Witam
Zmieniłem ostatnio płyte główną, poprzednia to ASUS (z 1999r), obecnie mam SONO (z 1999r). Po podłączeniu nowej płyty, windows 2000 wywala błąd :
*** STOP 0x0000007B (...)
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Czytałem, że w takim przypadku, zazwyczaj pomagają dwie rzeczy:
- przeinstalowanie win2000
- używanie z konsoli odzyskiwania komend: fixboot i fixmbr
Posiadam dysk SAMSUNG 80GB, podzielony na 3 partycje:
C - 12GB (NTFS)
D - 46GB (FAT32)
E - 22GB (FAT32)
W związku z tym wszystkim co powyżej, mam pytania:
1) czy po reinstalacji win2000, wszystkie ustawienia pozostaną nieruszone (szczególnie chodzi mi o profile - czy instalator pozostawi wszystko jak jest, czy wywali całego win2000 i na jego miejsce postawi nowego)
2) jesli już miałbym używać tych dwóch poleceń (fixboot i fixmbr), to czy istnieje ryzyko, że spiepsze sobie pozostałe partycje??
3) a może reinstalacja i uzywanie fixboot/fixmbr nic nie pomoże i musze zrobić coś innego??
Win2000 mam postawiony od roku i chyba sie potne, jak będę musiał robić format.
Prosze o pomoc
Pozdrawiam,
Mariusz
Zmieniłem ostatnio płyte główną, poprzednia to ASUS (z 1999r), obecnie mam SONO (z 1999r). Po podłączeniu nowej płyty, windows 2000 wywala błąd :
*** STOP 0x0000007B (...)
INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
Czytałem, że w takim przypadku, zazwyczaj pomagają dwie rzeczy:
- przeinstalowanie win2000
- używanie z konsoli odzyskiwania komend: fixboot i fixmbr
Posiadam dysk SAMSUNG 80GB, podzielony na 3 partycje:
C - 12GB (NTFS)
D - 46GB (FAT32)
E - 22GB (FAT32)
W związku z tym wszystkim co powyżej, mam pytania:
1) czy po reinstalacji win2000, wszystkie ustawienia pozostaną nieruszone (szczególnie chodzi mi o profile - czy instalator pozostawi wszystko jak jest, czy wywali całego win2000 i na jego miejsce postawi nowego)
2) jesli już miałbym używać tych dwóch poleceń (fixboot i fixmbr), to czy istnieje ryzyko, że spiepsze sobie pozostałe partycje??
3) a może reinstalacja i uzywanie fixboot/fixmbr nic nie pomoże i musze zrobić coś innego??
Win2000 mam postawiony od roku i chyba sie potne, jak będę musiał robić format.
Prosze o pomoc
Pozdrawiam,
Mariusz