logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozebrać baterię do IBM ThinkPad 390e z przesuwaną klapką?

Sebaczaj 19 Gru 2005 22:01 3411 6
  • #1 2099082
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Czytałem sporo o regeneracji ogniw, ale nikt nie pisze jak rozbiera się baterie. Ja mam baterię do laptopa IBM thinkpad 390e. Myśle, że inne baterie rozbierają sie podobnie. Jeśli chodzi o moją baterię to ma taką przesuwaną klapkę. Przesuwa się na ok 1 cm ale pod spodem nic nie widać.
  • #2 2134094
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Czy te baterie są na zatrzaski czy sklejane ? Ponawiam pytanie jak rozbiera się baterie do IBM.
  • #3 2179620
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Rozbierał ktoś baterie do IBM.
  • Pomocny post
    #4 2181060
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 61
    Jeśli nie masz doświadczenia w regeneracji baterii lub/oraz umiejętności związanych z elektroniką to daj sobie spokój.
    Jeśli już w tym momencie masz problem to lepiej jak poszukasz innej dobrej baterii lub oddasz swoją do regeneracji.

Baterie są sklejane więc otwarcie ich polega na rozcinaniu dwóch połówek.
    Jeśli otworzysz baterię to będziesz mieć dostęp do ogniw które można wymienić ale to dopiero połowa sukcesu.

Druga częśc operacji polega na przeprogramowaniu elektroniki baterii tak aby komputer widział jej całą pojemność (elektronika zapamiętuje zużycie ogniw).

Sama wymiana ogniw NIC NIE DA !!!
  • #5 2200897
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź, czytałem sporo na forum o regenaracji baterii, ale nikt nie pisał jak się je rozbiera. Kupiłem sobie baterię za 10 zł do "rozwalenia", najpierw spróbuję dobrać się do elektroniki, a dopiero później za ogniwa. Jak rozkleić połówki obudowy baterii ?
  • #7 2202028
    Sebaczaj
    Poziom 14  
    Dzięki. Super opis i zdjęcia. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Baterie do laptopów IBM ThinkPad 390e, w tym modele z przesuwaną klapką, są zazwyczaj sklejane, a nie na zatrzaski, co wymaga rozcinania obudowy w celu dostępu do ogniw. Sam demontaż baterii umożliwia wymianę ogniw, jednak pełna regeneracja wymaga także przeprogramowania elektroniki baterii, aby komputer poprawnie rozpoznawał jej pojemność, gdyż elektronika zapamiętuje stopień zużycia ogniw. Próba otwarcia baterii bez doświadczenia w elektronice i regeneracji może być problematyczna. Szczegółowy opis rozbierania baterii IBM ThinkPad dostępny jest pod wskazanym linkiem z instrukcjami i zdjęciami, co ułatwia samodzielne rozebranie obudowy i dostęp do komponentów wewnętrznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA