logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie krzyżowe bufora ciepła 3000l – schemat i zasady wykonania

interauto7 28 Wrz 2025 16:51 366 3
REKLAMA
  • #1 21703333
    interauto7
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Bufor ciepła 3000 l podłączenie?

Witam, mam proste pytanie, bo już tyle czytam i nie mogę dojść ładu z tym tematem.

Czy powrót do pieca po tej samej stronie bufora co zasilanie? Czy powroty na krzyż, czyli wejście z lewej z pieca, a powrót z dołu po przeciwnej stronie bufora? W sumie to w buforze mam przesunięcie 90 stopni na króćcach po obwodzie.

Pomijam wszystko poza tym tematem, ale w sumie to po krótce – piec na węgiel, obejście zrobię na pompie z zaworami, bo chcę spróbować, czy grawitacyjnie pójdzie zasilanie bufora? Jak nie, zamknę zawory i pompka będzie chodziła w obiegu z piecem – obieg będzie bez ochrony powrotu, zawór zwrotny będzie na obiegu z pompą, a jeśli chciałby chodzić grawitacyjnie, będzie bez zaworu klapowego (wiem, z czym to się wiąże – nagrzewanie pieca).

Wyjście z bufora tylko grzejniki – dom 50 metrów od kotłowni (teraz tak mam, tylko żeby piec nie gotował się przy 60 stopniach na rusztach wodnych). To na zasilaniu i powrocie są pompy duże, takie 6/4 cala, chyba po 400 W każda – na 1 pompie układ nie chodzi! Piec się gotuje i nie ważne, czy na powrocie, czy na zasilaniu, muszą być 2 pompy.

Układ otwarty – no i mam nadzieję, że jak będzie bufor, to 1 pompa na dom wyleci z układu (no ale to tylko na zaworach przestawię i po sprawie).

Wiem, bufor duży – ale kolega ma 6000 litrów i chwali, a podpięty ma w szereg jakby dodatkowy kaloryfer. Ja chcę podpiąć normalniej, czyli żeby warstwy ciepła w buforze działały.

Tylko im więcej myślę, tym bardziej nie wiem, jak te powroty dać? Po tej samej stronie co zasilanie, czy pozamieniać je – czyli z lewej wejście pieca i na dole powrót z domu, czy normalnie podłączyć.

Może ktoś przerabiał taką instalację i podpowie, jak byłoby lepiej, z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21703714
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    interauto7 napisał:
    Czy powrót do pieca po tej samej stronie bufora co zasilanie? Czy powroty na krzyż,
    Bez znaczenia, bo to w pracy bufora nic nie zmienia. Tam następuje rozwarstwienie grawitacyjne (cieplejsza woda wyżej, chłodniejsza niżej). A podpinasz, jak lepiej pasuje, chyba że króćce te są na różnych wysokościach, wtedy może to być istotne.
    interauto7 napisał:
    piec na węgiel, obejście zrobię na pompie z zaworami, bo chcę spróbować, czy grawitacyjnie pójdzie zasilanie bufora? Jak nie, zamknę zawory i pompka będzie chodziła w obiegu z piecem – obieg będzie bez ochrony powrotu,
    To bardzo źle, że bez ochrony powrotu. Oprócz tego, że kocioł będzie nieekonomiczny, będzie kopcił, oraz będzie zarastał smołą, to na dodatek będzie bardzo szybko degradowany.
  • REKLAMA
  • #3 21706775
    interauto7
    Poziom 9  
    dzięki za podpowiedź, podłączam z tej samej strony w takim razie — z ochroną powrotu wiem, że nie za bardzo, ale 15 lat już tak jest i przy nowym piecu wstawię na pewno, a ten stary jest niezniszczalny i cały czas pracuje na maksa, także jakoś se radzi, bufor bardziej na lato do użytkowej wody pod panele planuję, no ale w zimie też coś tam się przyda, bo będzie można palić na maksymalnych obrotach pieca, bo nie tak łatwo będzie mu zagrzać 3 tony wody — no się okaże jak to będzie pracowało — dzięki
  • #4 21706776
    interauto7
    Poziom 9  
    zastosowałem sie do rady kolegi
REKLAMA