logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 40BF5E – brak obrazu, działa dźwięk, logo pojawia się na chwilę po starcie

adi.r 21 Wrz 2025 14:41 396 5
REKLAMA
  • #1 21696307
    adi.r
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Sharp 40BF5E padła wizja, działa dźwięk, pilot reaguje. Ale nic nie widać na ekranie (ani obrazu, ani menu). Sygnał po koncentryku z kablówki.
    Przy starcie telewizora na moment (ale bardzo krótko pokazuje się logo Sharp). Jak się naciśnie jeden z przycisków pilota, to na ułamek sekundy pokazuje się obraz TV i wygląda prawidłowo. Co kilkanaście sekund można to powtarzać i mieć "efekt stroboskopu" ;)

Co zrobiłem:
    1. Gdy wystąpiła awaria, sprawdziłem baterie od pilota, niestety były wylane, wyciągnąłem, oczyściłem, wymieniłem baterie.
    Rozebrałem pilota, przeczyściłem wacikiem płytkę i gumki. Nic nie pomogło.
    2. Sprawdziłem kilka aplikacji do pilotów na telefon z IR, żaden nie pasował (aplikacja testowała np. opcję włączenia/wyłączenia telewizora na wiele sposobów/kodów)
    Podejrzewałem, że pilot przez to wylanie non stop ma "wciśnięty" jakiś przycisk. Ale nie udało się zdiagnozować. Szybkie włączenie pilotem TV i zabranie go z pokoju /zakrycie diody. Nic nie zmienia.
    3. Zmiana źródła (w ciemno) nic nie daje, podłączałem laptopa pod HDMI. Chciałem wykluczyć ewentualny problem z kablówką.

Co robić?
    1. Czy ma sens kupno nowego pilota, aby wykluczyć, że to wina pilota (który być może non stop wysyła jakieś polecenia)?
    2. Co może być uszkodzone? Czy może to być jakaś w miarę prosta usterka typu kondensatory w zasilaniu podświetlenia? Zimne luty?

Czy jednak wygląda to na głębszą sprawę i raczej PSZOK? Bo sam telewizor raczej kiepskiej jakości i skończył dokładnie 5 lat i 10 dni, gdy pojawiła się awaria.

Pozdrawiam
    AI: Czy po zgaśnięciu obrazu ekran jest całkowicie czarny (brak podświetlenia), czy jednak widać, że matryca jest podświetlona, tylko nie wyświetla obrazu/menu?
    całkowicie czarny.
    AI: Czy próbowałeś podświetlić ekran latarką po zgaśnięciu obrazu - czy wtedy widać zarysy obrazu lub menu na matrycy?
    Po oświetleniu latarką (może robię to źle) nic nie widać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21696335
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    Jak dla mnie pilot nie jest niczemu winien, padło podświetlenie.
    Na 99% podświetlenie matrycy na 1% zasilacz podświetlenia.
    Podświetl na włączonym TV ekran latarka na 100% zobaczysz że jest obraz tylko nie podświetlony.
  • REKLAMA
  • #3 21696655
    adi.r
    Poziom 9  
    >>21696335 Masz rację. W dzień tego nie było widać; jak poświeciłem latarką, to widać zarys menu. Czy to normalne, że przy starcie normalnie (ale dużo krócej niż zwykle) widać logo i jak się kliknie na pilocie to przez ułamek sekundy jest normalny obraz (teraz niebieska plansza, wcześniej w innym pomieszczeniu odbierał TV)?
    PS. W dodatku telewizor ma kłopoty z sygnałem z kablówki (pokazuje cały czas brak sygnału). Więc może padł jeszcze moduł CI. Albo problem z kablem sygnałowym.
  • REKLAMA
  • #4 21696657
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2632
    Pierw do naprawy podświetlenie, później dalsza diagnoza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21697154
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    adi.r napisał:
    Czy to normalne, że przy starcie normalnie (ale dużo krócej niż zwykle) widać logo

Tak, bo sterownik testuje prąd diod LED i gdy on nie osiągnie zadanej wartości to wyłącza podświetlenie.
  • #6 21708073
    adi.r
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jednak raczej samodzielnie nie zabiorę się za próbę naprawy, jeśli to najprawdopodobniej kwestia podświetlenia.
REKLAMA