logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod do radia RNS MFD2 Blaupunkt – jak odzyskać lub wygenerować z załączonego pliku?

koparos 11 Paź 2025 01:57 954 24
REKLAMA
  • #1 21716542
    koparos
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, próbuję wskrzesić stare radio RNS MFD2 Blaupunkt. Pomoże ktoś z kodem?
    Załączniki:
    • rns mdf2 blaupunkt.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21716587
    rutra111
    Poziom 24  
    Ocena: 148
    Proszę sprawdzić: 0068, 0002, 0006.
  • #3 21716762
    kohman2
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Kod 0002...
  • REKLAMA
  • #4 21716814
    koparos
    Poziom 11  
    Sprawdziłem wszystkie podane piny. Żaden nie działa.
  • #5 21716898
    rutra111
    Poziom 24  
    Sprawdziłeś w aucie?
  • #6 21716921
    koparos
    Poziom 11  
    Nie, nie mam takiej możliwości. Musi być w aucie?
  • #7 21716976
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Nie musi, ale musi mieć podłączone trzy plusy. Najważniejszy do pinu SAFE, bo inaczej nie przyjmie nawet poprawnego kodu.
  • #8 21716993
    koparos
    Poziom 11  
    Schemat złącza z oznaczeniami SAFE, +UE i UB na złączu ISO radia samochodowego

Podłączyłem pod te trzy piny 12 V - bez zmian.
  • Pomocny post
    #9 21717211
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Spróbuj wgrać zresetowany wsad i użyj kod 0002 jako pierwszy.
    Załączniki:
    • rns mdf2 blaupunkt_reset.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21717571
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    koparos napisał:

Jaki komunikat masz obecnie na wyświetlaczu i czy po wprowadzeniu dwóch błędnych kodów pojawił się godzinny okres karencji na ponowne wpisywanie kodu?
  • #11 21718357
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    koparos napisał:

Przede wszystkim - dla tej wersji radia nie podłączamy 3 a TYLKO 2 plusy! - SAFE i +UB. A bardziej zrozumiale - tu nie ma plusa po stacyjce (ta informacja przychodzi po CAN-ie) i radio po godzinie na stole będzie się wyłączało. Ale powinno zdążyć zdjąć blokadę czasową.
    Dolny pin +UB z symbolem wyłącznika służy do podawania napięcia dla załączania innych urządzeń - np. wzmacniacza akustycznego.

Co do kodu - możliwe, że wasze kalkulatory źle przeliczają tę wersję algo.
  • #12 21719001
    koparos
    Poziom 11  
    emik napisał:
    koparos napisał:

Jaki komunikat masz obecnie na wyświetlaczu i czy po wprowadzeniu dwóch błędnych kodów pojawił się godzinny okres karencji na ponowne wpisywanie kodu?

Ekran samochodowego systemu multimedialnego z komunikatem „Gerät gesperrt!”

Po dwukrotnym wpisaniu pojawia się komunikat jak wyżej. Nie ma godzinnej karencji. Po odłączeniu i podłączeniu zasilania znowu mogę wpisywać kod.

Dodano po 10 [minuty]:

JayRo napisał:
    Spróbuj wgrać zresetowany wsad i użyj kod 0002 jako pierwszy.

Wgrałem to. Bez zmian.
  • #13 21719065
    adam white
    Spec od car audio
    W takim razie sugeruję podstawić sekwencję z zapisem kodu. Co prawda jest ona dla radia o numerach Blaupunkta 7 612 002 071, ale jest duże prawdopodobieństwo, że dla tej navi będzie OK. Modyfikować ten pierwszy plik - rns mdf2 blaupunkt.bin, który był wysłany na Forum. I sprawdzić, czy plik fizycznie został zapisany - weryfikacja danych. Nie podoba mi się ten brak blokady 1 godz., ale jeszcze spróbujmy.

FF 5B 29 F0 4C 51 B9 12 kod 1252.

Zastąpić sekwencję 01 5F 37 00 01 1E 8D 56 w liniach #20, 40, 60.

Jak będzie źle, to proszę podać numery Blaupunkta i wtedy zobaczymy.
  • #14 21719076
    koparos
    Poziom 11  
    >>21719065

Wgrałem, zweryfikowałem. Dalej to samo. Może coś źle robię? Nie wiem, dlaczego, ale Neo Programmer wykrywa mi układ jako 24c64. Mogę odczytać pełne 8 kB. Oczywiście ja robię na układzie 24c32, 4 kB.
    Zbliżenie na tylną etykietę modułu nawigacji Blaupunkt z numerami seryjnymi i kodem kreskowym
  • REKLAMA
  • #15 21719244
    adam white
    Spec od car audio
    koparos napisał:
    ale Neo Programmer wykrywa mi układ jako 24c64

Bo to jest pamięć 24c64. W innych navi Blaupunkta na Fisie były rzeczywiście pamięci 24c32 (a nawet 24c16, ale to inne adresy). Ktoś napisał - czytać jako 24c32 to ludzie czytają..... Tu akurat adres pamięci i linie kodu są dla 24c32 i 24c64 takie same więc to przechodzi i dla ustalenia kodu wystarczy. Kalkulatory zresztą też liczą z 24c32. Po prostu - czyta się (i też zapisuje) dolną połowę pamięci, generalnie przeważnie bez wpływu na stan zapisu w drugiej, wyższej (chodzi o adresowanie) połowie pamięci.

Poszukam dla Pana wsadu dla całej pamięci (czyli 24c64), i wtedy zobaczymy ale proszę o zamieszczenie odczytu całej pamięci z Pana radia.
  • REKLAMA
  • #16 21719314
    koparos
    Poziom 11  
    Chciałem wrócić do tego, co było, po zmianie tej sekwencji w wierszach 20, 40, 60, więc wgrałem oryginalne oprogramowanie. Działa! Nie wiem, jak to możliwe. Przyjmuje kod 0002. Ale żeby nie było tak pięknie, to po odłączeniu i ponownym podłączeniu radio jest zablokowane. Coś tu ewidentnie nie tak. Załączam wsad 24C64.
    Załączniki:
    • rns mdf2 blaupunkt_24c64.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 21719343
    adam white
    Spec od car audio
    koparos napisał:
    Działa! Nie wiem jak to możliwe.

Zawsze jest albo błąd człowieka albo błąd maszyny. Tertium non datur.

Możliwe, że odczyt pamięci coś by wyjaśnił ale niekoniecznie. Ale znam przypadki, że samo lutowanie przewodów do punktów potrafiło zrobić zamieszanie na magistrali I2C. Dobrze, ze działa, przetestować, oddać klientowi i ... następne.

Edit: widzę korektę - cóż, pospieszyliśmy się. Jutro obejrzę ten plik.
  • #18 21719460
    rutra111
    Poziom 24  
    koparos napisał:
    Chciałem wrócić do tego co było, po zmianie tej sekwencji w wierszach 20,40,60 więc wgrałem oryginalne oprogramowanie. Działa! Nie wiem jak to możliwe. Przyjmuje kod 0002. Ale żeby nie było tak pięknie, to po odłączeniu i ponownym podłączeniu radio jest zablokowane. Coś tu ewidentnie nie tak. Załączam wsad 24c64.

To poprosimy jeszcze wsad z radia jak jest zablokowane.
    ( po odłączeniu i ponownym podłączeniu radio jest zablokowane )

Na marginesie dodam ,że dotychczasowe odczyty nie różnią się od siebie
    Czyli początek pliku większego jest identyczny jak cały mniejszy plik.

Moim skromnym zdaniem coś jest nie tak z podłączeniem tego radia ( +)

Dodano po 3 [minuty]:

adam white napisał:
    samo lutowanie przewodów do punktów potrafiło zrobić zamieszanie na magistrali I2C

Posprawdzaj jeszcze samo lutowanie tych punktów jak podpowiada kolega @adam white
  • #19 21720077
    koparos
    Poziom 11  
    Ogólnie sprawa wygląda tak: Wczoraj po odłączeniu zasilania, odlutowaniu przewodów radio się zablokowało. Dzisiaj je włączyłem - dalej zablokowane. Wlutowałem znowu przewody, odpaliłem - mogę wpisać kod, ale 0002 nie wchodzi. Nie wiem, co jest grane. Załączam wsad po zablokowaniu. To jest wsad po wpisaniu kodu.
    Edit: Kodów nie przyjmuje, ale nie blokuje się. Po odłączeniu zasilania mogę wpisywać dalej. Nie mam pomysłu...

Edit: Zawsze po zaprogramowaniu odłączałem wszystko, włączałem radio i wpisywałem kod- nie wchodził. Teraz przed wpisaniem kodu podłączyłem programator, wpisałem pin, pin wszedł, odłączyłem programator. Co więcej, teraz radio się uruchamia i nawet nie trzeba wpisywać kodu.
    Jak uruchomię radio z podpiętym programatorem, to jest zablokowane. Po ponownym uruchomieniu bez programatora mogę wpisać kod, ale nie wchodzi. Aby wszedł kod, muszę podłączyć programator. Czyli jak podam na SDA i SCL 5 V, to dzieją się cuda.

Edit: Odłączyłem je na dłuższą chwilę... Odpalam i znowu jest kod do wpisania, podłączam programator i pin wchodzi.
    Czy ja mogę założyć, że w samochodzie wszystko będzie OK?
    Załączniki:
    • rns mdf2 blaupunkt_24c64_blokada.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #20 21720293
    rutra111
    Poziom 24  
    Osobiście poszukałbym na forum i wgrał eepromik z takiego samego radyjka i sprawdziłbym, co się dzieje.
    koparos napisał:
    Czy ja mogę założyć, że w samochodzie wszystko będzie ok?

Tak bym zrobił na początku. (I nie męczyłbym już tego radyjka).
    Powodzenia i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #21 21720461
    adam white
    Spec od car audio
    Całej pamięci niestety na razie nie znalazłem. Tylko pierwsze 32. Można wgrać, zweryfikować, odłączyć zasilanie radia i po kilkunastu minutach jeszcze raz sprawdzić poprawność zapisu. Ale z opisu zachowania to mi wygląda na problem komunikacji po I2C, może nawet głębiej - dlatego ta podwójna weryfikacja zapisu - chcę mieć pewność, że do tej pamięci coś się poprawnego zapisuje. Może też zdjęcie Pana podłączenia... Kod z pliku 1074 był zweryfikowany jako poprawny konkretnie w tej wersji radia.

Edit. Można jeszcze sprawdzić, czy podciągnięcie szyn SDA/SCL (lub może tylko jednej szyny) do 5V coś pomoże. To tak , jakby zasymulować obecność programatora. Sprawdzić wartość rezystancji podciągającej w programatorze (pomiar rezystancji między zasilaniem pamięci a pinami 5 i 6 jak się da - nie znam go) lub użyć wartości, no np. 10 - 22k i zobaczyć, czy pomoże. Tu trochę strzelam co do wartości, ale te nie powinny zaszkodzić a zostają w radiu.

I jeszcze jedno - jaka jest zmierzona wartość napięcia zasilającego radio - czy jest powyżej 11V? Dodatkowo - jakie napięcia na szynach I2C i zasilaniu 5V bez i z obecnością programatora. Może najpierw to sprawdzić a potem ewentualne rezystory...
    Załączniki:
    • 7H0035191K C1074.BIN (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 21721471
    koparos
    Poziom 11  
    >>21720461

Dobra, wiem, co jest nie tak. Mój błąd.

Programator CH341A podłączony do EEPROM 24C32 z oznaczeniem pinów SDA, SCL i GND

Podłączałem tak, jak na zdjęciu. Co się okazuje: wgrałem ten Twój wsad. Pin wchodził, ale z programatorem — tak jak było wcześniej. Zacząłem wszystko mierzyć tak, jak zasugerowałeś. Zasilanie na SCL i SDA: 2,4 V, z programatorem 5 V. Rezystancja 5 kΩ. Podczas tych pomiarów odłączyłem fizycznie kable z zacisków, ponownie wpisałem kod i, co się okazało, kod wchodzi bez problemu. Czyli po zaprogramowaniu należy odłączyć kable od programatora lub od razu wylutować przewody (co też może stworzyć problem — samo lutowanie, tak jak pisałeś). Wychodzi na to, że trafiłeś w sedno na samym początku. Ta linia jest bardzo delikatna i wszystko może zakłócić jej pracę. Tyle męki, a tu taka pierdoła. Dziękuję za pomoc, problem rozwiązany.

Edit: Mam jeszcze jedno radio o nr 7L6 035 191. Możesz rozszyfrować PIN?

Edit: Wgrałem z tamtego radia z PIN-em 0002, ale pierwsze 4 kB kod przyjął. Oczywiście ta sama sytuacja — musiałem odłączyć kable. Będzie to działać?
    Załączniki:
    • mfd2_7l6035191.bin (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #23 21721513
    rutra111
    Poziom 24  
    Kod 1739
  • #24 21721523
    koparos
    Poziom 11  
    rutra111 napisał:
    Kod 1739

Dzięki :)
  • #25 21721533
    adam white
    Spec od car audio
    rutra111 mnie uprzedził, ale kod wg pierwszego algo to rzeczywiście 1739 i powinien tu działać.

koparos - nie podstawiaj całej pamięci - tylko linie (edit - powinienem napisać sekwencje, bo właściwie to pierwsze 8 bajtów linii i tylko to) ze znanym kodem. Te, które w tym wątku się przewinęły powinny pozwolić zrobić Ci większość navi Blaupunkta bez proszenia o pomoc. A, że np. wszystkie radia będą miały kod 0002 czy np. 1252 - jakie to ma znaczenie. Kod w tych navi nie jest żadnym zabezpieczeniem, często wręcz utrudnieniem dla właściciela.
    Plusem jest to, że my na tym zarabiamy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odzyskania lub wygenerowania kodu zabezpieczającego do radia RNS MFD2 Blaupunkt. Próby wpisania standardowych kodów (np. 0002, 0006) nie przyniosły efektu. Radio nie musi być zamontowane w aucie, ale wymaga podłączenia odpowiednich napięć, zwłaszcza pinu SAFE oraz +UB, przy czym dla tej wersji radia należy podłączyć tylko dwa plusy (SAFE i +UB), a nie trzy. Wgrywanie zresetowanego wsadu i modyfikacja sekwencji kodu w pamięci EEPROM (24c64, choć programator wykrywa 24c32) nie rozwiązały problemu. Występują problemy z komunikacją po magistrali I2C, co może powodować błędy zapisu i odczytu pamięci. Po odłączeniu zasilania radio blokuje się, ale po ponownym podłączeniu można ponownie wpisywać kod, który jednak nie jest akceptowany bez podłączenia programatora. Sugerowano podciągnięcie linii SDA/SCL do 5V, weryfikację lutowania i sprawdzenie poprawności zapisu wsadu. Wgranie oryginalnego oprogramowania pozwala na wpisanie kodu 0002, lecz po odłączeniu zasilania radio ponownie się blokuje. Wskazano, że problem może leżeć w błędach połączeń lub uszkodzeniu magistrali I2C, a także w nieprawidłowym odczycie lub zapisie pamięci EEPROM. Zalecane jest dalsze testowanie z oryginalnym wsadem i dokładna kontrola połączeń elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA