logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się połączyć dwa zasilacze PHILIPS PE 1648, by uzyskać napięcia symetryczne?

Ferdek11 13 Wrz 2025 23:30 207 6
REKLAMA
  • #1 21689195
    Ferdek11
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Cześć!

Słuchajcie mam taki dylemat odnośnie zasilaczy. Jako, że używam na co dzień zwykłego chińskiego zasilaczyka 0-30V symetrycznego, którego kupiłem jakiś czas temu po taniości. No ale on trochę mnie denerwuje bo ma za niskie napięcie. Czasem potrzebuję uruchomić do testów jakąś końcówkę mocy no i nie da rady. Poza tym enkoder zaczyna wariować. Pomyślałem więc że kupię coś solidnego. I znalazłem takie zasilacze PHILIPS PE 1648:

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-philips-pe-1648-d4225-17332994086
    https://allegro.pl/oferta/zasilacz-philips-pe-1648-d4218-17332135669

Na początku myślałem tylko o jednym. Oba są uszkodzone, ale myślę że z uruchomieniem i odnowieniem nie będę miał problemu. Tylko jak przyjrzałem się co to za zasilacz, to on nie jest symetryczny. Więc od razu przyszło mi na myśl, czy by nie kupić obu i tak skonfigurować, żebym miał dodatnie i ujemne. Tylko, że ja nigdy takich rzeczy nie robiłem. Zwykle korzystałem z zasilaczy, gdzie normalnie transformator miał środkowy odczep itd. No i tu takie pytanie do was, czy w ogóle się da tak zrobić z tym modelem. On ma trzy zaciski, ale podłącza się do + i -. Jest też GND, ale to uziemienie jest. W ogóle to chyba jakiś zasilacz przemysłowy. Doczytałem, że można je łączyć szeregowo i równolegle, żeby zwiększyć prąd, czy napięcie, czego ja nie potrzebuję. I tu też gdybym je kupił, to pewnie podparłbym się waszą wiedzą, żeby go dobrze skonfigurować na zworkach w tryb pracy pojedynczej, bo na zdjęciach widzę, że na szynie są poucinane zworki, co też sugeruje mi, że może oba pracowały gdzieś wspólnie jako master/slave. Co o tym wszystkim myślicie? Jak dla mnie to kawałek zasilacza. No i dosyć tanio. Porównywałem z cenami na ebay i są trochę wyższe. Dokumentację dołączam w załączniku. Z góry dzięki!
    Załączniki:
    • philips_pe-1642_1644_1646_1648_0-20-40-75-150v,0-20-10-6-3a_400w_bench_psu_1987_sm.pdf (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21689199
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Łączysz minus jednego zasilacza z plusem tego drugiego i ten punkt to wzajemna masa.
  • REKLAMA
  • #3 21689202
    Ferdek11
    Poziom 7  
    >>21689199

Dzięki. Ok, już chyba wszystko wiem. Nie zamykam tematu, bo jeszcze z tymi zworkami za jakiś czas się odezwę
  • Pomocny post
    #4 21689209
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Powodzenia przy naprawie.
  • REKLAMA
  • #5 21689736
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Patrząc po aukcjach to raczej albo przywozi śmieci z niemiec lub pracuje na elektośmietniku i zbiera to co można opylić na alleśmietnik & alledrogo za kosmiczne ceny.

Jak dla mnie to cena przerost formy.

Pomyśl nad koradem podwójnym. Byle z trafo w 1kzł powinieneś się zmieścić lub 1.1kzł cen nie kontroluje ale jak bym miał wydać na ten złom tyle to bym to porządnie przemyślał.

To tak po mojemu.
  • REKLAMA
  • #6 21690397
    Ferdek11
    Poziom 7  
    Kupiłem i zlicytowałem jeszcze po stówce na każdym z nich i zmieniła parametry aukcji. Czyli oba kupiłem za 850 złotych. Mam od niej fakturę VAT, więc sobie odliczę jeszcze VAT. Czyli oba wyszły mnie jakieś 650 zł.

I tak, wiem że są w kiepskim stanie i zbierane niewiadomo gdzie. Ale z przyjemnością doprowadzę je do porządku. Ja mam KORAD KA 3005P. Tylko że moje potrzeby są zupełnie inne. Tu jest kawał dwóch zasilaczy transformatorowych. Gdzie ja za za 650-1000zł znajdę zasilacz symetryczny o napięciu 150V i wydajności 3A? Chińczycy z KORAD-a nie mają nic podobnego.

Patrzyłem na zasilacze ROHDE-SCHWARZ, ale tu też za zasilacz 70V 5A, trzeba wydać 1500zł. A to tylko 70V. Wielu końcówek mocy na tym również nie uruchomiłbym.

Patrzyłem też na zasilacz Sorensen DCS150-8E. On jest na 150V i 8A, ale jego cena jest dobrych kilka tysięcy.

Zrobię te dwa Philipsy, a potem przyjdzie czas na zasilacz wysokonapięciowy jakiś 500-600V, do uruchamiania układów lampowych, albo formowania kondensatorów wysokonapięciowych.

Wydaje mi się że KORAD-y są fajne dla ludzi co naprawiają laptopy, albo telefony. No ja robię coś innego. Może nie często, ale irytuje mnie, gdy akurat trzeba, a nie ma.
  • #7 21690399
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Ale tylko 3A jedynie to 150V to jakiś plus ich. Sam lubię doprowadzać do stanu tiptopowego stary sprzęt ale ja kuluje max 150zł więcej nie inwestuję w starocia. Musiał by to być jakiś tek 555 to bym się szarpnął więcej ale gdzie ja go bym postawił :)

Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Rozważano możliwość uzyskania napięcia symetrycznego poprzez połączenie dwóch zasilaczy PHILIPS PE 1648, które same w sobie nie są symetryczne. Propozycja polega na połączeniu minusa jednego zasilacza z plusem drugiego, tworząc w ten sposób wspólny punkt masy (0 V). W efekcie na jednym zasilaczu dostępne będzie napięcie dodatnie względem tego punktu, a na drugim napięcie ujemne. Takie rozwiązanie pozwala na uzyskanie napięć symetrycznych z dwóch jednostek niesymetrycznych, co jest przydatne do zasilania układów wymagających napięć dodatnich i ujemnych, np. końcówek mocy czy enkoderów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA