logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Ink Tank 315 nie drukuje żółtego – czyszczenie głowicy nie pomaga, tusz pełny

piotrekklonowski 15 Wrz 2025 17:14 699 13
REKLAMA
  • #1 21690835
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    Szanowni, HP Ink Tank 315 nie drukuje koloru żółtego. Za pierwszym razem ściągnąłem parę ml tuszu z gumki nad głowicą strzykawką i było OK. Teraz znów to samo. Odciągnąłem kilka strzykawek żółtego koloru, ale nie drukuje żółtego. Co robić dalej? Wymieniać w ciemno głowicę kolorową?
    AI: Czy wykonywałeś czyszczenie głowicy z poziomu oprogramowania drukarki (np. przez narzędzia serwisowe HP)? Jeśli tak, z jakim skutkiem?
    Tak, nadal nie drukuje żółtego
    AI: Jaki jest poziom żółtego tuszu w zbiorniku i czy używasz oryginalnego, świeżego tuszu?
    3/4
  • REKLAMA
  • #2 21690846
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1353
    Może odwrotnie, trzeba dodać kilka strzykawek a nie ujmować? Może nie rozumiem tego w jakim celu ściągnąłeś i dokładnie skąd z pojemnika?:
    piotrekklonowski napisał:
    sciągnąłem parę ml tuszu z gumki nad głowica strzykawka i było ok

Nie odpowiedziałeś na to pytanie:
    AI napisał:
    czy używasz oryginalnego, świeżego tuszu?
  • REKLAMA
  • #3 21690949
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    Problem pojawił się nagle czy stopniowo żółty znikał?
    Nie zapowietrzyłeś czasem układu?
    W jaki sposób robisz czyszczenie?
    Te tanki są bardzo wdzięczne w serwisowaniu, nie miałem jeszcze żadnych problemów z udażnianiem głowicy czy też płukaniem węży.
  • #4 21690955
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    >>21690949
    Nie odpowiem Ci na pytanie, czy żółty zanikał, czy od razu? Głównie dzieci drukują, ja po prostu pewnego dnia zauważyłem 0 żółtego.
    Nie wiem, czy nie zapowietrzyłem? Jak to sprawdzić?
    Nigdy nie czyściłem tego ink tanka...
    Jak udrażniasz głowicę? Kiedy stwierdzasz, że węże wymagają płukania?
  • REKLAMA
  • #6 21690972
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    Tzn. demontujesz wężyki same i je płuczesz?
    Mam wylać obecny tusz z zasobników i napełnić np. najbardziej popularnym zamiennikiem z Allegro, polecisz jakieś zamienne?
    Jak napełniasz układ? Przyciskiem kartki papieru 3 sekundy?
  • REKLAMA
  • #8 21691095
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    >>21690977
    Panowie, jak napełnia się układ w in tank? Kombinacja klawiszy, czy trzeba po kolei wykonać jakieś funkcje? Gdzie czytałem, że drukarka w jakiś nieznany sposób sama zalewa układ, ale dopiero po wymianie obydwu głowic na nowe?
    W tych urządzeniach można moczyć spód głowicy w płynie do udrażniania?
  • #9 21691097
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 924
    Ja drukuje po płukaniu pierwsze kilka kartek w poszczególnych kolorach czarny, żółty, niebieski.
    Potem wylewam do udrażniania i ponawiam procedurę a potem napełnianie z poziomu programu serwisowego. Jak dobrze poszukasz to może gdzieś znajdziesz jak oszukać urządzenie że wymieniłeś głowice ;)
  • #10 21691106
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    Proszę, podpowiedz chociaż gdzie szukać tej funkcji napełnienia serwisowego, zalania układu... W Google tego nie znajdę
  • #12 21693491
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    >>21692006
    Hej, dzięki za info. Już kiedyś tak robiłem i teraz powtórzyłem z większą ilością odciągniętego pigmentu.
    Niestety jest coraz gorzej — przestał drukować niebieski.

Chyba czas zakupić nowe głowice...
  • #14 21693505
    piotrekklonowski
    Poziom 4  
    >>21693493
    Wężyków nie płukałem — są drożne, bo swobodnie strzykawką odciągam.
    Podobno tych głowic nie można płukać w typowych płynach do głowic.

Dziś każdym wężykiem odciągnąłem po 15 mL tuszu

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP Ink Tank 315 nie drukuje koloru żółtego pomimo pełnego poziomu tuszu i wielokrotnego czyszczenia głowicy z poziomu oprogramowania. Próby mechanicznego usuwania tuszu strzykawką z gumki nad głowicą oraz z pojemnika nie przyniosły trwałego efektu. Pojawiła się sugestia, aby zamiast odsysać tusz, ewentualnie dołożyć go do systemu, jednak brak jest potwierdzonego rozwiązania. Pojawia się pytanie o konieczność wymiany kolorowej głowicy drukującej jako kolejny krok diagnostyczny.
REKLAMA