logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SV-2152SCN - TV przechodzi w stan czuwania, szukam schematu i przyczyny

ciachoni 19 Gru 2005 20:40 2205 8
REKLAMA
  • #1 2098764
    ciachoni
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Obiornik przed uszkodzeniem co jakiś czas się wyłączał. Obecnie po załączeniu zaświeca się krótko na zielono dioda LED i przechodzi w stan czuwania a właściwie to chyba w stan zabezpieczenia gdyż co kilka sekund są wysyłane paczki impulsów do stopnia końcowego lini. Przetwornica pracuje prawidłowo, wymieniono kondensatory po stronie wtórnej przetwornicyi w układach protekcj - bez efektu. Nie posiadam schematu z tego modelu i mam problem z lokalizacją usterki. Proszę o wszelkie porady lub jeśli ktoś ma o schemat.
  • REKLAMA
  • #2 2099196
    jagrx
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    W modelu SV2142 byla dioda dioda zenera D636 , ktora blokowala klucz , z kolei ten blokowal poprzez diode tranzystor sterujacy "hota". Zwiekszylem jej wartosc z 5,6V do 7,5V i calosc ruszyla .Dioda blokujaca tranzystor to byla D614 . Jesli twoj model jest podobny to znajdziesz analogiczne elementy (oczywiscie najlepiej miec schemat)
  • REKLAMA
  • #3 2101596
    ciachoni
    Poziom 12  
    Nie wiem jak w tym modelu jest rozwiązane blokowanie "hota" ale raczej nie w taki sposób. Znalazłem schemat do SV-2152U i na tym schemacie jest blokowanie impulsów kluczujących przez dodatkowy tranzystor i diody a w tym modelu nie mogę niczego takiego znaleźć. Sterowanie odbywa się bezpośrednio z IC do tranzystora sterującego "hota" przez transformator sterujący i nie doszukałem się w tym obwodzie żadnego elementu, który mógłby blokować impulsy. Wiem, że jest tu jakiś rozbudowany system zabezpieczeń ale bez schematu ciężko go zanalizować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2101673
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    W modelu 2142 sterowanie jest rozwiazane w taki sam sposób ale na drodze impulsu z IC do tranzystora sterującego trafkiem są podpięte diody D610, D614 przez które impuls jest zwierany do masy. Może tu jest podobnie ??

Pozdrowionka
    Tomko
  • #6 2101757
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    A może układ protekcji działa prawidłowo i problem jest po prostu w obciążeniu? Nie bardzo rozumiem dlaczego wszyscy skupiają się na analizie i próbach naprawy tego układu skoro nie ma pewności czy jego dotyczy usterka. Nic nie napisałeś o tym czy sprawdzałeś poszczególne odbiory, może któraś z gałęzi napięć jest zwyczajnie przeciążona na co wskazywałoby wyłączanie się przed uszkodzeniem...?
  • #7 2101834
    ciachoni
    Poziom 12  
    Jak już pisałem wcześniej w tym modelu nie ma diod D610 i D614 ani Q613 który blokuje impulsy. Napięcie +B z przetwornicy w stanie zabezpieczenia wynosi 120V i jest stabilne. Dzisiaj jest już trochę późno ale jutro spróbuję je trochę obniżyć może to da mi jakąś podpowiedź. Nie wiem czy przypadkiem 120V nie jest trochę za dużo i czy nie powinno być 112 jak w modelu 2142 i 2152U.

Dodano po 13 [minuty]:

Zapomniałem dopisać, że wcześniej sprawdzałem czy gałąź 12V , +B nie mają zwarć ale wydają się być prawidłowe, sprawdzałem także obwody zasilane z trafopowielacza i też niczego się niedopatrzyłem, ale mogę być w błędzie bo bez schematu ciężko.
  • #8 2105454
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Jak nie mam schematu a mam wątpliwości czy mi któraś gałąź nie blokuje to po prostu odpinam wszystkie diody za wyprowadzeniami trafa impulsowego i daję diodę + obciążenie za trafem, wtedy widać od razu jak chodzi sama przetwornica. Troszkę trzeba sobie ułatwić robotę i kawałek przy trafie rozrysowuję bo zdarzają się układy protekcji i kontroli napięcia wyjściowego, które należy zostawić nie odłączone albo na podstawie aplikacji przetwornicy poblokować. ;)
    Powodzenia
  • #9 2107683
    ciachoni
    Poziom 12  
    Udało mi się wreszcie naprawić ten telewizor. Okazało się, że objawy były bardzo mylące gdyż uszkodzenie które powodowało taki objaw to był pęknięty lut na wyprowadzeniu kondensatora C602 w aplikacji układu TDA8305A co powodowało wadliwą pracę generatora lini. Dzięki wszystkim za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp SV-2152SCN przechodzi w stan czuwania lub zabezpieczenia zaraz po włączeniu, sygnalizowany krótkim zapaleniem zielonej diody LED i wysyłaniem impulsów do stopnia końcowego linii. Przetwornica działa prawidłowo, a kondensatory po stronie wtórnej oraz w układach protekcji zostały wymienione bez efektu. Brak schematu utrudnia diagnozę. W dyskusji porównano układ do modeli SV-2142 i SV-2152U, gdzie stosowane są diody zenera i tranzystory blokujące impulsy sterujące "hota", jednak w SV-2152SCN takie elementy nie występują. Sugerowano pomiar napięcia głównego zasilania i obserwację zachowania telewizora przy jego obniżeniu. Sprawdzono również brak zwarć na gałęziach 12V i +B oraz obwody zasilane z trafopowielacza. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się pęknięty lut na wyprowadzeniu kondensatora C602 w układzie TDA8305A, co powodowało wadliwą pracę generatora linii i skutkowało przejściem telewizora w stan zabezpieczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA