logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak dołączyć cc3250mt.dll do projektu w C++ Builder 6

fotopcb 20 Gru 2005 09:21 6863 9
REKLAMA
  • #1 2099925
    fotopcb
    Poziom 11  
    piszę prosty program wysyłający przez port szeregowy dane znak po znaku bez użycia bufora, źródła programu zaczerpnąłem z książki "rs232 praktyczne programowanie...." jest tam informacja żeby kompilować z borlndmm.dll oraz cc3250mt.dll obydwa pliki skopiowałem do katalogu gdzie znajduje sie projekt i do windows\system32 (bawię się pod XP) w menu Project\Options\Advanced linker w polu Delay load wskazuję gdzie są te pliki i podczas kompilacji dostaję komunikaty:
    [Linker Error] Delayed load module CC3250MT.DLL was not found
    [Linker Error] Unresolved external '__fastcall TForm1::Close_Comm(void *)' referenced from C:\PROGRAM FILES\BORLAND\CBUILDER6\PROJECTS\RS_04.OBJ

gdzie popełniam błąd ?
  • REKLAMA
  • #2 2110386
    fotopcb
    Poziom 11  
    Może jest ktoś kto ma tą książkę i w builderze uruchamiał jakiś przykład ?
  • REKLAMA
  • #3 2112461
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Mialem ten sam problem!!!
    Pytanie moje brzmi : czy zaczales odrazu programowac po RS232 czy wczesniej zagnierzdzales sie w opcje tego programu??
    W moim przypadku wystarczylo w opcjach ( nie powiem Ci dokladnie bo nie mam programu anie ksiazki przy sobie ) jest cos takiego jak dopnij wszystkie potrzebne biblioteki. Pracuje na wersji 5.0 a aktualnie czekam na 7.0 :)
    Jesli nie znasz sie zbytnio na tym Builderze to przerob sobie jakis kors podstawowy i tam jest dokladnie o[pisane dopinanie bibliotek *.dll.

Pozdrawiam

Wesolych Swiat!!!
  • #4 2113415
    fotopcb
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi Ci o buildera to kilka programików już napisałem ale pierwszy raz potrzebowałem dlli u mnie w opcjach nie ma czegoś takiego a dll'e wskazuje ścieżką dostępu do nich i dlatego dziwi mnie komunikat że nie znaleziono:-( tak jak piszesz uciekam teraz do jakiejś mądrej książki, jak nie poradzę to będę znów prosił o pomoc. Wesołych Świąt Wszystkim!!
  • #5 2113849
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Jak nie dasz rady to sie odezwij po nowym roku to Ci powiem co i jak!!!
    Wesolych Swiat.
  • REKLAMA
  • #6 2115925
    fotopcb
    Poziom 11  
    w opcjach projektu w zakładce Linker musi być zaznaczona opcja: Use dynamic RTL bo inaczej wywala błąd że nie znaleziono 2 dll'i które wskazuje w zakładce: Advanced Linker. Te biblioteki to: borlndmm.dll i cc3250mt.dll i z pierwszą wydaje się nie być problemu a do drugiej i tak pisze błąd że nie znaleziono? co może być nie tak ?
  • #7 2119334
    PluszowyMisiu
    Poziom 14  
    Przykro mi teraz nei potrafie tobie pomoc :( Na mnie mozesz liczyc dopiero 2006.01.02!!.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 2139660
    praktyk.balder
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    te 2 pliki o których piszesz muszą znajdować się się w katalogu projektu ale nie trzeba wskazywać ich w opcjach projektu, poszukaj na elektrodzie oryginalnych projektów z tej książki i wtedy przekonasz się ostatecznie czy to błąd ustawień projektu czy np. instalacji itp.
  • #9 2140137
    Marian83
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Skompiluj z bibliotekami.
    Jeżeli program, który stworzyłeś za pomocą środowiska Borland C++ Builder nie uruchamia się na komputerach innych niż Twój, to musisz go skompilować razem z bibliotekami. W tym celu wejdź do menu Project | Options.
    Następnie w oknie dialogowym, które powinno wyskoczyć należy najpierw przejść na zakładkę Packages i odznaczyć opcję: Build with runtime packages.
    Potem przechodzimy na zakładkę Linker i odznaczamy opcje: Use dynamic RTL i Use debug libraries.
    Załączniki:
    • jak dołączyć cc3250mt.dll do projektu w C++ Builder 6 linker.jpg (35.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • jak dołączyć cc3250mt.dll do projektu w C++ Builder 6 packages.jpg (34.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • jak dołączyć cc3250mt.dll do projektu w C++ Builder 6 options.gif (8.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 5998176
    psg
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    w nowej wersji C++ Builder 2009
    wystarczy jedna zmiana jednej opcji Dynamic RTL na FALSE i kompilator wklada potrzebne dll w plik exe

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dołączenia bibliotek DLL, w szczególności cc3250mt.dll, do projektu w Borland C++ Builder 6 przy tworzeniu programu wysyłającego dane przez port szeregowy bez bufora. Pomimo skopiowania plików borlndmm.dll i cc3250mt.dll do katalogu projektu oraz systemowego, podczas kompilacji pojawiają się błędy linkera wskazujące na brak cc3250mt.dll oraz nierozwiązane odwołania do funkcji z tej biblioteki. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmują: umieszczenie DLL w katalogu projektu bez konieczności wskazywania ich w opcjach projektu, wyłączenie opcji "Use dynamic RTL" oraz "Build with runtime packages" w ustawieniach projektu, co powoduje statyczne dołączenie bibliotek do pliku wykonywalnego i eliminuje błędy związane z brakującymi DLL. Wskazano również, że w nowszych wersjach C++ Builder (np. 2009) wystarczy wyłączyć opcję Dynamic RTL, aby kompilator automatycznie dołączył potrzebne biblioteki do EXE. Dodatkowo podkreślono, że opcja "Use dynamic RTL" musi być wyłączona, aby uniknąć błędów związanych z brakującymi DLL. Zalecane jest także poszukiwanie oryginalnych projektów z książki, aby zweryfikować poprawność ustawień i instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA