logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vordon HT 930 York – błąd komunikacji 7 z Android Auto po aktualizacji Usług Google Play

aerodeck711 13 Wrz 2025 21:15 2592 24
REKLAMA
  • #1 21689117
    aerodeck711
    Poziom 5  
    Od 10 miesięcy mam radio Vordon HT 930 York. Do dziś wszystko było cacy. 30.08 przyjechałem na parking przy lotnisku, bo poleciałem sobie na urlop. Radio współpracowało bez zarzutu z tel. Nawigacja, radia internetowe itd. Dziś wsiadam i radio nie komunikuje się z tel.. Wyskakuje mi na tel. komunikat taki jak na obrazku. Znalazłem taką poradę, ale nie zaspokaja mnie ona w pełni. "Aby rozwiązać "błąd komunikacji 7" w Android Auto, wypróbuj następujące kroki: wyłącz i włącz ponownie telefon oraz samochód; sprawdź i zaktualizuj aplikację Android Auto oraz oprogramowanie systemowe samochodu; wyczyść pamięć podręczną aplikacji Android Auto; usuń smartfon z listy urządzeń w samochodzie i dodaj go ponownie; a także sprawdź i usuń sparowane urządzenia Bluetooth, jeśli to konieczne. 🤬 Zrobiłem wszystko, co napisali. Radio przywróciłem do ustawień fabrycznych. Nic to nie dało. Pomogło czyszczenie pamięci podręcznej Usług Google Play i Android Auto. Z Usług Google Play musiałem też odinstalować aktualizację; wtedy wszystko zadziałało, ale z telefonu wywaliło mi kartę płatniczą i inne usługi też przestały działać. Jak na nowo wyczytała się aktualizacja Usług
    Google Play, problem powrócił. 🤬" Komunikat błędu Android Auto: Błąd komunikacji 7, czerwone tło z wykrzyknikiem
    Załączniki:
    • Vordon HT 930 York – błąd komunikacji 7 z Android Auto po aktualizacji Usług Google Play Screenshot_2025-09-10-17-38-27-459_com.google.android.projection.gearhead.jpg (242.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21690918
    Kixony112
    Poziom 1  
    Witam. Mam ten sam problem z radiem, ale wersja HT520 Vegas. Android Auto nie działa. Próbowałem kontaktować się z producentem, ale na próżno. Firma jakby zniknęła z sieci. Więc myślę, że skończył im się certyfikat z Androidem i firmę zamknęli.
  • #3 21691088
    kajacek1958
    Poziom 7  
    Mam to samo z HT 520 - radio kupione w Media Expert.
  • REKLAMA
  • #4 21691358
    aerodeck711
    Poziom 5  
    Ja swoje wczoraj oddałem do sklepu na serwis gwarancyjny. Niech się oni starają, bo ja wyczerpałem wszystkie opcje, jakie sam mogłem wykonać. Za dwa tygodnie napiszę, co z tego wyszło.
  • REKLAMA
  • #5 21692736
    robssonbydgoszcz
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Też mam ten sam problem i nie mogę znaleźć rozwiązania — strona Vordon.pl nie działa, ciężko coś się dowiedzieć. Widzę, że to problem globalny tej jednostki, ciekawe, czy jakieś aktualizacje Android Auto coś pomogą; póki co przeskoczyłem na połączenie za pośrednictwem Carlink (screen mirroring), żeby mieć jakąś funkcjonalność nawigacji, ale wolałbym, by zaczęło działać AA.
  • #6 21692738
    kajacek1958
    Poziom 7  
    >>21692736 Mam to samo - przed chwilą napisałem rozpaczliwy post na stronie Community Android Auto - zobaczymy...
  • #7 21693130
    aerodeck711
    Poziom 5  
    >>21692738 Czekam na newsa, co Ci na Community Android Auto odpiszą.
  • #8 21693427
    kajacek1958
    Poziom 7  
    Dostałem wiadomość od nich, abym podał szczegółowe dane na ten temat: model telefonu, model radia i auta, wersję Androida w telefonie, zainstalowaną wersję Android Auto, wersję Google Play Services oraz informacje, od kiedy i jak często problem się pojawia.
    Właśnie wysłałem odpowiedź i czekam.
    Na pewno tego radia nie oddam do serwisu, bo nie chcę go wymontowywać i poza tym w serwisie nie pomogą z aktualizacją, jak firma Vordon nie udostępnia tego w necie.
    Radio działa dobrze, tylko jest teraz problem z Android Auto.
  • #9 21696023
    zaba1975
    Poziom 9  
    U mnie to samo radio łączy się przez bluetooth bez problemu i odtwarza muzę, można też gadać przez telefon i odbierać połączenia, ale nie działa na i i ani przez kabel, ani przez car linka, bo teraz próbowałem, a wcześniej z car linkiem śmigało wszystko. Nie mam już pomysłów, co robić.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21693130 Jak coś odpiszą i podpowiedzą, to proszę się odezwać, co napisali. Będę wdzięczny.
  • #10 21696031
    kajacek1958
    Poziom 7  
    >>21696023 Jestem po długiej dyskusji z ludźmi od Android Auto i w końcu chyba udało mi się ich przekonać, że problem jest w ostatniej aktualizacji Android Auto, a nie w telefonach.
    Doradzili mi, abym czekał na następną aktualizację, która może rozwiązać problem z radiami Vordon, oraz obserwować polskie fora, bo być może pokaże się aktualizacja oprogramowania do radia
    Załączniki:
    • Vordon HT 930 York – błąd komunikacji 7 z Android Auto po aktualizacji Usług Google Play Screenshot_2025-09-18-20-03-57-103_com.google.android.gm.jpg (693.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 21696036
    zaba1975
    Poziom 9  
    Super, dzięki, że dałeś znać, co napisali, to teraz wiadomo przynajmniej, że to aktualizacja od nich, a nie i nie przyczyny. No to czekamy, co wymyślą.
  • #12 21696427
    mmlawniczak
    Poziom 5  
    Mam to samo na Vordonie. Chyba radio do wyrzucenia.
  • #13 21696465
    kajacek1958
    Poziom 7  
    Ja nie wyrzucam - wszystko poza Android Auto działa - poczekam na następną aktualizację.
  • #14 21696480
    mmlawniczak
    Poziom 5  
    >>21696465 Pytanie, czy Vordon nie stracił certyfikatu. Ja też trochę poczekam, ale nikłą nadzieję mam
  • #15 21697166
    zimmeek
    Poziom 1  
    Witam, panowie. Ja mam to samo, ale zainstalowałem starszą wersję Android Auto, bodajże 13 z tamtego roku, wyłączając automatyczne aktualizacje i niestety — to samo...
  • #16 21698135
    aerodeck711
    Poziom 5  
    Tu bardziej chodzi o apkę Usług Google Play niż Android Auto. Jak się wywali aktualkę U.G.P., to działa, ale na tel. niektóre kluczowe apki nie działają.
  • #17 21698156
    mmlawniczak
    Poziom 5  
    >>21698135 No, ja wywaliłem aktualizację Google Play i tak nic to nie dało.
  • #18 21698257
    kajacek1958
    Poziom 7  
    Pokazuje się konkretny komunikat o błędzie komunikacji 7 i że oprogramowanie radia nie przeszło testów zabezpieczeń Android Auto.
    Usługi Google Play nie mają chyba z tym dużo wspólnego...Vordon HT 930 York – błąd komunikacji 7 z Android Auto po aktualizacji Usług Google Play
  • #19 21698262
    zaba1975
    Poziom 9  
    >>21698257 U mnie to samo.
  • #20 21707503
    mmlawniczak
    Poziom 5  
    >>21698257 Ktoś wie coś nowego? Albo kiedy można się spodziewać regularnej aktualizacji AA?
  • #21 21708561
    mmlawniczak
    Poziom 5  
    >>21698257 Ktoś wie coś nowego? Albo kiedy można się spodziewać regularnej aktualizacji AA?

Dodano po 32 minutach:

• #22 21713831
    aerodeck711
    Poziom 5  
    Vordon wrócił do sklepu. Dziś idę odebrać albo kasę, albo wymianę na inne radio. Już obczaiłem Pioneera w tej samej cenie. Serwis reklamację uwzględnił i nic nie potrafił zrobić. Tyle w temacie. Możliwe, że aktualizacja Androida coś by pomogła, ale kiedy wyjdzie, diabli wiedzą.
  • #23 21722783
    zaba1975
    Poziom 9  
    Witam wszystkich, czy po ostatniej aktualizacji wróciło i was wszystko i działa? Aktualizacje zrobiłem przed chwilą i jeszcze nie wiem, napiszę co się dzieje u mnie, jak sprawdzę.
  • #24 21735292
    zaba1975
    Poziom 9  
    Czy coś się u was zmieniło? U mnie nie działa w dalszym ciągu.
  • #25 21813773
    robakdamian701
    Poziom 1  
    19.01.2026
    Vordon dalej nie działa.
    J#### ich pies za przeproszeniem, zawinęli mandżór i tyle ich widzieli, napisać się na maila nie da, bo nie istnieje, kupienie adaptera, który emuluje Android Auto, ale z USB nie przynosi rezultatu, a zainstalowanie czegokolwiek innego na tym badziewiu graniczy z cudem. Przecież to się nadaje jako sprawa kryminalna. Z dnia na dzień Android Auto przestaje działać, a my jako konsumenci mamy związane ręce i mamy drogi przycisk do papieru. Pozdrawiam każdego, który się męczy z tym szajsem i łączmy się w bólu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy radia Vordon HT 930 York oraz modelu HT 520 Vegas zgłaszają problem z błędem komunikacji 7 w Android Auto po ostatniej aktualizacji Usług Google Play. Radio przestaje łączyć się z telefonem, mimo że Bluetooth działa poprawnie, a inne funkcje radia są dostępne. Próby resetu do ustawień fabrycznych, czyszczenia pamięci podręcznej Android Auto i Usług Google Play oraz reinstalacji starszych wersji aplikacji nie przynoszą trwałego rozwiązania. Problem wydaje się wynikać z braku aktualizacji oprogramowania radia oraz możliwego utracenia certyfikatu Android Auto przez producenta, który jest trudno dostępny i nie odpowiada na zgłoszenia serwisowe. Użytkownicy sugerują, że problem leży po stronie ostatniej aktualizacji Android Auto i Usług Google Play, a rozwiązanie może przynieść przyszła aktualizacja systemu lub oprogramowania radia. W międzyczasie niektórzy korzystają z alternatywnych rozwiązań, takich jak Carlink (screen mirroring). Wiele osób rozważa zwrot radia lub wymianę na inne modele, np. Pioneer. Problem pozostaje nierozwiązany, a brak wsparcia producenta powoduje frustrację użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA