Wzmacniacz Sony F435R — prawy kanał gra tylko po wciśnięciu Direct. AI: Czy problem z prawym kanałem występuje na wszystkich źródłach dźwięku (CD, AUX, tuner), czy tylko na jednym? Tak, na wszystkich źródłach jest tylko lekkie buczenie w głośniku. AI: Czy sprawdzałeś kable i zamieniałeś głośniki miejscami, żeby wykluczyć uszkodzenie przewodów lub samych głośników? Wszystko sprawdzone. Głośnik i kable są sprawne.
Gdzie się zaczyna ten tor? Dodam tylko, że wzmacniacz dostałem od kolegi, bo nie grał na oba kanały. Po sprawdzeniu okazało się, że na prawym są całkowicie zwarte końcówki, wylutowałem ich i pomierzyłem emitery, drivery na obu kanałach i wszystko jest ok. Lewy kanał zaczął grać, bo przekaźnik puścił już go. Kupiłem oryginalne tranzystory i po wlutowaniu właśnie tylko buczy ten prawy kanał, a zaczyna grać tylko po wciśnięciu direct, czyli ominięciu toru regulacji. Dlatego tu pytam, gdzie szukać dalej, bo mam za mało wiedzy jeszcze w tym kierunku. Proszę o wyrozumiałość
Gdzie się zaczyna ten tor ? Dodam tylko że wzmacniacz dostałem od kolegi bo nie grał na oba kanały. Po sprawdzeniu okazało się że na prawym są całkowicie zwarte końcówki, wylutowalem ich i pomierzyłem emitery drivery na obu kanałach i wszystko jest ok. Lewy kanał zaczął grać bo przekaźnik puścił już go. Kupiłem oryginalne tranzystory i po wlutowaniu właśnie tylko buczy ten prawy kanał a zaczyna grać tylko po wcisnieciu direct czyli ominieciu toru regulacji. Dlatego tu pytam gdzie szukać dalej bo mam za mało wiedzy jeszcze w tym kierunku. Proszę o wyrozumiałość
Bezpośrednia odpowiedź - „Tor”, który sprawia kłopot i który omija przycisk SOURCE DIRECT (Direct), zaczyna się tuż za selektorem wejść i biegnie przez sekcję barwy/tonów (preamp TONE z układem IC300 i jego otoczeniem) do przekaźnika Source Direct RY300, a dopiero potem na potencjometr głośności i dalej do końcówki mocy. W trybie Direct sygnał z selektora jest przełączany przekaźnikiem tak, aby ominąć cały blok TONE. - Skoro prawy kanał gra poprawnie po wciśnięciu Direct, końcówka mocy i ścieżka „po RY300” są w porządku. Szukaj usterki w: IC300 (prawa połówka), elementy pasywne w jego torze, tranzystor(‑y) MUTE w tej gałęzi, styki toru „NORMAL” przekaźnika RY300 oraz zasilanie ± dla preampu. - Uwaga: przekaźnik głośnikowy (od opóźnienia/ochrony) w tym modelu realizuje układ uPC1237 i to inny przekaźnik niż RY300 (RY300 jest od przełączania Direct/Normal w torze sygnału). (remont-aud.net)
---
Diagnostyka krok‑po‑kroku (bez oscyla, da się multimetrem)
Przygotowanie: - Podaj na dowolne wejście stały test 400–1000 Hz (np. generator w telefonie). - Ustaw: Direct = OFF (Normal), BALANCE na środek, LOUDNESS = OFF, barwa w „0”. - Sprawdź, czy buczenie na prawym zmienia się z głośnością. Jeśli nie zmienia się – częściej winne jest zasilanie lub MUTE; jeśli rośnie z głośnością – brak sygnału na wejściu toru „Normal” (przerwa/relay/kondensator).
Pomiary porównawcze L vs R (szukamy miejsca, gdzie „ginie” prawa ścieżka): 1) Wyjście selektora wejść (punkt „przed Direct” – zwykle idzie przewodem/ścieżką na sekcję TONE). Na obu kanałach powinien być podobny sygnał. 2) Wejście IC300 (prawa połówka) – czy dociera sygnał? 3) Wyjście IC300 (prawa połówka) – czy wychodzi sygnał? 4) Wejście toru „NORMAL” przekaźnika RY300 dla prawego – sygnał powinien być obecny, a za stykami RY300 (w pozycji Direct=OFF) taki sam. 5) Wejście końcówki mocy (punkt sygnału przed rezystorem wejściowym/kapą sprzęgającą) – w Direct=OFF powinno być to samo co przy Direct=ON.
Podpowiedzi praktyczne: - Jeśli sygnał jest na wyjściu IC300 (prawy), a znika „za” RY300 tylko w trybie Normal – styki toru prawego w RY300 są utlenione/uszkodzone. Na próbę możesz mostkiem (przewód + kondensator 1–2,2 µF/50 V w szereg dla bezpieczeństwa DC) zewrzeć wejście/wyjście toru prawego „NORMAL” tego przekaźnika – jeżeli kanał ożyje, wymień RY300. - Jeśli na wyjściu IC300 (prawy) nie ma przebiegu, a na wejściu jest – uszkodzony IC300 (połówka prawego kanału) lub elementy wokół (rezystory w pętli sprzężenia, kondensatory sprzęgające). - Jeżeli buczenie nie zależy od głośności i nie ma sygnału z IC300 – sprawdź zasilanie preampu: typowo ±12…±15 V na pinach zasilania układu operacyjnego (dla DIP‑8: pin 8 = +V, pin 4 = −V). Zaniżone/brak jednego bieguna = padnięty stabilizator/zenery/rezystory „bezpiecznikowe” lub zwarcie w samym IC. - Sprawdź tranzystor(y) MUTE w torze prawego kanału (małe NPN/PNP do masy przed/za IC300). Baza stale na ~0,6–0,7 V (lub tranzystor przebity) skutecznie „przygasi” tylko jeden kanał i da objaw lekkiego brumu.
Co konkretnie w TA‑F435R warto wiedzieć: - W tej serii preamp TONE to klasyczny podwójny wzmacniacz operacyjny (np. Mitsubishi M5220L lub odpowiednik), a za logikę i napędy odpowiada mikrokontroler + BA6208 (sterowanie silnikiem selektora/gałek). Przekaźnik głośnikowy z opóźnieniem steruje uPC1237 – to nie jest ten sam przekaźnik co Source Direct. (remont-aud.net) - Serwisówka TA‑F435R/535R (AEP) potwierdza układ blokowy: selektor → (TONE/LOUDNESS) ↔ RY300 (Source Direct) → VOLUME → końcówka mocy. Użyj jej, aby zidentyfikować IC300/RY300 na PCB i punkty pomiarowe. (elektrotanya.com)
Typowe „winowajcy” po zwarciu końcówki: - Uszkodzona połówka IC300 (prawy kanał) lub kondensatory sprzęgające przy nim. - Zimny lut/przerwana ścieżka w okolicy RY300/IC300 po wcześniejszym „dymie”. - Utlenione/zużyte styki RY300 w torze NORMAL prawego. - Usterka zasilania ± preampu (osobne małe stabilizatory/zenery dla sekcji TONE).
---
Szybki plan naprawy (kolejność zalecana) 1) Pomiary ±V przy IC300. 2) Porównanie sygnału L/R: wejście i wyjście IC300 przy Direct=OFF. 3) Test RY300: pomiar spadku na stykach w torze NORMAL; próba obejścia mostkiem kontrolnym. 4) Jeśli 1–3 OK, sprawdź tranzystor MUTE i elementy w pętli sprzężenia IC300 (rezystory kilkanaście–kilkadziesiąt kΩ, kondensatory 47 nF…1 µF). 5) W razie wątpliwości – zamiana (na chwilę) połówki op‑ampa między kanałami przez wlutowanie podstawki i podmianę układu (np. NJM4558/NJM2068/NE5532 jako zamiennik M5220L – pamiętaj o stabilności i tym samym zasilaniu).
---
Dodatkowe prośby/pytania - Czy poziom buczenia na prawym zmienia się z głośnością? - Daj zdjęcie fragmentu PCB z opisami „IC300” i „RY300” oraz numerem płytki – wskażę dokładne piny do pomiaru. - Sprawdź, czy REC OUT (prawy) ma normalny poziom – to potwierdzi, że selektor i część przed TONE są OK.
---
Uwagi serwisowe i bezpieczeństwo - Pracuj przy odłączonym zasilaniu, a pomiary napięć/AC rób ostrożnie na włączonym – najlepiej z sondą krokodylkową do masy i izolowaną końcówką. - Nie zwieraj na ślepo torów sygnałowych bez kondensatora separującego – ryzyko podania DC.
Źródła: - Serwisówka TA‑F435R/F535R – układ blokowy i rozmieszczenie sekcji. (elektrotanya.com) - Zestawienie układów stosowanych w TA‑F435R (m.in. uPC1237HA, M5220L, BA6208). (remont-aud.net) - uPC1237 – układ zabezpieczenia/przekaźnika głośnikowego (nie mylić z RY300). (datasheetcatalog.com) - BA6208 – driver silnika (napędy selektora/gałek w tej serii). (datasheetbank.com)
Jeśli podasz wyniki dwóch–trzech pomiarów (±V na IC300, obecność sygnału na wej./wyj. IC300 i „za” RY300), wskażę dokładny element do wymiany.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Gdzie się zaczyna ten tor ? Dodam tylko że wzmacniacz dostałem od kolegi bo nie grał na oba kanały. Po sprawdzeniu okazało się że na prawym są całkowicie zwarte końcówki, wylutowalem ich i pomierzyłem emitery drivery na obu kanałach i wszystko jest ok. Lewy kanał zaczął grać bo przekaźnik puścił już go. Kupiłem oryginalne tranzystory i po wlutowaniu właśnie tylko buczy ten prawy kanał a zaczyna grać tylko po wcisnieciu direct czyli ominieciu toru regulacji. Dlatego tu pytam gdzie szukać dalej bo mam za mało wiedzy jeszcze w tym kierunku. Proszę o wyrozumiałość
Bezpośrednia odpowiedź - „Tor regulacji” w TA‑F435R zaczyna się na wyjściu selektora źródeł (prawy kanał – R OUT) i dalej przechodzi przez przełącznik SOURCE DIRECT/RY300 do układu barwy IC300. W trybie „Direct” sygnał omija IC300 i wraca prosto na potencjometr głośności. - Skoro prawy kanał gra po „Direct”, usterka jest między wyjściem selektora R a potencjometrem głośności R, czyli: S703/RY300 → otoczenie IC300 → z powrotem S703/RY300. - Najczęstsze winy: utlenione styki S703/RY300, brak jednego z napięć ± dla IC300, uszkodzona połowa IC300 (prawy tor), przerwa/zimny lut lub wyschnięty kondensator sprzęgający w tym odcinku.
Szczegółowa analiza i plan diagnostyczny
1) Topologia toru (prawy kanał, tryb „Direct = OFF”) - Selektor źródeł (R OUT) → S703/RY300 (pozycja „przez korekcję”) → wejście IC300 (IN‑R) → tory Bass/Treble/Balance wokół IC300 → wyjście IC300 (OUT‑R) → ponownie S703/RY300 → potencjometr głośności VR (sekcja R) → bufor/stopień sterujący → końcówka mocy. - W „Direct = ON” S703/RY300 łączy selektor bezpośrednio z potencjometrem VR, całkowicie omijając IC300 i jego okolicę.
2) Co tłumaczy objawy - „Lekkie buczenie” w trybie normalnym zwykle oznacza, że wejście następnego stopnia „wisi w powietrzu” (przerwa na ścieżce/styku) lub wzmacniacz operacyjny pracuje bez jednego z zasileń – staje się prostownikiem zakłóceń sieciowych. To idealnie pasuje do: uszkodzony/niezasilony IC300, brudny S703/RY300, przerwana masa/pęknięta ścieżka w tym odcinku.
3) Kroki pomiarowe (porównuj zawsze z lewym kanałem) - Zasilanie IC300: - Sprawdź piny zasilania układu (dla typowych ±15 V: około +14…+16 V i −14…−16 V względem masy). Brak jednej szyny albo duża asymetria = napraw zasilanie/rezystory zasilające/diody Zenera i kondensatory odsprzęgające przy IC300. - DC na wyjściu IC300 (OUT‑R): - Powinno być blisko 0 V (±50 mV). Setki miliwoltów lub wolt(y) oznaczają uszkodzony tor R w IC300 lub jego otoczeniu (np. kondensator sprzęgający o dużym upływie). - RY300 i S703: - Mierz napięcie na cewce RY300 w obu pozycjach SOURCE DIRECT – ma się przełączać. Jeśli cewka dostaje napięcie, sprawdź ciągłość styków w pozycji „przez korekcję” (rezystancja praktycznie 0 Ω). Utlenione/wypalone styki → czyść lub wymień przekaźnik. - Wtrysk sygnału testowego 1 kHz/200 mVrms: - Jest na R OUT (za selektorem)? - Jest na IN‑R IC300? - Jest na OUT‑R IC300? - Jest przy ślizgaczu VR (sekcja R) w trybie normalnym? - Punkt, na którym zniknie lub zamieni się w brum, wskazuje miejsce usterki. - Kondensatory sprzęgające w torze R przy IC300: - Wylutuj i zmierz pojemność/ESR, porównaj z kanałem L. Typowe wartości w tej sekcji to 1–4,7 µF. Zwiększony upływ/ESR → wymiana parą (L i R). - Zimne luty/przerwy i masa: - Obejrzyj i przelutuj: wyprowadzenia IC300, styki S703, piny RY300, konektory/taśmy między płytką gniazd a płytą główną oraz punkty masy przy potencjometrach. Pęknięta masa prawego toru daje dokładnie opisany brum. - Szybki test „zamiany torów”: - Jeśli IC300 jest podwójnym wzmacniaczem operacyjnym w obudowie DIP‑8/SMD, możesz na chwilę zamienić wejścia lub wyjścia L↔R (przez kondensator 1 µF w szereg) – jeśli usterka „przejdzie” na lewy kanał, winny jest sam układ IC300 (połowa R). Jeśli zostanie po prawej – winny jest przekaźnik/ścieżka/elementy pasywne.
4) Proste próby serwisowe (od najłatwiejszych) - Oczyść i „przeklikaj” S703 (SOURCE DIRECT) oraz – jeśli dostępny – Tape Monitor/Mode. Zastosuj środek do styków, potem odparować i ewentualnie środek konserwujący. - Wylutuj i sprawdź RY300 lub podmień na pewny (często 12 V w tej klasie Sony; dobierz po oznaczeniu z cewki). - Jeśli zasilania ± przy IC300 są prawidłowe, a czyszczenie i przelutowania nie pomagają – wymień IC300 (parą, jeśli to typowy podwójny op‑amp), koniecznie z pewnego źródła.
5) Dwa szybkie testy lokalizacyjne bez oscyloskopu - „Audio probe”: słuchawki przez kondensator 100 nF–1 µF i rezystor 100 kΩ w szereg; dotykaj kolejnych punktów toru R porównując z L. - „Zworka diagnostyczna”: w trybie normalnym (Direct OFF) połącz na chwilę przez kondensator 1–2,2 µF wyjście z IC300‑L (OUT‑L) do dalszego toru prawego (za RY300, przed VR). Jeśli prawy zacznie grać – uszkodzenie leży przed miejscem wpięcia (RY300/IC300‑R). Jeśli dalej brumi – szukaj od RY300 w stronę VR/masy.
6) Na co jeszcze spojrzeć w tym modelu - Taśma/łączówka między płytą gniazd a płytą główną (prawy kanał bywa skrajną ścieżką – często pęka). - Masa potencjometru głośności/balansu (urwana masa sekcji R = brum i brak sygnału). - Po wcześniejszym zwarciu końcówki – rezystory zabezpieczające/„feedery” do zasilania przedwzmacniacza (mogły się przypalić).
Co proszę pomierzyć i podać w wątku - Napięcia na pinach zasilania IC300: +V i −V (wartość i znak) oraz DC na wyjściu IC300‑R. - Napięcie na cewce RY300 w obu pozycjach SOURCE DIRECT oraz rezystancję styków dla toru R. - Czy na ślizgaczu potencjometru głośności (sekcja R) jest czysty sygnał w trybie normalnym? - Zdjęcie okolicy IC300/RY300/S703 od strony lutów po przelutowaniu.
Po tych trzech pomiarach będziemy mogli zawęzić do jednego z: S703/RY300, zasilanie IC300, sam IC300 lub elementy pasywne w jego torze. Jeśli chcesz, mogę wskazać dokładne punkty „TP” na fragmencie serwisówki – wrzuć wycinek schematu z okolicą IC300/RY300.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Ok, udało się wszystkie elementy odnaleźć. Co z nimi robić? Jutro połączę te minusy C302 i C402 i dam znać, co się dzieje. Ale mierzyłem ich w układzie, co prawda, to mają dobrą pojemność.
Ok, przelutowałem IC300, IC800, RY300 i wszystko tam w okolicy. Płytka łącząca płytę główną z tą wyżej z selektorem wejść też miała popękane luty. Te stare sprzęty tak mają, że jak się zacznie grzebać, rozbierać, to stare luty lubią pękać, no ale jest prawie OK, wszystkie wyjścia grają czysto i to najważniejsze. Przetarły się tylko wejścia kanału CD i tunera, ale na resztę się przełącza.
✨ Wzmacniacz Sony TA-F435R ma problem z prawym kanałem, który działa tylko po włączeniu funkcji Direct Audio, omijającej tor regulacji barwy dźwięku. Prawy kanał na wszystkich źródłach (CD, AUX, tuner) wydaje jedynie lekkie buczenie w trybie normalnym. Sprawdzone zostały kable i głośniki, które są sprawne. Usterka najprawdopodobniej leży w torze sygnałowym pomiędzy selektorem źródeł a potencjometrem głośności, obejmującym układ IC300 (prawa połówka), przekaźnik RY300 (przełącznik Source Direct), elementy pasywne, tranzystory MUTE oraz styki przekaźnika. W trybie Direct sygnał omija układ barwy (IC300) i przekaźnik RY300, co potwierdza sprawność końcówki mocy i dalszego toru. Diagnostyka obejmowała pomiary kondensatorów, przelutowanie układów scalonych IC300, IC800, przekaźnika RY300 oraz naprawę pękniętych lutów na płytce łączącej selektor wejść z płytą główną. Po tych czynnościach prawy kanał zaczął grać poprawnie na wszystkich źródłach, a problem został rozwiązany. Schematy i dokumentacja serwisowa (SM) były pomocne w lokalizacji elementów i zrozumieniu topologii toru sygnałowego. Wygenerowane przez model językowy.