logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

APM32F030C8T6 – jak skopiować wsad z uszkodzonego MCU i wgrać do nowego?

majo77 04 Paź 2025 00:55 243 2
REKLAMA
  • #1 21709346
    majo77
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dzień dobry.
    Pojawiłem się w tym dziale po nieudanej naprawie lampy mini LED moving head.

APM32F030C8T6 – jak skopiować wsad z uszkodzonego MCU i wgrać do nowego?

Naprawę zakończyłem, czy może raczej reanimacja wstrzymana po stwierdzeniu zwarcia, którego winowajcą jest APM32F030C8T6.
    I tutaj moje pytanie: czy może mi ktoś naświetlić temat, co potrzebuję, aby skopiować wsad z uszkodzonego kontrolera i wrzucić do nowego, i czy w ogóle to możliwe (jeżeli uszkodzony)? Czy w standardzie taka możliwość jest zablokowana? Może ktoś jest w posiadaniu takiego wsadu?

Z góry dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
    Płytka PCB z wyświetlaczem LED i pięcioma przyciskami sterującymi
    Zbliżenie płytki drukowanej z mikrokontrolerem APM32F030C8T6 i złączami
  • REKLAMA
  • #2 21709389
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1349
    Sztuczna inteligencja podpowiada;
    Do programowania procesorów z serii APM32F potrzebny jest debuger JTAG/SWD, taki jak ST-LINK V2, lub J-Link, który komunikuje się z mikrokontrolerem za pomocą protokołu SWD (Serial Wire Debug) lub JTAG. Do tego wymagane jest również odpowiednie oprogramowanie, takie jak STM32CubeProgrammer lub Keil MDK,, które pozwala na wgrywanie i debugowanie kodu.

Jeżeli zwarcie procesora masz na linii zasilającej to od razu niemożliwym staje się odczytanie wsadu.... Wsad może być zabezpieczony przed odczytem i wtedy także nic nie zrobisz gdyby nawet procesor był dobry... Dopóki nie odezwie się ktoś kto z praktyki wie coś więcej dot. Twojego urządzenia to raczej długa Twoja droga do poszerzenia wiedzy...
    Szukaj dalej: https://www.youtube.com/watch?v=wfztr8FcKbo
  • #3 21709571
    majo77
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Dziękuję za zainteresowanie, szybka odpowiedź.
    Tak przypuszczałem że nic z tego nie będzie ale co szkodzi upewnić się zapytać.
    Oczywiście pierwsze co to zacząłem od "wypytywania" AI. Wiadomo że ona też się uczy to myślę zapytam jeszcze fachowców żeby potwierdzić otrzymane informacje.
    YT też odwiedziłem i nawet zacząłem od przywołanego filmu.
    Pozostaje mi czekać na dawce i poszerzać wiedzę w nowym temacie a może faktycznie znajdzie się ktoś kto posiada w swych zasobach takie urządzenie/części bo na rynku aktualnie brak nowych płytek.
REKLAMA