logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić studnię głębinową po wierceniu bez kompaktonitu – czy możliwa naprawa?

LENIWIEC_PL 04 Paź 2025 21:43 534 1
REKLAMA
  • #1 21710254
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    Świeżo wykopana studnia głębinowa przez pseudo fachowców - brak uszczelnień warstw wodonośnych, czy da się to jakoś naprawić?
    Całkiem niedawno, w tym tygodniu, u mojego sąsiada byli fachowce do wiercenia studni głębinowej, przyjechali, wywiercili na 25 metrów, bo potem podobno glina, wsadzili rurę, obsypali filtr piaskiem, resztę odwiertu też obsypali piaskiem do poziomu zero, czyli do momentu gdzie wystaje rura. Dziś się dowiedziałem, że warstwy wodonośne uszczelnia się produktem, który nazywa się "kompaktonit". Lustro wody w wywierconej studni jest na 7 metrach, czyli na takiej samej wysokości co u mnie w studni kręgowej.
    Czy jest dostępna jakaś metoda aby uszczelnić warstwę wodonośną w taki sposób aby, nie przenikała woda gruntowa do pokładu wodonośnego?
  • REKLAMA
  • #2 21710386
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    LENIWIEC_PL napisał:
    wsadzili rurę, obsypali filtr piaskiem, resztę odwiertu też obsypali piaskiem do poziomu zero

Tak się kiedyś robiło.
    Mało prawdopodobne, aby ktoś zdecydował się na naprawę.
    Wystarczy okresowo badać wodę.
REKLAMA