logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link BE800 nie widzi drukarki HP Deskjet 3540 – brak połączenia przez Wi-Fi

szymanski8445 17 Wrz 2025 10:21 192 1
REKLAMA
  • #1 21692512
    szymanski8445
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Problem z routerem TP-Link Archer BE800 i drukarką HP Deskjet 3540

Dodano po 5 [minutach]:

Cześć wszystkim. Owa drukarka HP 3540 nie łączy się z siecią Wi-Fi routera TP-Link Archer BE800 trójpasmowego: 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz. Czy problemem może być ustawienie na routerze szyfrowania WPA3 Personal? A drukarka raczej tylko WPA2, nie chce się połączyć poprzez WPS na przycisk ani też na PIN drukarki, ani też na hasło.

Wi-Fi robiłem sieć na trzy, gdyż router może pracować razem, tzn. 2,4 i 5 GHz jako SmartConnect jedna sieć i 6 GHz osobno. Dodałem też adres MAC drukarki do listy dozwolonych urządzeń w routerze i nadal nic. Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 21695518
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2571
    Miałem ja ten problem z urządzeniem wielofunkcyjnym MFP 140w. Podłączone do sieci gdy router był wpięty w jeden z komputerów działało tylko z tym komputerem. Drugi drukarki nie widział, choć miał dostęp do sieci i pingał pierwszy komputer lub router. Różne fikołki z siecią nie dały rezultatów (czyszczenie DnS cache, reset stosu TCP/IP). Po drodze uzyskałem informację, że urządzenie działa z WiFi 2,4 GHz i WPA2. Zatem czytaj instrukcję i dostosuj sieć do tej drukarki.
    Ja problem rozwiązałem tak, że zacząłem korzystać z sieci WiFi Direct. Uciążliwe jest przełączenie sieci na czas druku, ale to prostsze niż przenoszenie plików albo udostępnianie drukarki z poziomu Windows. Wtedy musi działać komputer udostępniający drukarkę, co jest głupie gdy działa drukarka bezprzewodowa czy sieciowa.
    WPS - w czasie konfiguracji dodawany jest port WPS i na niego drukuje Window. Podobnie jest z WiFi (port TCP IP). Z jakiejś przyczyny drukarka nie chce komunikować się komputerem innymi niż ten, do którego był podłączony router.
REKLAMA