logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 7-Zip kojarzy pliki EXE jako archiwa – instalatory otwierają się w 7z, nie uruchamiają

gressive 21 Wrz 2025 11:05 549 6
REKLAMA
  • #1 21696042
    gressive
    Poziom 4  
    Ocena: 72
    Cześć. Po instalacji systemu instalowałem różne programy i tak doszedłem do 7z i coś poklikałem, że psuje mi on pobrane domyślne instalatory. Muszę każdego instalatora rozpakować i dopiero instalować, nawet po jego odinstalowaniu ten problem występuje. Nigdy mi się tak nie robiło, zawsze ustawiałem w 7z, żeby kojarzył pliki CAB i RAR.
    OS to Win 11, dodatkowo instalatory zachowują się tak jakby odpalały okno wiersza poleceń, ale okno szybko znika.
    Ktoś wie co ja odwaliłem?

7-Zip kojarzy pliki EXE jako archiwa – instalatory otwierają się w 7z, nie uruchamiają
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21696387
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Witaj. To nie wina 7-zip, możesz go spokojnie zainstalować z powrotem.
    W załączniku plik przywracający domyślne ustawienia dla plików exe. Importuj (dwuklik i potwierdzenie chęci importu lub import z menu edytora rejestrów) i zrestartuj komputer (lub wyloguj i zaloguj się ponownie).
    Załączniki:
    • EXE_Fix.zip (981 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21696890
    gressive
    Poziom 4  
    @dt1 Cześć, niestety to nie działa.

7-Zip kojarzy pliki EXE jako archiwa – instalatory otwierają się w 7z, nie uruchamiają
    PS. nie wiem czemu nie mogę zrobić zrzutu ekranu. Tak z ciekawości pytam.

Postanowiłem samodzielnie dodać wpis do rejestru. Robiłem według poradnika ze strony EASEUS.

Stеp 1. Naciśnij przycisk "Win + R", aby uruchomić okno dialogowe Uruchom.
    Krok 2. Wpisz regedit w polu tekstowym i naciśnij "Enter", aby otworzyć Edytor rejestru.
    Krok 3. Przejdź do "HKEY_CLASSES_ROOT > .еxе", kliknij dwukrotnie na (Dеfault) subkеy.
    Krok 4. Zmodyfikuj dane wartości na "exefile" i kliknij "OK", aby zapisać zmiany.
    Krok 5. Aby szybko zlokalizować ten system, skopiuj i wklej następującą ścieżkę w pasku adresu i kliknij "Entеr:"
    HKEY_CLASSES_ROOT\exefile\shell\open\command
    Krok 6. Kliknij dwukrotnie na ten (Default) w prawym okienku, wprowadź " %1"%* do pola danych Valuе i kliknij "OK", aby zapisać modyfikacje.

Po dostosowaniu tych zmian uruchom komputer, aby w pełni zastosować te zmiany. Spróbuj ponownie wykorzystać pliki EXE, aby sprawdzić, czy problem został rozwiązany.

A tu próba instalacji Firefoxa
  • Pomocny post
    #4 21697046
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Skoro i tak masz nowy system to zresetuj jeszcze raz do ustawien fabrycznych zamiast psuc bardziej.
  • REKLAMA
  • #5 21697171
    gressive
    Poziom 4  
    @Kolobos Czyli reset = reinstalacja?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21697555
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Reset systemu do ustawien fabrycznych, tak jak napisalem.
  • #7 21697671
    gressive
    Poziom 4  
    Dzięki. Już zrobiłem reset i wszystko działa. Zapomniałem. że takie coś jak restart systemu istnieje.

Podsumowanie tematu

✨ Po instalacji 7-Zip na systemie Windows 11 użytkownik zauważył, że pliki instalatorów EXE są kojarzone jako archiwa i otwierają się w programie 7-Zip zamiast uruchamiać instalację. Problem utrzymuje się nawet po odinstalowaniu 7-Zip. Instalatory zachowują się tak, jakby uruchamiały się w oknie wiersza poleceń, które szybko znika. Przyczyną jest zmiana skojarzeń plików EXE, które zostały błędnie przypisane do 7-Zip. Rozwiązaniem jest przywrócenie domyślnych skojarzeń plików EXE w systemie Windows, co można zrobić poprzez edycję rejestru lub użycie narzędzi do naprawy skojarzeń plików. Ustawienia 7-Zip dotyczące kojarzenia plików CAB i RAR nie powodują takich problemów, natomiast skojarzenie EXE z 7-Zip jest nieprawidłowe i wymaga korekty.
REKLAMA