logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dobrać diody LED SMD 5630 6500K do lampy – jak zmierzyć napięcie i prąd?

bpjl 14 Paź 2025 18:34 171 3
REKLAMA
  • #1 21720253
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 175
    Cześć,

Mam lampę LED, w której spaliły się 4 diody - zaznaczone na czarno:

Płytka LED z uszkodzonymi diodami 5630, cztery zaznaczone na czarno

Zastanawiam się nad ich wymianą, tylko nie bardzo wiem, jak dobrać odpowiednie. Zgodnie z tym co jest tam napisane to diody 5630. Potwierdziły to pomiary. Na obudowie lampy jest dodatkowa informacja, że to miałaby być barwa 6500k. Jednak takie diody występują w różnych wariantach:

Lista filtrów parametrów LED: prąd i napięcie pracy diody w miliamperach i woltach

Dodam, że całość jest zasilana z drivera prądowego, który w odłączony od LED-ów daje ok 150V. Niestety nie ma na nim żadnej naklejki albo nadruku określających jakiekolwiek parametry.

Jak określić napięcie i prąd przewodzenia/świecenia dla takich diod?

Na podstawie tego jak te diody są połączone...

Panel LED z układem diod SMD 5630, cztery diody są spalone i zaznaczone na czarno

...pomyślałem, że mógłbym zewrzeć jedną z zaznaczonych diod i wtedy może reszta zaświeciłaby:

Uszkodzona płytka LED z czterema spalonymi diodami oznaczonymi czerwonym kółkiem
    Oczywiście oprócz tych spalonych.

I wtedy mógłbym zmierzyć napięcie na pojedynczej diodzie. To dałoby mi informacje czy to 2,9-3,3V czy 5,2-6V (stawiam, że to raczej nie są te 23,7-26,1V). Czy dobrze kombinuję?

A co z prądem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21720266
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Skoro masz zrodlo pradowe to mozesz zewrzec uszkodzone diody. Nic sie nie stanie. Wtedy sprawdzisz spadek napiecia na diodzie. To bedzie napiecie pracy.
  • REKLAMA
  • #3 21720286
    bpjl
    Poziom 12  
    Czyli dobrze myślałem z tym napięciem. A jak określić właściwy prąd? Tak, żeby kupić diody świecące pełnią swojej mocy?
  • #4 21720367
    bpjl
    Poziom 12  
    Dobra, moje niedopatrzenie. Teraz zauważyłem oglądając stronę TME, że jeśli to diody na 2,9-3,3V to jedynie 120mA wchodzi w grę. Natomiast jeśli to 5,2-6V to jedyna opcja jest 32,5mA. Stawiam ze to jakieś standardy. Jednocześnie wątpię, żeby cokolwiek w tej lampie wychodziło poza standardy. Najtańsze standardy.

Dziękuje @gry6h54 za pomoc.
REKLAMA