logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Case MXM 175 Full Powershift – błąd UD2/FD2 co oznacza

czapson5212 02 Paź 2025 16:18 171 2
REKLAMA
  • #1 21707859
    czapson5212
    Poziom 2  
    Witam. Temat już tu kiedyś był poruszany, jednak nigdzie nadal nie znalazłem odpowiedzi. Podczas kalibracji Case MXM 175 Full Powershift wyskakuje błąd UD2 i kalibracja jest przerywana. Ten błąd występuje również jako FD2 podczas normalnego użytkowania ciągnika. Gdzieś z instrukcji wyczytałem, że te błędy są tożsame, tylko błąd UD2 występuje podczas kalibracji, a FD2 podczas normalnego działania ciągnika. Tłumik drgań zrewidowany przez otwór za pomocą kamery — wszystkie blaszki są na miejscu i nie słyszę, żeby były jakieś stuki, aczkolwiek bardziej zajmuję się elektryką niż mechaniką. Jeśli ktoś mógłby pomóc, proszę o odpowiedź. Dołączam zdjęcieWyświetlacz ciągnika Case MXM 175 pokazujący błąd UD2 podczas kalibracji
    AI: Czy oprócz pojawiania się błędów UD2/FD2 zauważyłeś jeszcze jakieś inne objawy podczas pracy ciągnika, np. problemy ze zmianą biegów, nietypowe dźwięki, spadek mocy lub inne nieprawidłowości?
    Skrzynia nie jest skalibrowana.
    AI: Czy przed pojawieniem się tych błędów były wykonywane jakieś naprawy, wymiany części lub modyfikacje w skrzyni biegów, układzie hydraulicznym albo w elektronice ciągnika?
    Nie.
  • REKLAMA
  • #2 21708268
    BORG
    Poziom 21  
    Ocena: 211
    Błąd ten wskazuje na zbyt dużą wartość kalibracji tłumika drgań. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji jaka jest wartość graniczna.
    Producent sugeruje demontaż rozrusznika i sprawdzenie wszystkich czterech palców tłumika które powinny być umieszczone centralnie w szczelinie (powinny być ciasno/sztywno osadzone) oraz czy końcówki palców nie są złamane.

Czy występują jeszcze jakieś błędy?
    W jakich warunkach pojawił się ten błąd pierwszy raz? Podczas pracy, po rozruch na słabym akumulatorze, ... ?

Jeśli usterka pojawiła się po rozruchu na słabym akumulatorze, proponuję wyczyścić konfigurację (H8) i przeprowadzić ponowną konfigurację.
    Możliwe również, że pękły sprężyny i palce w tłumiku przesuwają się zbyt daleko.
    Pozdrawiam
    BORG
  • #3 21708308
    czapson5212
    Poziom 2  
    Ciągnik miał problemy z szarpaniem, więc postanowiłem zrobić mu kalibrację. Kalibrację bez h8 zatrzymywała się na ud2, a więc wykonałem procedurę h8 i ponownie spróbowałem przeprowadzić kalibrację. Efekt jest taki, że: wcześniej nie wyświetlało żadnych błędów w powershift, obecnie mam błędy fcb, fcc, fcd, FCE, fcf, fc1, fc2, fc3 czyli wszystkie dotyczące kalibracji, poza fca, ponieważ to sprzęgło jako jedyne przechodzi kalibrację, po czym wywala ud2. Ponadto, przed wejściem do hh i H1 w celu kalibracji, obecny jest błąd Fd2.

Dodano po 3 [minuty]:

Dziś kamerą wziernikową sprawdziłem przez otwór czujnika i wszystkie 4 palce są, nie wiem, czy na swoich miejscach, szczerze, nie wiem, jak to działa mechanicznie. Fakt jest taki, że przez kamerę wyglądają na nieuszkodzone. Wartość kalibracji tłumika drgań... Jak to interpretować? Jeśli możemy porozmawiać przez tel, proszę o wiadomość prywatną, myślę, że to ułatwi wymianę informacji.
REKLAMA