logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WF80F5E0W2W Eco Bubble – błąd OE, pralka nie kontroluje poziomu wody

Darioo19 19 Wrz 2025 21:34 459 12
REKLAMA
  • #1 21695016
    Darioo19
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Moi drodzy, potrzebuję waszej pomocy.
    Jestem prywatnym użytkownikiem swojej praleczki Samsung Eco Bubble WF80F5E0W2W, która to rzuciła błędem OE. Pralka pracuje dwojako. Jednym razem następująco:
    * po włączeniu dowolnego programu napełnia bęben wodą do połowy,
    * wyrzuca błąd OE i pika co chwilę dwukrotnie,
    * odpompowuje wodę do końca,
    * nic dalej nie robi poza pikaniem i wyświetlaniem błędu OE, a innym razem potrafi działać następująco:
    * po włączeniu dowolnego programu leje wodę bez końca, nie zatrzymuje się w ogóle, tak jakby nie wiedziała ile ma wody. Muszę wtedy wyłączyć pralkę i ręcznie spuścić wodę.

Wężyk do hydrostatu szczelny, bez mikropęknięć. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki :)
  • REKLAMA
  • #2 21695059
    borken007
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Wygląda na problem z odpompowywaniem wody. Na początek wyczyść filtr pompy spustowej.
  • #3 21695167
    Darioo19
    Poziom 11  
    To było pierwsze co zrobiłem - filtr i wszystkie węże drożne, nawet wstawiłem dwie nowe pompy... nie rozwiązało to problemu.
  • #4 21695184
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Wyczyść komorę hydrostatu, bo wygląda, że coś tam w niej pływając zakłóca informację dla hydrostatu, albo weź i przepłucz wodą ten układ od strony hydrostatu, co jest prostą czynnością po odłączeniu wężyka od hydrostatu. Wtedy woda do ust i wciskasz ją w wężyk, zrób tak kilka razy. Najczęściej skutkuje.
  • REKLAMA
  • #5 21695227
    Darioo19
    Poziom 11  
    Hydrostat przepłukałem - brak zmian. Podaję pomiary związane z hydrostatem:
    * napięcie pomiędzy S+ a GND oraz S- a GND wynosi 2,56V,
    * rezystancja pomiędzy S+ a S- nie zmianie się wraz z napełnianiem bębna wodą i wynosi 21,7 Ohma.
  • REKLAMA
  • #7 21695235
    Darioo19
    Poziom 11  
    W trybie serwisowym gdy uruchamiam pracę pompy odpływowej to ta odpompowuję wodę aż miło. Wyraźnie widać, że pralka "nie wie" ile ma wody w baniaku. Bardzo proszę o interpretację pomiarów mojego hydrostatu, które wstawiłem wyżej. Czy zasilanie jest okej? Rezystancja powinna się zmieniać wraz ze zmianą ciśnienia (ilością wody), prawda?
  • REKLAMA
  • #8 21695281
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    W tych czujnikach ciśnienia cieczy zmienia się częstotliwość. Musiałbyś mieć oscyloskop by sprawdzić jego pracę. Może po prostu padł : https://expertagd.pl/pl/p/Hydrostat-do-pralki-Samsung-DC96-01703G/2269
    Wyczyść jeszcze komorę impulsową hydrostatu jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś: https://north.pl/karta/waz-polaczeniowy-beben...i-samsung-wf80f5e0w2w-eo,AN2-2N-C2M2-UYD.html
    Podobne objawy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4144447.html
  • #9 21695298
    Darioo19
    Poziom 11  
    Wskazana komora hydrostatu czysta i drożna. Zgadza się, kolega ze wskazanego wątku ma wręcz identyczny problem, pisałem do niego. Niestety nie znalazł jeszcze rozwiązania. Zła informacja jest taka, że podmieniał hyndrostat i nie przyniosło to pożądanego efektu. Zastanawia mnie napięcie zasilania hydrostatu - te 2.6V. Czy posiada ktoś informację czy te napięcie jest prawidłowe czy może powinno być wyższe?
  • #10 21696886
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Podmień hydrostat.
  • #11 21697404
    Darioo19
    Poziom 11  
    Właśnie jestem po podmianie hydrostatu, niestety bez poprawy. Na tym etapie bardzo przydatna byłaby informacja o napięciu zasilania hydrostatu. U mnie bez podpiętego czujnika na kostce jest 2,99V pomiędzy S+ a GND oraz S- a GND, po podpięciu hydrostatu napięcie spada do 2,6V. Pytanie czy jest ono prawidłowe. Czy ktoś z dostępem do takiej pralki mógłby dokonać pomiarów?
  • #12 21697451
    stiff12
    Poziom 23  
    Ocena: 447
    Może to nie jest super sposób, ale ja sprawdzam za pomocą małej pompki do piłki odpinając wężyk od hydrostatu u góry i podpinam swój wężyk wytwarzając ciśnienie nie za mocne, gdy woda dojdzie do okienka w bębnie. Jeśli hydrostat był wymieniony to powinien odciąć elektrozawór wody. Jeśli nie to okablowanie i wtyki do sprawdzenia. Dalej nalewa wodę- programator uszkodzony.
  • #13 21697567
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6873
    Do sprawdzenia wężyk komora impulsowa - hydrostat pod kątem przetarcia.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Samsung Eco Bubble WF80F5E0W2W zgłasza błąd OE, który objawia się dwoma wariantami awarii: pierwszym jest napełnianie bębna wodą do połowy, pojawienie się błędu OE z dwukrotnym sygnałem dźwiękowym, a następnie całkowite odpompowanie wody i brak dalszej pracy; drugim wariantem jest ciągłe napełnianie wodą bez zatrzymania, co wymaga ręcznego wyłączenia pralki i spuszczenia wody. Wężyk do hydrostatu jest szczelny i bez mikropęknięć, co wyklucza jego uszkodzenie jako przyczynę problemu. Opisane symptomy wskazują na możliwe usterki związane z czujnikiem poziomu wody (hydrostatem), zaworem elektromagnetycznym dopływu wody lub elektroniką sterującą, które mogą powodować błędne odczyty poziomu wody i nieprawidłowe sterowanie napełnianiem oraz odpompowywaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA