logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bad sektory oznaczają koniec dysku twardego? Jak je ograniczyć?

slawoslaw 21 Gru 2005 01:29 26384 16
  • #1 2102530
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Czy bad sectory zawsze muszą oznaczać rychły koniec pracy dysku twardego? nie ma sposobu na ograniczenie ich powstawania gdy zaczynają się powiększać uszkodzone powierzchnie dysku ? I co jest powodem powstawanie tychże bad sectorów >??[/url]
  • #2 2102552
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, rozróżnia się dwa rodzaje "Złych" sektorów:
    Programowy;
    Sprzętowy;

Przy wystąpieniu uszkodzenia programowego, pomoże Format lub usunięcie i na nowo założenie oraz sformatowanie partycji.
    Przy wystąpieniu uszkodzenia sprzetowego możesz liczyć na oprogramowanie producenta dysku który przekieruje programowo zdrowy sektor z Service Area (Ale ilość tych że sektórów jest ograniczona).

Co do powstawania tychże uszkodzeń jest dużo czynników np.:
    Podczas pracy dysku nagły zanik prądu;
    Podczas pracy dysku wszelkiego rodzaju kopnięcia, puknięcia, itp.
    W czasie transportu (Dysk wymienny).

Opisałem tylko niektóre czynniki.
  • #3 2102567
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    W szkole mówiono mi jeszcze o żadkich przypadkach powstawania bad sectorow a mianowicie zanieczyszczenia z powietrza czasem dostaja sie przez uszkodzone fragmenty folii ochronnej. Ale jak moj poprzednik mówil programowe bad sectory mozna czesciowo naprawic z fizycznymi jest troszke gorzej. dyski twarde to z natury delikatne urzadzenia!!!
  • #4 2102749
    krisg
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Czas działania takiego dysku może jeszcze być długi, ale nie można na nim trzymać podstawowego systemu operacyjnego. To dobry dysk na dane, które jak przepadną to nie będziesz za nimi płakał.
  • #5 2103015
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    bad oznacza ze sektor jest oznakowany jako zly
    moze to byc bad wynikajacy tylko z oznakowania zwany wyzej programowym (mozna go nawet sztucznie wywolac, kumpel kilka lat temu z nudow napisal program do pisania sobie roznych inf na dyskietce za pomoca zaznaczania bad sectorow, napis byl widoczny podczas scanowania scanidiskiem powierzchni fdd, malo inf dalo sie zmiescic ale pomysl ciekawy)
    Ale moze to byc takze bad wynikajacy z rzeczywistego uszkodzenia niosnika magnet.
    w zasadzie moga byc 2 przyczyny takiego uszkodzenia: pierwsza to fizyczne uszkodzenie nosnika np:
    - poprzez paprochy ktore dostaly sie do dysku lub w nim byly od pocztku, uszk takie moze byc spowodowane calkowita lub czesciowa dehermetyzacja dysku
    - poprzez paprochy z dysku twardego czyli mikrodrobinki ktore odrywaja sie z glowicy i talezy (szczegolnie ze strefy ladowania glowicy) podczas rozpedzania kiedy dysk ma jeszce za malo rpm by glowica unosila sie na poduszce
    -poprzez paprochy ktore powstaja podczas transportu gdy glowica jest zaparkowana wtedy podczas uderzenia glowica odciskana "sprezynka" do talerza odrywa sie od niego by nastepnie w niego uderzyc
    - paprochy powstajace podczas udezania glowicy w czasie pracy dysku
    - mikrorysy spwodowane udezeniami glowicy w talerz podczas pracy
    - wszelkie paprochy w dyskupowoduja jego dalsze uszkadzanie
    i druga to utrata (a w zasadzie to obnizenieparametrow) magnetycznych nosnika powodujaca taka ilosc bledow odczytu ze sektor uznawany jest jako zly
    Reasumujac :
    dysk pwinien pracowac w pozycji poziomej
    nie powinien byc transportowany a przynajmniej bieganie z dyskiem nalezy ograniczyc do minimum.
    dysk posiada mechanizmy zabezpiecznia przed "pojawieniem" sie badow, dyspomuje pewna pula miejsca ktorym jest w stanie podmienic uszkodzone miejsca jednak jak ta pula sie wyczerpie kazdy nast bad bedzie zmniejszal poj dysku
  • #6 2142431
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Jeżeli będziesz miał bad sektory z powodów fizycznych to jest oznaka rychłego padnięcia dysku. Być może jak to jeden kolega napisał jakiś brud się dostał i uszkodził powierzchnie talerzy lub masz odprysk lakieru, którym są owe talerze pokryte. Z czasem te sektory mogą przybywać.
  • #7 2143792
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Witam ,polecam program HDD Regenerator.Naprawia on niektóre BADy.Moge wrzucic go,ale mam teraz tylko demko które naprawia kilka pierwszych znalezionych BADów.
  • #8 2143991
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...Naprawia on niektóre BADy...

Dokladnie tak, powinien poradzic sobie z badami logicznymi natomiast jesli chodzi o fizyczne to zapomnij. Wlasnie warto wiedziec iz mozna nim skanowac dysk pod Windows98SE/ME wtedy skanuje szybciej.
  • #9 2144021
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Ja osobiscie to bootowałem go z flopa,bo jesli masz HDD bez systemu to jest dobre rozwiazanie.
  • #10 2144280
    hoobciu
    Poziom 12  
    HDD regenerator...to program który po prostu wyłącza uszkodzone sektory z dysku, czyli to nie jest żadna rewelacja, proponuje zrobienie sobie LowFormatu. Programem który byłby dostepny na stronie producenta dysku, jednak to nie zawsze pomaga... Dorzucę program który odratował mi już kilka dysków które spisałem na straty, myslę że masz dużą szansę na odzyskanie dysku, jednak licz się z utratą danych.

Moderowany przez jankolo:

Umieszczenie na forum pliku, który jest bezpłatnie dostępny w Internecie jest naruszeniem regulaminu Forum. Pobieranie za ten plik opłaty jest czynem dalece nieetycznym. Obie postaci programu są tutaj: http://hdd.kulichki.com/files/mhdd32ver4.6floppy.exe ; http://hdd.kulichki.com/files/mhdd32ver4.6iso.zip
    Pliki z postu kolegi usuwam

• #11 2144288
    hoobciu
    Poziom 12  
    dodatkowo dodam że program nadpisuje sektory od nowa...:)
  • #12 2149543
    lowermann
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    U mnie też pojawiły sie bady fizyczne, zrobiłem oddzielna partycje o wielkości 50 MB (wielkość badów 23MB) I narazie jest wszystko w porządku. HDD Regenerator naprawia te moje pliki pisząc, że odzyskano sektor ale to nie prawda, wciąż są te błędy ale programik bardzo dobry.
  • #13 2212166
    siwy_3
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z bad sektorami, uzywam hdd regeneratora i jest bardzo skuteczny ale niestety problem sie pojawia spowrotem i tak w kolko. Dysk wydaje dzwieki jak natrafia na bad sektory, tak dziwnie cyka. Nie mam pojecia od czego moga pojawiac sie bady.. :( Najgorsze jest to ze hdd regenerator tymczasowo naprawia (lub blokuje) te sektory... Dysk potrafi chodzic bez problemu dluzszy czas po czym znowu problem sie powtarza. Najgorsze jest to ze naprawa badow jest bardzo czasochlonna... Czy ktos ma podobny problem ? Mam dysk 20 gb firmy IBM.
  • #14 2212216
    Tommy82
    Poziom 41  
    Wg mnie u ciebie problem polega na tym ze hdd regenerator naprawia te sektory
    i sa dobre ale do czasu zapisu na nich czegokolwiek wtedy okazuje sie ze jednak ich nie naprawil i sa z powrotem zle
    z kad sie biora patrz moj post wyzej
    wiele osob ma poddobne problemy odseparuj bady odpowiednio zalkadajac partycje i w stosunkudo tego dysku zastosuj zasade ograniczonego zaufania
  • #15 2218830
    siwy_3
    Poziom 2  
    eh... niestety musze mu ufac bo jest teraz moim jedynym dyskiem ;) ostatni sie zjaral ostatnio... zrobilem juz mu kiedys zupelnie nowe partycje uprzednio go formatujac ale tak jak pisalem pochodzil troche i problem powrocil... jak mozna odseparowac dokladnie te bady ?
  • #16 2221558
    Tommy82
    Poziom 41  
    Trzeba tak pozakladac partycje by bady byly miedzy partycjami a na pow niespartycjonowanej
    a partycje na miejscu gdzie dysk jest oki
  • #17 2261483
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Dziekuje. Temat zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Bad sektory na dysku twardym dzielą się na programowe i sprzętowe. Programowe można częściowo naprawić formatowaniem lub specjalistycznym oprogramowaniem, takim jak HDD Regenerator, który skanuje i wyłącza uszkodzone sektory, jednak naprawa jest często tymczasowa. Sprzętowe bad sektory wynikają z fizycznych uszkodzeń powierzchni talerzy, np. przez zanieczyszczenia, odpryski powłoki lub uszkodzenia mechaniczne, i zwykle oznaczają postępującą degradację dysku, co prowadzi do jego szybkiego zużycia. Przyczyną powstawania bad sektorów są m.in. nagłe zaniki zasilania, wstrząsy podczas pracy lub transportu oraz obecność drobinek kurzu wewnątrz dysku. Aby ograniczyć skutki bad sektorów, zaleca się tworzenie partycji tak, aby uszkodzone sektory były odseparowane w obszarach niespartycjonowanych lub w osobnych partycjach, co pozwala na ograniczenie ich wpływu na dane. Dysk z bad sektorami nadaje się raczej do przechowywania danych mniej istotnych, a nie do systemu operacyjnego. Wskazane jest regularne monitorowanie stanu dysku i przygotowanie się na ewentualną wymianę nośnika.
REKLAMA