logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka głowica termostatyczna pasuje do starego zaworu żeliwnego z lat 80?

wrobel997 12 Paź 2025 21:31 438 3
REKLAMA
  • #1 21718423
    wrobel997
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam w swoim grzejniku (kaloryfer żeliwny z końcówki lat 80.) widoczny na zdjęciach typ zaworu i zawór termostatyczny. Potrzebuję dobrać nową głowicę i nie mogę nic znaleźć. Kupiłem taki standard 30×1,5, ale nawet gwintu nie mogę załapać, bo jest zbyt krótki.
    Zawór termostatyczny z uszkodzoną głowicą na tle drewnianego blatuZbliżenie na metalowy zawór termostatyczny grzejnika bez głowicyZbliżenie na stary zawór grzejnika bez głowicy termostatycznejZbliżenie na termostatyczną głowicę grzejnika z widocznym mechanizmem mocowania.
    Załączniki:
    • 20251012_110917.jpg (2.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21718440
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Podstawowe pytanie jest takie: Czy ta wkładka jest jeszcze sprawna? Czy bolec środkowy wciska się swobodnie do środka?
    Jeżeli tak to trzeba pomiary zrobić jaki to gwint itp.
  • REKLAMA
  • #3 21718548
    wrobel997
    Poziom 2  
    Tak sprawne to jest, tylko ciężko się kręci głowica. Gwint to 30, czyli taki standard, tylko to odsadzenie gwintu i te dwa nacięcia. Wymieniłbym całość, ale jest to sezon grzewczy i blok.
  • #4 21719309
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Nie wiem jakiego producenta kupiłeś głowicę ale z niewyraźnego zdjęcia przypuszczam że masz zawór z wkładką typu Valvex. Należało by może na próbę szukać głowicy tego producenta.

W sezonie grzewczym (dopiero się rozpoczął) jedynie dobry fachowiec może wymienić zawór przy napełnionej instalacji, mając specjalną maszynę do zamrażania rurki zasilającej grzejnik.
REKLAMA