logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Somfy Freevia 600 – sterownik nie uruchamia się, podejrzenie uszkodzenia transformatora

RRZZ 17 Paź 2025 20:45 195 9
  • #1 21723355
    RRZZ
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Sterownik bramy somfy freevia 600 - brak zasilania

Witam,
    W moje ręce trafiła płyta Somfy freevia 600. Objaw jest taki, że po podłączeniu zasilania płyta nie daje oznak życia - nie świecą i nie migają żadne diody sygnalizacyjne. Na dużym kondensatorze na stronie wtórnej jest 30V, na małym jest 0,8V.

Sprawdzając uzwojenia wtórne transformatora omomierzem wszystkie 4 piny są zwarte.

Na próbę podłączyłem z zasilacza zewnętrznego 5V i płyta ożyła.
    Żadnych zwarć na diodach czy tranzystorach, podejrzewam transformator, czy ktoś może to już przerabiał?

Pozdrawiam,
    RZ

Płyta sterownika Somfy Freevia 600 z widocznymi przekaźnikami, transformatorami i kondensatorami
  • Pomocny post
    #2 21723395
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    Skoro jest 30V na wyjściu głównej przetwornicy, to poszukaj gdzie jest stabilizator, przetwornica 5V. Sprawdź, czy na jego wejściu jest napięcie zasilające. Jeżeli jest, to masz prawdopodobnie uszkodzony stabilizator, przetwornicę napięcia 5V. Jeżeli nie, to szukaj w którym miejscu jest przerwa w obwodzie zasilającym.
  • #3 21723400
    RRZZ
    Poziom 13  
    Ok, cenna uwaga, dzięki za podpowiedź, a czy to napięcie nie jest za wysokie? Na zaciskach zasilania akcesoriów jest również 29V, teoretycznie powinno być 24 ale może bez obciążenia jest trochę wyższe.
  • Pomocny post
    #4 21723412
    sisko
    Poziom 34  
    Ten "typ" tak ma. 29V jest ok.
  • #5 21723419
    RRZZ
    Poziom 13  
    Zasilania stabilizatora jest bezpośrednio połączone z kondensatorem i również wynosi ok. 0,8 V
  • #6 21723441
    sisko
    Poziom 34  
    Musisz wszystko opisywać precyzyjnie, co, jak i na którym elemencie wykonujesz pomiary. Jak nie potrafisz opisać na których elementach wykonujesz pomiary, to wskaż je na obrazku.

RRZZ napisał:
    połączone z kondensatorem i również wynosi ok. 0,8 V

Z którym kondensatorem? Na którym kondensatorze jest 30V?
  • #7 21723483
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Przydałoby się dokładniejsze zdjęcie, ponieważ nie można rozpoznać oznaczeń na elementach.
  • #8 21723487
    RRZZ
    Poziom 13  
    Kolego Sisko, bardzo dziękuję za pomoc, już rozwiązałem problem. Rzeczywiście napięcie 29V nie docierało do stabilizatora 5V, problemem okazała się dioda pomiędzy przetwornicą a stabilizatorem.
    We wcześniejszym poście niedoprecyzowałem ale chodziło o dwa kondensatory elektrolityczne po prawej stronie (zielone), jeden większy (ten wyżej) jest na wyjściu głównej przetwornicy, a drugi mniejszy (ten niżej) wchodzi na zasilanie stabilizatora 5V.
    Bardzo pomogła mi podpowiedż, że napięcie 29 V jest ok w tych płytach.
    Pozdrawiam,
    RZ
  • #9 21723501
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 802
    Przydałoby się dokładniejsze zdjęcie, ponieważ nie można rozpoznać oznaczeń na elementach.
  • #10 21723504
    RRZZ
    Poziom 13  
    Zidentyfikowałem uszkodzoną diodę i ją wymieniłem.

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik bramy Somfy Freevia 600 nie wykazuje oznak życia po podłączeniu zasilania – brak świecenia i migania diod sygnalizacyjnych. Pomiar napięć na kondensatorach wskazuje 30V na dużym kondensatorze po stronie wtórnej oraz 0,8V na małym. Sprawdzenie uzwojeń wtórnych transformatora omomierzem wykazało zwarcie na wszystkich czterech pinach. Po podłączeniu zewnętrznego zasilacza 5V płyta sterownika zaczęła działać. Brak zwarć na diodach i tranzystorach sugeruje uszkodzenie transformatora jako potencjalną przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA