logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-5R – radio nie ładuje baterii USB-C, brak dźwięku po programowaniu

knowicki942 08 Paź 2025 22:00 504 8
  • #1 21714459
    knowicki942
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem Baofenga UV-5R. Gdy przyszedł, podłączyłem go na 1 h, a później odłączyłem i testowałem z kolegą. Następnie zacząłem go programować. Gdy podczas testów, po programowaniu, przestał nadawać i nie mogę nasłuchiwać (widać, że ktoś gada, ale nic nie słychać), zobaczyłem, że Baofeng pokazuje słabą baterię, gdzie wcześniej były trzy kreski. Gdy podłączyłem go do ładowania, po 10 minutach bateria świeciła się już na zielono, a na Baofengu widnieje cały czas, że jest nie naładowany. Próbowałem różnymi ładowarkami, resetowałem. Nic nie pomogło. Czy to możliwe, że bateria się już zepsuła? Mam baterię na USB-C i tak ładuję
    AI: Czy bateria, której używasz, jest oryginalna od Baofenga czy to zamiennik?
    oryginał
    AI: Masz możliwość sprawdzenia radia na innej baterii, żeby wykluczyć uszkodzenie obecnej?
    nie
  • #2 21714871
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    @knowicki942
    Pokaż jak ładujesz akumulator w tym radiotelefonie z USB.
    Mam Baofenga UV-5R, a w nim akumulator 7,4V, w złączu USB jest 5V, dlatego dziwię się jak Ty to robisz.
    5 wolt nie naładuje akumulatora 7,4V.
  • #3 21715175
    knowicki942
    Poziom 2  
    @sp3ots No, ładuję kablem USB-C dołączonym do zestawu Zbliżenie na urządzenie z podłączonym kablem USB-C i świecącą zieloną diodąRęka trzymająca krótkofalówkę Baofeng z niebieskim podświetlonym ekranem
  • #4 21715524
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Są wątpliwości czy ta bateria jest oryginalnym wyrobem Baofenga. W internecie jest sporo negatywnych opinii o tym produkcie.
    Często dostarczona bateria ma prawie zerowe napięcie. Sprawdź jakie napięcie ma bateria po ładowaniu. Producent poleca ładowanie przez około 1,5 godziny i deklaruje pojemność rzędu 1100 mAh. Ale to tylko deklaracja. W środku może być wszystko, na przykład akumulatorki które mają 500 mAh. To bardzo mało. Mam kilka baterii do Baofengów i mają one pojemności od 1800 do 2200 mAh.
    Spróbuj naładować tą baterię w oryginalnej ładowarce od Baofenga (ciasno wchodzi, trzeba czasem mocno wcisnąć.
    Jeżeli bateria po naładowaniu ma właściwe napięcie i powiedzmy, po jednym dniu (bez używana jej) ma prawidłowe napięcie a po zamontowaniu szybko się rozładowuje to znaczy, że akumulatorki nie mają deklarowanej pojemności.
    Nie sugeruj się tym co jest napisane na akumulatorkach bo jak się okaże, ze akumulatorki mają minimalną pojemność to sprzedawca Ci powie, że pojemność jest prawidłowa a to co jest napisane na akumulatorku to nie pojemność tylko, że ten akumulatorek tak się nazywa (to jego nazwa).

Bateria ma prawdopodobnie wbudowaną przetwornicą STEP UP. Może to ona nie działa prawidłowo?
  • #5 21715813
    knowicki942
    Poziom 2  
    >>21715524 Bateria ma normalnie 8,3 V po naładowaniu i wydaje mi się, że działa prawidłowo, za to Baofeng nie działa, bo pokazuje, że jest rozładowany, gdy właśnie jest naładowany
  • #6 21715873
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Nie pozostaje nic innego jak sprawdzić Baofenga na innej baterii. Jeżeli okaże się, że jest OK to winna będzie Twoja bateria a jeżeli nie, to nie będzie wina baterii tylko radiotelefonu. Jeżeli masz możliwość to zrób test i będziemy wiedzieli co jest uszkodzone (radio czy bateria).
  • #7 21716269
    kostrze
    Poziom 16  
    Ocena: 41
    Ładowarkę biurkową warto sobie kupić...ponownie..ja już dwa razy zamawiałem do piątki-tak się sypią.
    Co wy macie z tym programowaniem....Z palca można wpisać częstotliwośc,z klawiatury.
    Niektórzy ,to nawet i skanery programuję :) :)
  • #8 21716466
    knowicki942
    Poziom 2  
    >>21716269 Tylko ja mam na USB-C i bateria raczej działa, bo trzyma moc bardzo długo, mimo że pokazuje low voltage. W każdym razie, zwrócę ją i kupię inną

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio Baofeng UV-5R z baterią ładowaną przez USB-C. Po pierwszym ładowaniu i testach z kolegą, podczas programowania radio przestało nadawać i odbierać dźwięk, mimo widocznej aktywności sygnału. Na wyświetlaczu pojawił się komunikat o niskim poziomie baterii, chociaż po podłączeniu do ładowarki wskaźnik baterii świecił na zielono. Próby ładowania różnymi ładowarkami oraz reset urządzenia nie przyniosły efektu. Bateria jest oryginalna, jednak brak możliwości sprawdzenia radia z inną baterią uniemożliwia wykluczenie uszkodzenia akumulatora. Problem może wynikać z uszkodzenia baterii lub błędu w systemie ładowania i wskazań poziomu naładowania w radiu Baofeng UV-5R.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA