logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kaisai KHC-08RY3 – nie uruchamia się wentylator i sprężarka

msobanie 11 Paź 2025 19:44 846 9
REKLAMA
  • #1 21717210
    msobanie
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Zamontowana (samodzielnie) pompa ciepła Kaisai KHC-08RY3.
    Wszystko wygląda na to, że jest ok: sterownik pokazuje temperaturę zasobnika CWU, temp. na rurach, widzi sygnał "grzej" z CO, steruje dobrze pompą obiegową i zaworem trójdrożnym itd., ale... nie startuje.
    To znaczy - nie startują wentylator i sprężarka.
    System trzyma ciśnienie wody, jest ciśnienie czynnika 1 200 kPa.
    Co może być przyczyną?
    Może trzeba przełączyć jakiś tajemniczy przełącznik?
    Będę wdzięczny za podpowiedzi.
    Dzięki!

AI: Czy na sterowniku pojawiają się jakieś kody błędów lub komunikaty alarmowe, które mogłyby wskazywać na przyczynę braku startu wentylatora i sprężarki?
    Brak kodów błędów
    AI: Czy pompa ciepła była już wcześniej uruchamiana i działała poprawnie, czy to jest pierwsza próba uruchomienia po samodzielnym montażu?
    Nie, jest to pierwsze uruchomienie
  • REKLAMA
  • #2 21717827
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2114
    A przeczytałeś instrukcje obsługi urządzenia?
    Są jakieś błędy? Wrzuć zdjęcie z panela sterującego.
    Załączyłeś lewe pole ( CO) i prawe (CWU)? wchodzisz lewym kursowem na lewe pole i po podświetleniu załączasz on/off
  • REKLAMA
  • #3 21740525
    olek1981
    Poziom 3  
    Witam.
    Ja też mam problem z tą pompą, tylko 10 kW. Też nie startują sprężarka i wentylator. Mnie wyskakuje błąd przepływu, a u Ciebie nie ma takiego błędu?
  • #4 21740635
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    olek1981 napisał:
    Mnie wyskakuje błąd przepływu

Jak długo pracuje ta pompa? Kiedy był ostatni serwis?
    Najczęściej w tych pompach zapycha się bardzo gęsty filtr siatkowy. Jeśli nie to, to do czyszczenie czujnik przepływu.
    Wykluczam banalne przyczyny jak zapowietrzenie ukłądu.
  • REKLAMA
  • #5 21740642
    olek1981
    Poziom 3  
    Pompa nigdy nie pracowała, filtr czysty, instalacja nowa. Serwis był, zmienił płytkę i nic to nie dało. Aby sprawdzić, czy to błąd instalacji, podłączyłem tylko bufor, dalej dokładnie to samo. Rury do bufora stałe 35 mm, czujnik przepływu sprawdzony przez serwis i sprawny.
  • REKLAMA
  • #6 21740932
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    olek1981 napisał:
    Serwis był, zmienił płytkę i nic to nie dało

I co dalej? Ot tak sobie pojechali? Nie do wiary.
    Czy włącza się choć na chwilę ikona pompy obiegowej na wyświetlaczu ( po kilku minutach od włączenia do zasilania), czy po tym czasie od razu wyświetla błąd przepływu?
  • #7 21740957
    olek1981
    Poziom 3  
    Tak, ikona pompy się pojawia, pompa pracuje około 2 min i wywala błąd.
  • #8 21741351
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Masz problem z pompą obiegową shimge, jest seria która miała błędy, widocznie dostałeś leżaka magazynowego, bo ta usterka występowała jakieś 2 lata temu.
  • #9 21741728
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Nawet 3 lata temu. Wymagana była wymiana płytki sterującej w samej pompie. Ale ja bym zaczął od sprawdzenia, czy wszystko jest dobrze odpowietrzone ( otwarty odpowietrznik pod górną osłoną jednostki?)
    Po załączeniu pompy obiegowej sprawdź, czy zwiera się styk czujnika przepływy ( Flow Switch) złącze CN8 w prawym górnym rogu płyty automatyki.
  • #10 21741835
    olek1981
    Poziom 3  
    Temat rozwiązany. Błąd był w instalacji CO — jeden zawór robił problem. Z pompą było wszystko OK.
    Taka pierdoła, a tydzień na tym straciłem.
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Pompa ciepła Kaisai KHC-08RY3 została samodzielnie zamontowana i podczas pierwszego uruchomienia nie startują wentylator oraz sprężarka, mimo że sterownik poprawnie wyświetla temperatury i steruje pompą obiegową oraz zaworem trójdrożnym. System utrzymuje ciśnienie wody i czynnika (1200 kPa), a brak jest kodów błędów na sterowniku. W dyskusji sugerowano sprawdzenie instrukcji obsługi, poprawnego załączenia trybów CO i CWU na panelu sterującym oraz ewentualnych błędów przepływu, które jednak nie występują w tym przypadku. Wskazano również na możliwe przyczyny takie jak zapchany filtr siatkowy lub uszkodzony czujnik przepływu, jednak filtr jest czysty, instalacja nowa, a czujnik przepływu sprawdzony i sprawny. Serwis wymienił płytkę sterującą bez efektu. Problem pozostaje nierozwiązany, a wentylator i sprężarka nie uruchamiają się mimo prawidłowych parametrów i braku alarmów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA