logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miele WKB130 WCS Krzyżak bębna do pralki – gdzie kupić oryginalny lub zamiennik?

PiotrKa2 09 Wrz 2025 18:54 444 11
REKLAMA
  • #1 21658264
    PiotrKa2
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Kupię krzyżak do pralki Miele WKB130 WCS. W mojej urwały się 2 przyczepy po 9 latach. Na necie niestety nie znajduję, a cena w serwisie stawia całą naprawę pod znakiem zapytania.

Uszkodzony krzyżak pralki z widocznymi złamaniami i korozją na osi
    AI: Masz może numer katalogowy tego krzyżaka albo zdjęcie uszkodzonej części?
    Tak, zamieszczone w poście
    AI: Rozważasz też używany krzyżak albo naprawę/regenerację, czy tylko nowy oryginał lub zamiennik wchodzi w grę?
    Tak, może być używany bądź regenerowany.
  • REKLAMA
  • #4 21658739
    PiotrKa2
    Poziom 3  
    >>21658733 Dziękuję. Kontaktowałem się już z tą osobą. Nie posiada takiej części. Znalazłem jeszcze jedną aukcję, która ma część wyglądającą podobnie, i czekam na odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 21658877
    ElektroMuzyk
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Może zapytaj na infolini:
    Miele
    22 548 40 00
  • REKLAMA
  • #6 21658886
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2276
    Kolega tak dla jaj podał ten numer. Wiesz, ile kosztują części do sprzętów Miele, szkoda zachodu, aby tam dzwonić, to już lepiej kupić taką samą pralkę używaną.
  • #7 21658896
    PiotrKa2
    Poziom 3  
    >>21658886 Dzwoniłem tam 2 razy. Na samym początku powiedziano mi 1 800 PLN. Drugi raz, jak zadzwoniłem, to powiedziano mi, że nie ma w magazynie w Polsce, a część ściągana z Niemiec jakiś czas temu kosztowała ok. 2 500 PLN. Po aktualną cenę trzeba pisać na infolinię.

Szukałem też po anglojęzycznych serwisach typu eBay, Amazon etc. i też nic nie znalazłem.

Zakup innej pralki "uszkodzonej" też wiąże się z ryzykiem, że tam będzie ten sam problem. Skończy się tak, że wystawię truchło tej pralki na OLX na części. Może ktoś ją skanibalizuje, a samemu kupię nową innej marki. Generalnie jestem zawiedziony tego typu polityką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21658897
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    Poczytaj te linki które dodałem o koledze @abuhamza. Użytkownicy pisali, że kupili krzyżak w Ukrainie.
  • #9 21670409
    PiotrKa2
    Poziom 3  
    >>21658897 Napisałem do nich. W międzyczasie dostałem odpowiedzi z innych aukcji w PL, gdzie mieli części Miele na sprzedaż. Niestety, tego akurat nie ma. Towar mocno deficytowy.
  • Pomocny post
    #10 21686313
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2276
    Zapytam jeszcze kolegę co ma części Miele.
    Edit:
    Kolega nie ma krzyżaka.
  • #12 21761777
    PiotrKa2
    Poziom 3  
    Porzucam temat. Pralka rozkręcona na części i będzie wystawiona na OLX. Próbowałem kontaktować się odnośnie tych zamienników produkowanych na Ukrainie. Niestety, bez odzewu.

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano oryginalnego lub zamiennika krzyżaka bębna do pralki Miele WKB130 WCS, który uległ uszkodzeniu po 9 latach użytkowania. Próby znalezienia części w serwisie Miele zakończyły się wysokimi cenami (1800-2500 PLN) oraz brakiem dostępności w magazynach w Polsce, a także niepowodzeniem w znalezieniu na platformach międzynarodowych typu eBay czy Amazon. Rozważano zakup używanej części lub regenerację, jednak części były trudno dostępne, a kontakty z dostawcami, w tym z Ukrainy, nie przyniosły efektu. Ostatecznie zaproponowano zakup zamiennika z Litwy, kompatybilnego z większością modeli serii W1, dostępnego na eBay. Ze względu na brak odpowiedzi od sprzedawców i wysokie koszty oryginału, zdecydowano się na rozbiórkę pralki na części i wystawienie jej na sprzedaż. Dyskusja podkreśliła problem deficytu części zamiennych do starszych modeli pralek Miele oraz wysokie koszty serwisowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA