logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki filtr do wody pod zlew do kawy, herbaty i Sodastream do bloku?

lavoholicc 16 Wrz 2025 09:55 1032 5
REKLAMA
  • #1 21691400
    lavoholicc
    Poziom 2  
    Cześć,

poszukuję jakiegoś filtra/uzdatniacza do bloku w zlewie w kuchni. Blok jest nowy (pół roku). Głównie używany byłby do kawy, herbaty, przegotowywania wody dla dziecka do mleka itp. Fajnie by też było, gdyby pozwalało pić wodę z kranu, żeby używać jej np. w Sodastream itp.
    Czytałem o odwróconej osmozie, ale do takich zastosowań jest to wręcz niekorzystne, więc poszukuję czegoś innego. Trójka osób w mieszkaniu, zużycie wody nie będzie jakieś duże.

Dzięki!
    AI: Czy wiesz może, jakie parametry ma Twoja woda z kranu? Chodzi np. o twardość, smak, zapach, obecność chloru albo innych zanieczyszczeń – czy coś szczególnie Ci przeszkadza?
    Czuć lekko chlor, ale na ten moment jeszcze nic dokładnie nie wiem na temat jakości wody; wolę działać na zaś.
    AI: Czy masz jakieś preferencje co do montażu (np. osobny kranik czy filtr podłączony do głównej baterii) i budżetu, który chcesz przeznaczyć na filtr?
    Fajnie, gdyby zajmował mało miejsca, z uwagi na to, że montaż będzie pod zlewozmywakiem, tam gdzie będą kosze na śmieci. Budżet max. 1,5–2 tys. zł.
  • REKLAMA
  • #2 21691488
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    Co do bloku to filtry przepływowe, w zależności
    Schematyczny rysunek czterostopniowego systemu filtracji wody z oznaczeniami substancji. co mają filtrować. Osmoza to fajny wynalazek ale trzeba wziąć pod uwagę zużycie wody na czyszczenie membrany(straty wody).
  • REKLAMA
  • #3 21691636
    lavoholicc
    Poziom 2  
    Właśnie co do osmozy to słyszałem, że wychodzi dość drogo, no, jest niezdrowe, jeśli chodzi o picie takiej wody bezpośrednio, a na tym mi zależy szczególnie.

A jakie tu są możliwości, jeśli chodzi o filtry przepływowe?

Słyszałem też coś o filtrze węglowym.
  • REKLAMA
  • #4 21691647
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 531
    W ofercie firmy XXXX filtr przepływowy:

• polipropylenowy – usuwa z wody piasek, drobne zawiesiny, tłuszcze, produkty korozji i inne zanieczyszczenia,
    • węglowy – usuwa chlor i jego związki oraz zanieczyszczenia organiczne, a ponadto niweluje zabarwienie oraz nieprzyjemny zapach,
    • zawierający żywicę jonowymienną – usuwa jony wapnia i magnezu, przez co zmiękcza wodę
    • usuwający szkodliwe azotany, które mogą prowadzić do anemii i sinicy.

Możesz wykorzystać jeden filtr, a także wszystkie naraz, by zadbać o czystość wody kranowej w Twoim domu.
    I to już zależy co chcesz filtrować? Na początku należało by zbadać wodę co ona ma w sobie i co należy filtrować a jakie wartości są w normie i nie trzeba inwestować dodatkowej kasy.
  • REKLAMA
  • #5 21771123
    Boozy84
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Cześć,
    Co może być przyczyną małej wydajności (wydatku) oczyszczonej wody tego dodatkowego kranika montowanego obok baterii na zlewie w kuchni?

Posiadam filtr podblatowy odwróconej osmozy z 3 filtrami i zapasowym pojemnikiem na oczyszczoną wodę, chyba firmy AQUAPHORE (zdjęcie). Po wymianie wkładów tych filtrów z tego dodatkowego kranika leci bardzo mało oczyszczonej wody — 100–150 ml.
    Co może być przyczyną? Złe wkłady? Coś zapowietrzyłem?

System filtracji wody pod zlewem z trzema białymi wkładami: sediment, carbon, carbon
  • #6 21771164
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    Boozy84 napisał:
    po wymianie wkładów tych filtrów z tego dodatkowego kranika leci bardzo mało oczyszczonej wody 100-150 ml.

Tyle wyleci i dalej nic, czy jednak powoli kapie? Osmoza (taka domowa) ma niedużą wydajność i bez zbiornika to szklanka napełnia się powyżej minuty.
    Boozy84 napisał:
    i zapasowym pojemnikiem na oczyszczoną wodę,

Tego nie widać na zdjęciu - mam taki chyba 15l i to jest kawałek baniaka pod zlewem - wielkość naczynia przeponowego podobnej pojemności.
    Z takim zbiornikiem pobranie kilku litrów wody jest dość szybkie ale jak spadnie ciśnienie to wracasz do przepływu który daje sama membrana RO.
    Może trzeba krok po kroku.
    Czy masz taką rurkę/wężyk jak łączy filtru z RO, jakiś zapas? Zamknij dopływ wody do filtrów i odłącz rurkę z tego kolanka z ostatnim filtrem i wpakuj tam zapasową rurkę której drugi koniec do zlewu i odkręć wodę. Powinna wypłynąć woda a przy okazji odpowietrzysz te wkłady.
    Potem podłącz osmozę i zobacz co będzie dalej.
    Może szwankuje taki zawór czterodrożny który odpowiada za różnicę ciśnienia po obu stronach RO albo taki ogranicznik przepływy na przewodzie do kanalizacji.
    Tak przy okazji nad membraną RO są jeszcze jakieś filtry - może w nich jest cos zatkane.
REKLAMA