logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microsoft Defender wykrył Trojan:Win32/Wacatac.C!ml w pliku secureQtWebKit4.dll, Malwarebytes

aranbadan87 09 Paź 2025 18:54 780 4
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21715314
    aranbadan87
    Poziom 2  
    Przeprowadziłem pełne skanowanie za pomocą programu Microsoft Defender na moim komputerze i znalazłem unikalny plik AppData\Roaming\secure\QtWebKit4.dll (Trojan:Win32/Wacatac.C!ml).

Ale przed użyciem Defendera przeprowadziłem pełne skanowanie za pomocą Malwarebytes Free i Kaspersky Free i nic nie znalazłem. Dlaczego wykrył to teraz?

Czy ten rodzaj złośliwego oprogramowania modyfikuje, usuwa lub uszkadza pliki osobiste na komputerze z systemem Windows 10?
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    AI: Czy ostatnio zainstalowałeś jakieś nowe programy lub zauważyłeś jakieś nietypowe zachowanie na swoim komputerze przed tym wykryciem?
    nie
    AI: Jakie działania program Microsoft Defender podjął w związku z plikiem QtWebKit4.dll - czy został on poddany kwarantannie, usunięty, czy też nadal jest obecny w systemie?
    poddany kwarantannie
  • REKLAMA
  • #2 21715767
    BlackWhite46
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    aranbadan87 napisał:
    Ale przed użyciem Defendera przeprowadziłem pełne skanowanie za pomocą Malwarebytes Free i Kaspersky Free i nic nie znalazłem. Dlaczego wykrył to teraz?

Antywirusy nie są identyczne, są pomiędzy nimi różnice, włącznie z tym jak wykrywają pewne pliki.
    Możliwe jest też, że inne oprogramowanie nie było w pełni aktualne, więc ten plik nie był w ich bazie danych.
  • REKLAMA
  • #3 21715963
    aranbadan87
    Poziom 2  
    >>21715767 Moje pytanie brzmi, czy ten plik jest rzeczywiście złośliwym oprogramowaniem, czy fałszywym alarmem.
    Jaka jest prawdziwa nazwa i typ złośliwego oprogramowania?
    I czy modyfikuje, usuwa lub uszkadza moje osobiste pliki na moim komputerze?

Tydzień lub dwa tygodnie temu przeprowadziłem pełne skanowanie za pomocą Kaspersky Free, Malwarebytes Free i AdwCleaner z zaktualizowaną bazą definicji oprogramowania, ale tylko Microsoft Defender znalazł AppData\Roaming\secure\QtWebKit4.dll (Trojan:Win32/Wacatac.C!ml)

Opublikowałem całkowity wynik wirusa powyżej
  • REKLAMA
  • #4 21716538
    aranbadan87
    Poziom 2  
    Został on już usunięty. Moje obawy dotyczą tego, czy to złośliwe oprogramowanie AppDataRoamingsecureQtWebKit4.dll (Trojan:Win32/Wacatac.C!ml) wykryte przez Microsoft Defender uszkodziło, usunęło lub zmodyfikowało moje osobiste pliki, zwłaszcza te skompresowane. Przed testami z Defenderem używałem Kaspersky Free jako mojego głównego programu antywirusowego, ale skanowałem również Malwarebytes Free i AdwCleaner i według nich system był czysty i bez niczego. Pobrałem wiele gier, plików ISO, emulatorów i programów, łącznie 250 GB, i skopiowałem je na zewnętrzny dysk twardy. Dopiero potem przeszedłem z Kaspersky Free na Defender, ponieważ Kaspersky Free nie był już darmowy. Podczas pierwszego pełnego skanowania w programie Microsoft Defender znaleziono to złośliwe oprogramowanie. Czy po wyczyszczeniu będę musiał ponownie pobrać wszystko, aby upewnić się, że są nienaruszone i ponownie skopiować wszystko na cztery zewnętrzne dyski twarde? W VirusTotal to samo złośliwe oprogramowanie znalezione przez Defender ma kilka różnych nazw dla różnych programów antywirusowych. Trudno powiedzieć, co to właściwie jest, ale opublikowałem wyniki testu na początku wątku, wraz ze zrzutem ekranu folderu, w którym się znajduje.

Ponieważ powiedzieli, że Kaspersky jest jednym z najlepszych programów antywirusowych, myślałem, że dotyczy to również wersji bezpłatnej, ale myślę, że to tylko wersja płatna. Używałem darmowej wersji przez lata i z tego, co widzę w folderze plików, jest ona na moim komputerze od 2024 roku.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #5 21716825
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Autor otrzymal juz wszystkie odpowiedzi na innych forach na ktorych napisal to samo, to tylko pare z nich: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mam nadzieje, ze moderator nie usunie mojego postu, a pozostali zignoruja posty tego uzytkownika.
REKLAMA