logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nowa płyta główna i problem (INACCESSIBLE BOOT DEVICE)

mario81 20 Gru 2005 22:53 11670 8
REKLAMA
  • #1 2102088
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Witam

Zmieniłem ostatnio płyte główną, poprzednia to ASUS (z 1999r), obecnie mam SONO (z 1999r). Po podłączeniu nowej płyty, windows 2000 wywala błąd :

*** STOP 0x0000007B (...)
    INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE

Czytałem, że w takim przypadku, zazwyczaj pomagają dwie rzeczy:
    - przeinstalowanie win2000
    - używanie z konsoli odzyskiwania komend: fixboot i fixmbr

Posiadam dysk SAMSUNG 80GB, podzielony na 3 partycje:
    C - 12GB (NTFS)
    D - 46GB (FAT32)
    E - 22GB (FAT32)

W związku z tym wszystkim co powyżej, mam pytania:
    1) czy po reinstalacji win2000, wszystkie ustawienia pozostaną nieruszone (szczególnie chodzi mi o profile - czy instalator pozostawi wszystko jak jest, czy wywali całego win2000 i na jego miejsce postawi nowego)
    2) jesli już miałbym używać tych dwóch poleceń (fixboot i fixmbr), to czy istnieje ryzyko, że spiepsze sobie pozostałe partycje??
    3) a może reinstalacja i uzywanie fixboot/fixmbr nic nie pomoże i musze zrobić coś innego??

Win2000 mam postawiony od roku i chyba sie potne, jak będę musiał robić format.

Prosze o pomoc :(

Pozdrawiam,
    Mariusz
  • REKLAMA
  • #2 2102128
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    INACCESSIBLE BOOT DEVICE"" to niedostępne urządzenie rozruchowe.I trzeba reinstalować system.Po reinstalacji zainstalowane programy,profile pozostaną na miejscu,bez obaw.
  • REKLAMA
  • #3 2102793
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    bzdura
    zadne reinstalowanie systemu
    bios niewidzi prawidlowo geometrii dysku
    ustaw w biosie LARGE albo CHS i bedzie ok

pozdro
  • #4 2103074
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    :arrow: mancymonek
    Przeiciez to komunikat systemu operacyjnego, a nie biosu wiec o czym piszesz?
    Po wymienie plyty glownej nalezy przeinstalowac system.
  • #5 2103112
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    zmienialem 3 plyty a mam ten sam system caly czas , ani razu go nie reinstalowalem , wiec mi niemow ze "trzeba" bo to bzdura

wiem jaki to komunikat i wiem jak ja sobie z nim radzilem , dlatego pisze , takie bledy pojawiaja sie takze w momencie przezucania calego dysku np z 80gb na 160gb co tez przerabialem
    zmiana w biosie na LARGE pomaga

pozdro
  • REKLAMA
  • #6 2103378
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    mancymonek napisał:
    bzdura
    zadne reinstalowanie systemu
    bios niewidzi prawidlowo geometrii dysku
    ustaw w biosie LARGE albo CHS i bedzie ok
    Moim zdaniem to wina że system nie ma driverów do sterownika dysków, być może jeśli się uruchomi w trybie awaryjnym i podmieni drivery będzie ok, ale jeśli masz jeszcze starą płyte to uruchom na niej system i przestaw w systemie na drivery uniwersalne.
  • REKLAMA
  • #7 2105147
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” jest wyświetlany po przeniesieniu dysku systemowego do innego komputera
    (Ten problem występuje, jeśli komputer, do którego przeniesiono dysk systemowy, korzysta z innego sprzętu niż komputer z systemem Windows 2000, z którego przeniesiono dysk.):
    http://support.microsoft.com/?kbid=822052#XSLTH3120120125120121120120

Komunikat o błędzie „Stop 0x0000007B” jest wyświetlany po uruchomieniu komputera po zainstalowaniu nowej płyty głównej
    (Ten problem może wystąpić, jeśli nowa płyta główna zawiera osadzony kontroler IDE korzystający z innego mikroukładu niż poprzednia płyta główna.):
    http://support.microsoft.com/?kbid=822052#XSLTH3120120129120121120120

---
    niedawno 'ćwiczyłem' przenoszenie dysku z Win2000 Pro PL do innej płyty głównej (choć budową bardzo zbliżona, te same mostki a BIOS już inny) - nie miałem problemu z INACCESSIBLE BOOT DEVICE, ale dalej - po zalogowaniu się do systemu właściwie nic już nie dało się zrobić , coś obciążało na CPU maxa, zamiast ikon ich 'ślady' , tryb awaryjny - to samo ; dojście co nie tak zajęło by sporo więcej czasu niż ponowna reinstalacja ...

taki numer natomiast często udaje się na Win98 ...
  • #8 2109179
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Dzieki za odpowiedzi. OK, tak wiec bede musiał przeinstalowac win2000.

Przedtem mam jeszcze pytanie, w biosie, w ustawieniach HDD, są te opcje LBA, NORMAL, LARGE. Ktos wczesniej napisal, abym spróbował przestawić HDD w tryb LARGE. Ale widnieje tam taki komunikat (przy NORMAL i LARGE):

PRECOMP = 65535 means NONE!

Co to oznacza?? i co się stanie jeśli to ustawie?
  • #9 2109201
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Należy uruchomić windows na starej płycie, zmienić starownik kontrolera dysku na Standardowy podwójny kontroler IDE, czy coś takiego, zamknąć system, zmienić płytę - windows się uruchomi (o ile nie jest to serial ATA lub SCSI) i wgrać nowy starownik dysków.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej na model SONO z 1999 roku w komputerze z systemem Windows 2000 pojawia się błąd STOP 0x0000007B INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE, co oznacza niedostępne urządzenie rozruchowe. Przyczyną problemu może być brak odpowiednich sterowników kontrolera dysku w systemie lub nieprawidłowa konfiguracja BIOS-u dotycząca geometrii dysku (tryby LARGE, CHS, LBA). Niektórzy sugerują, że zmiana trybu HDD w BIOS na LARGE może rozwiązać problem bez reinstalacji systemu. Inni wskazują, że konieczna jest reinstalacja Windows 2000, która zachowa istniejące profile i programy, lub użycie poleceń fixboot i fixmbr z konsoli odzyskiwania. Zaleca się przed wymianą płyty głównej uruchomić system na starej płycie i zmienić sterownik kontrolera dysku na standardowy, co umożliwi późniejsze uruchomienie systemu na nowej płycie i instalację właściwych sterowników. Problem jest typowy przy przenoszeniu dysku systemowego między różnymi komputerami z różnymi kontrolerami IDE. W BIOS-ie pojawia się komunikat PRECOMP = 65535 oznaczający brak prekompensacji, co jest standardową wartością i nie powinno powodować problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA