https://www.ti.com/lit/ds/symlink/sn74lv8154....87&ref_url=https%3A%2F%2Fhu.mouser.com%2F

(schemat poniżej):

Schemat z układem SN74LV8154 dzielącym 32.768 kHz na 1 Hz z resetem tranzystorem NPN

Moja logika działania układu jest taka:
    CLKA -> sygnał wejściowy do podziału przez 2^15 (32 768 Hz)
    CLKB -> do GND (drugi licznik B nieużywany)
    GAL/GAU/GBL/GBU -> skonfigurowane tak, aby wyjścia (Y0–Y7) odzwierciedlały stan wyższego bajtu licznika A.
    RCLK -> stan rejestru wyjściowego jest aktualizowany z każdym zboczem narastającym sygnału wejściowego.
    RCOA -> wyjście przepełnienia (nie używam).
    CLKBEN -> VCC (drugi licznik B nieużywany).
    Y7(MSB)/CCLR# -> Y7 pozostaje w stanie niskim do momentu przepełnienia 15-bitowego licznika A. CCLR# pozostaje podciągnięta przez R24 do VCC (uniemożliwiając spontaniczny reset licznika). Zmiana stanu Y7 z niskiego na wysoki powoduje podanie na CCLR# impulsu do stanu niskiego (GND) poprzez tranzystor NPN, powodując reset licznika. Impuls trwa znacznie krócej niż okres sygnału wejściowego, aby nie było konfliktu z kolejnym zboczem narastającym na CLKA (wejście zerowania jest asynchroniczne). Przy kolejnym zboczu narastającym na CLKA licznik przechodzi z wyzerowanej wartości do 1. Dodatkowa dioda przy NPN zabezpiecza bazę przed zbyt wysokim ujemnym napięciem.

Proszę o informację od bardziej doświadczonych, czy nie popełniłem jakiejś "gafy", która spowoduje brak poprawnego działania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21656074
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Hmm... a po co go resetować przez jakiś dziwny układ? Niech se "po bożemu" liczy dalej i daj mu się przekręcić co 2 sekundy a sygnał o częstotliwości 1Hz powinieneś mieć na Y6 (przy ustawieniu na wyjściu starszego bajtu licznika A).

Pozdr!
  • REKLAMA
  • #3 21656130
    boskijochan23
    Poziom 2  
    >>21656074
    Wydaje mi się, że przy tym podejściu wystąpią dwa problemy, stąd próba implementacji resetu licznika z mojej strony:
    1. stan wysoki na Y6 wystąpi dwukrotnie (najpierw przy wartości 7FFF, a później, zaraz przed przepełnieniem FFFF) w czasie liczenia do zapełnienia licznika 2 s
    2. nawet znajdując sposób na zignorowanie "powtórzenia" Y6 - okres między załączeniami Y6 będzie wynosił 2 s, zamiast 1 s.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21656201
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:
    stan wysoki na Y6 wystąpi dwukrotnie(najpierw przy wartości 7FFF, a później zaraz przed przepełnieniem FFFF) w czasie liczenia do zapełnienia licznika 2s

Się nie znam, ale czy przypadkiem nie od 4000 do 7FFF i od C000 do FFFF, czyli w ciągu dwóch sekund, dwa razy po pół sekundy, z półsekundowymi przerwami, czyli dokładnie z częstotliwością 1 Hz, jakiej sądząc po tytule, oczekujesz?
    No, chyba że chodzi nie tyle o przebieg 1 Hz, w domyśle symetryczny, co o krótkie impulsy - szpilki w sekundowych odstępach.
    Trzeba by doprecyzować.
  • REKLAMA
  • #5 21656242
    boskijochan23
    Poziom 2  
    Pełna zgoda. Na wyjściu Y6 będzie 1 Hz, z wypełnieniem 50%. Jako że dalsze części układu reagują na zbocze narastające, układ resetujący jest zupełnie niepotrzebny.

Bardzo dziękuję za fachową pomoc!
  • #6 21656244
    boskijochan23
    Poziom 2  
    Uproszczenie układu zgodnie z sugestiami w odpowiedzi, usunięcie członu resetu i wykorzystanie wyjścia Y6.
REKLAMA