logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer - Nie działa wyjście pre out subwoofer, jak zmierzyć sygnał?

kazan84 21 Gru 2005 17:26 2966 8
REKLAMA
  • #1 2103892
    kazan84
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem w ampli Pioneera, nie działa wyjście na subwoofer aktywny, jest ono opisane (pre out subwoofer), co może być przyczyną tego, skąd się bierze sygnał na takie wyjścia, przez końcówkę mocy chyba nie bo przecież bez wzmocnienia jest, jak ten sygnał wogóle pomierzyć, jakiś pomysł jakie napięcie powinno tam być?

Eliminując problem z kablami lub samym subem można go podłączyć pod tape out? powinno wtedy działać??
  • REKLAMA
  • #2 2104109
    maniak_basu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    A pozostałe wyjścia ci chodzą??
  • #3 2104123
    kazan84
    Poziom 12  
    Wszystkie pozostałe chodzą idealnie, dodam, że to model VSX-409RDS, nie mam do niego schematu niestety ale znawcą i tak nie jestem więc nie wiem czy bym wiedział co z nim zrobić.

Mi się wydaje (nie wiem ile w tym prawdy), że jak jest wyjście na sub aktywny to nie ma na to osobnej końcówki tylko przez jakiś układzik czerpie dźwięk bez wzmocnienia. Skoro wszystkie inne kanały chodzą to może usterka nie jest zbyt poważna i leży w jakimś drobnym elemencie przy gniazdku?
  • REKLAMA
  • #4 2106530
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    mozesz sie podpiac po jakie kolwiek wyjscie na satelitki . Bo przeciesz sub ma w sobie wzmaciacz i roznorakie filtry sprobuj tak jak pisze
  • #5 2106580
    kazan84
    Poziom 12  
    Chyba tak nie da rady bo wyjście jest na sub aktywny a na wyjściu na satelity mam 80W, a pozatym wole naprawić usterke niż przerabiać coś.
    Może jakieś inne sugestie
  • #6 2106595
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Witam
    Na wyjściu tape out jest sygnał bez regulacji głośności, podłączenie tam suba nie jest dobrym rozwiązaniem. Może jakieś ustawienia?
  • REKLAMA
  • #7 2113674
    alvar
    Poziom 2  
    A właczyłeś w menu subwoofer????? Spróbuj.
  • REKLAMA
  • #8 2114492
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Tak jak wyzej kolega Alvar napisal sprawdz,czy masz wlaczony subwoofer w menu (wejdzie w menu przy uzyciu pilota,wlaczyc funkcje "reciver" i potem uzyc kursora w lewo lub w prawo i odszukac ustawiania glosnikow). Dokladnie nie pamietam jak w tym sprzecie to wygladalo,ale na to czy subwoofer pracuje moze miec tez wplyw jak ustawione sa glosniki frontowe (czy sa wlaczone jako "large",czyli przenoszace cale pasmo,wtedy sub nie dziala,albo jako "small"-wtedy sub przejmuje ogolna funkcje glosnika niskotonowego). Pozdrawiam.
  • #9 2115379
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    ja tez pod tape-out nie radze podłączać bo na wyjsciu na SUB jest sygnał prosto z procesora 5.1 nie wzmocniony..i tam właśnie mimo wszytko powinno być to podłącozne.. kiedysmiałem zato takie jaja ze kolesiowi sie chinch zaklinował w gniazdku (często sie zdaza) no i pacjent sie wnerwił, chwycił za kabel iszarpnął wtyczke wyjął ale wyrwał gnaizdkoz płytki.. sprawdź to.. moze i u ciebie tak jest...?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku sygnału na wyjściu pre out subwoofera w amplitunerze Pioneer VSX-409RDS. Wyjście to jest liniowe, bez wzmocnienia, sygnał pochodzi bezpośrednio z procesora dźwięku 5.1. Zaleca się sprawdzenie, czy w menu amplitunera funkcja subwoofera jest aktywna oraz czy głośniki frontowe są ustawione jako "small", co pozwala subwooferowi przejąć pasmo niskotonowe. Podłączenie subwoofera do wyjścia tape out nie jest zalecane, ponieważ sygnał tam jest bez regulacji głośności. Możliwe jest uszkodzenie mechaniczne gniazda chinch na płycie, np. poluzowanie lub wyrwanie, co może powodować brak sygnału. Pomiar sygnału na wyjściu pre out subwoofer powinien wykazać napięcie liniowe, typowo kilkaset milivoltów, bez wzmocnienia. Podłączenie subwoofera do wyjścia na satelity nie jest właściwe ze względu na różne poziomy mocy i charakterystykę sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA