logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Excel – sumowanie wartości z kolumny L dla tych samych wartości w kolumnie D

Cezary2121 22 Wrz 2025 12:02 198 4
REKLAMA
  • #1 21697071
    Cezary2121
    Poziom 8  
    Witam,
    Potrzebuję funkcji, najlepiej wywoływanej przez skrót, np. Ctrl+L, która będzie wykonywać następujące czynności:

1. Znajduje w kolumnie "D" wszystkie komórki o tych samych wartościach, np. "11111111111".
    2. Sumuje komórki z kolumny "L", ale tylko te, które znajdują się w tych samych wierszach co komórki z kolumny "D", np. o wartościach "11111111111".
    3. Wynik sumy umieszcza kolejno w kolumnie "L"

Plik jest 1 i zawiera on 1 arkusz.
    W załączniku zamieszczam plik, gdzie dałem kolory, aby było to bardziej czytelne dla zrozumienia problemu.
    Załączniki:
    • Program 2.xlsx (9.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21697111
    władziowek
    Poziom 25  
    Ocena: 104
    OpenOffice
    Nie da się dodać L do M i zapisać w L.
    Załączniki:
    • Program 2_a.ods (11.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21697143
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    HiFi-Man, powinieneś odróżniać makra (makroinstrukcje) od funkcji, bo Twoje pytanie jest przez to niezrozumiałe.

Makro to działanie wykonywane jednorazowo, doraźnie. Po wykonaniu wynik ma najczęściej formę stałej (liczby lub tekstu). Makro można powiązać ze skrótem klawiaturowym i uruchamiać go za pomocą tego skrótu.

Z kolei funkcja (lub w tym przypadku precyzyjniej: formuła) to zapis obliczeń, które mają być wykonane w komórce. Formułę zapisuje się w komórce za pomocą specjalnej składni, rozpoczynającej się od znaku "=".
    Obliczenia za pomocą formuł w Excelu wykonują się automatycznie, gdy tylko zmienią się dane, które są do tych obliczeń używane. Formuły powinny zawsze pokazywać aktualny wynik (takie przynajmniej jest założenie). Wobec tego formuły nie wymagają inicjowania za pomocą skrótów klawiaturowych.
    W szczególnych przypadkach można okresowo wyłączyć, a później ponownie włączyć automatyczne przeliczanie formuł, jeśli zmienia się wiele komórek, a wyniki będą miały sens dopiero po wprowadzeniu wszystkich zmian.

W tym przypadku wydaje się, że rozwiązaniem wygodniejszym jest formuła, na przykład taka:

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Zakresy przewidziane na dane można wydłużyć, ale w granicach rozsądku.
    W nowej wersji Excela można też użyć operatora kropkowego, który uwzględnia tylko komórki zawierające dane, ale nie wiem, której wersji Excela używasz.
    Załączniki:
    • Program 2.xlsx (9.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21697146
    Cezary2121
    Poziom 8  
    "władziowek", myślę, że zostałem źle zrozumiany.

Wytłumaczę od innej strony.
    - w kolumnie "D" mam 6 komórek o wartości "11111111111"
    - w tych samych wierszach co powyższe, tylko że w kolumnie "L" mam także 6 komórek, ale o różnych wartościach liczbowych i potrzebuję zsumować te wartości, a wynik umieścić w kolumnie "N"

Dodano po 52 [sekundach]:

>>21697143
    Panie Macieju, dziękuję za profesjonalne podejście do tematu, racja, postaram się wyrażać precyzyjniej.
    Tej funkcji nie znałem, bardzo dziękuję, rozwiązuje ona mój problem.
    Wszystkiego dobrego :)
  • #5 21697157
    Cezary2121
    Poziom 8  
    Pan Maciej podał funkcję rozwiązującą problem.
REKLAMA