logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A22 pętla restartów po aktualizacji – jak dobrać firmware i uratować dane

Spid88 13 Wrz 2025 23:32 678 0
REKLAMA
  • Siemka. Właśnie uporałem się z problemem, może komuś pomogę, jak macie wątpliwości pytajcie ChatGPT, był bardzo pomocny.
    W skrócie - przy aktualizacji mój tel wpadł w pętlę restartów, pomogło pobranie firmware ze strony sammobile.com i wgranie programem Odin3 z opcją HOME_CSC zamiast CSC - dzięki czemu wszystkie moje pliki zostały uratowane.

A) Ważny jest wybór odpowiedniego firmware dokładnie pod wasz telefon. Jak go poznać?

Ja zrobiłem to programem ADB (Android Debug Bridge). Pobierz tu ADB wypakuj zawartość np. programem 7zip do folderu np. do C:\adb.

Co zrobić żeby telefon był wykrywany przez komputer w ADB?
    Wejdź telefonem w menu serwisowe, gdy się restartuje trzymaj przyciski power i vol+, albo by wymusić restart telefonu power i vol-, a później power i vol+ aż pojawi się logo samsunga.
    W menu serwisowym wybierz "Apply update from ADB" zatwierdź klikając raz power; od teraz telefon powinien być widoczny dla programu ADB w komputerze.

Otwórz CMD, przejdź do katalogu adb wpisując "cd c:\adb", potem wpisz "adb devices" pojawi się odpowiedź z programu "List of devices attached"
    u mnie wyglądało to tak: "R9WT70A0XYZ unauthorized"

Teraz ważna dla niektórych informacja "unauthorized" oznacza że nie wyciągniecie z telefonu przez program ADB kopii zdjęć. Gdyby w tamtym miejscu było "device" wystarczyła by komenda "adb pull /sdcard/DCIM" i skopiowało by fotki do folderu z programem ADB.

No dobra, mamy "R9WT70A0XYZ unauthorized" R9WT70A0XYZ to numer seryjny telefonu, idziemy na stronę iunlocker.com wpisujemy numer i czekamy, po chwili strona wypluje takie dane jak IMEI, Model Name, Model Number, Warranty Status, Warranty End Date, Purchase Date, Country of purchase. Nas interesuje nazwa modelu, u mnie to "SM2A226B" w googlach podają że to model SM-A226B, git.

Teraz idziemy na stronkę https://www.sammobile.com/firmwares/archive/ wpisujemy model, wybieramy dokładną wersję, wybieramy kraj, a z pasujących wyników wybieramy najlepiej firmware operatora komórkowego który jest zainstalowany na telefonie i klikamy Check updates. Ja pobrałem najnowsze wydanie wersji 13, ale podejrzewam że nagły przeskok z wersji 11 na 13 nie jest wskazany i lepiej byłoby zainstalować wtedy w takim przypadku 12... żeby pobrać firmware trzeba się zalogować i... obejrzeć reklamę. Paczka ważyła 5,5GB i pobierała się z 40min. Jak się pobierze wypakowujemy. Wewnątrz będzie 5 plików AP_cośtam, BL_cośtam, CP_cośtam, CSC_cośtam, HOME_CSC_cośtam. Jak chcemy zachować nasze pliki na telefonie to zapominamy o istnieniu pliku CSC_, interesuje nas plik HOME_CSC_.
    Git, mamy firmware.

B) Pobieramy program Odin, w necie jest tyle stron z softem które wpierniczają do instalatora własne potwory, że strach... postanowiłem zaufać stronie instalki pl, pobieramy stąd Odin3

C) Mogą się przydać jeszcze sterowniki USB Samsunga, pobieramy oczywiście od producenta https://developer.samsung.com/android-usb-driver (ale długo się to gunwo instaluje)

D) Dobra mamy wszystko. Teraz trzeba w telefonie wejść w tzw. tryb "download". Są 2 opcje. Jeżeli telefon zdążył się już wyłączyć to zrób tak: kabel usb podpięty do komputera wepnij w telefon i od razu wciśnij i przytrzymaj oba przyciski vol+ oraz vol- jednocześnie. Jak odpali się niebieski ekran by przejść dalej kliknij vol+. Git, od teraz telefon powinien być już wykrywalny w programie Odin.
    Opcja druga, w menu serwisowym telefonu wybrać "Reboot to bootloader".

E) Wypakuj program Odin, odpal jako administrator. Program powinien wykryć podłączony telefon zapisując w zakładce Log coś w tym stylu "<ID:0/005> Added!!" wyżej w sekcji "ID:COM" będzie numer portu pod który podłączyliście telefon pod komputer. Ok. z prawej strony są 4 przyciski: "BL", "AP", "CP", "CSC", ładujemy tam odpowiednio pliki naszego firmware, pamiętając żeby w pod przyciskiem "CSC" koniecznie załadować plik "HOME_CSC" jeżeli chcecie zachować wasze pliki w telefonie. Program może się na chwilę przywieszać przy otwarciu pliku, normalne.
    Jeżeli macie otwarte wszystkie 4 pliki, a przy każdym z przycisków zaznaczony ptaszek, to teraz chwila prawdy.

Klikamy "Start" i czekamy...
    Pasek programu "download" na telefonie zacznie się ruszać, czekamy kilka minut na zakończenie procesu. W programie Odin pojawi się zielony napis "PASS".
    Potem telefon zrobił mi psikusa i wyglądało jakby znowu wpadł w pętlę restartów. Ale po drugim razie napis SAMSUNG nie znikał bardzo długo, po czym po kolejnym restarcie pojawił się nieznany mi ekran z napisem chyba "One UI", a potem telefon włączył się jak gdyby nic się nie stało :) Sukces :)
    Życzę miłego wieczoru!
    O autorze
    Spid88
    Poziom 12  
    Spid88 napisał 82 postów o ocenie 17. Mieszka w mieście Elbląg. Jest z nami od 2011 roku.
  • REKLAMA
REKLAMA