Witam.
Kolega poszukuje laptopa dla swojej córki. Sprzęt ma służyć głównie do nauki, ewentualnie czasem odpali na nim Roblox'a. Budżet: 2000-3000zł. Rozmiar matrycy: 15,6". Polecicie coś?
Pozdrawiam.
Elitebook nie będzie miał karty graficznej do gierek. Nie ma się co oszukiwać że młoda przez cały czas eksploatacji tego laptopa będzie max w klocki pykać.
Ogólnie z tworzywa, ale jakość akceptowalna. Ekran lepszy niż w najtańszych laptopach, też akceptowalny. Temperatury jak na laptopa z procesorem H i dodatkowym układem graficznym do przeżycia. Chłodzenie słyszalne pod obciążeniem, ale nie uciążliwe. Klawiatura bardzo zbliżona do thinkpadowej, wygodna, dobrze podświetlona.
Ogólnie fajny średniak z jakąś low-endową, ale wciąż lepszą niż zintegrowana grafika i z ekranem lepszym niż standardowe tandety. Również na plus obecność dwóch slotów RAM - nie ma RAMu wlutowanego na płycie. Na minus fabryczny dysk jest na pamięciach QLC - więc najlepiej brać z jak najmniejszym dyskiem (tu poleciłem 512) i wymieniać na włąsną rękę na większy, jeśli jest potrzeba.
Lenovo Ideapad Slim 3 15IRH10 na i5-13420H, 24GB RAM, 512GB SSD, cena 2700,- .
Jak dla mnie to bez znaczenia jest brak możliwości rozszerzenia pamięci czy osobnej karty grafiki do gier, 24GB jest aż nadto sporo. A jak za 2 - 3 lata aplikacje będą wymagały czegoś mocniejszego to wtedy kupię mocniejszy. Kupowanie teraz z zapasem to w większości przypadków strata kasy, bo technologia może pójść w inną stronę.
Od laptopa wymagam mobilności i cichej pracy a nie ryku wentylatorów, bo zapuściłem grę. Od gier jest komputer stacjonarny a nie gorący jak piekarnik laptop.
Używam 2 różnych modeli Huawei na i5 z 16GB RAM i nie zauważam ograniczeń w tym co robię a wentylator włącza się raz od wielkiego święta, jest absolutna cisza.
Czemu nie? Przecież znalazłem 4 sztuki za te pieniądze z osobnymi kartami grafiki. Oczywiście wydajność tej karty jest proporcjonalna do budżetu, natomiast wciąż jest to coś wydajniejszego niż zintegrowana karta.
co wybrać dla dziecka? Roczne czy 44letnie? Przecież ważniejsze od budżetu to dla kogo do czego to to ma być? A jak obsługujący przez xx lat nie wykorzysta funkcji?? I wiele innych wątpliwości.
✨ W dyskusji dotyczącej wyboru laptopa 15,6" do nauki i gry Roblox w budżecie 2000-3000 zł pojawiły się różne propozycje. Jedna z nich to HP Elitebook G10 z procesorem Intel Core i5 13. generacji, jednak bez dedykowanej karty graficznej, co ogranicza możliwości gamingowe. Alternatywnie polecano laptopy Lenovo LOQ 15 z procesorami Ryzen 5 7235HS lub Intel i5-12450HX, wyposażone w dedykowane karty graficzne RTX 3050 lub RTX 2050, które zapewniają lepszą wydajność w grach, choć są wykonane z tworzywa sztucznego. Wskazano także Lenovo Ideapad Slim 3 15IRH10 z procesorem i5-13420H, 24 GB RAM i dyskiem 512 GB SSD, który oferuje dobrą mobilność i cichą pracę, a brak dedykowanej karty graficznej nie jest problemem przy okazjonalnym graniu. W dyskusji podkreślono, że w tym budżecie trudno oczekiwać wysokiej klasy laptopa gamingowego, a priorytetem powinna być stabilna praca i komfort użytkowania do nauki oraz sporadycznej rozrywki. Wygenerowane przez model językowy.