logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Risco Iwise 800QBG3 – czy współpracuje z centralą Satel Perfecta 32 LTE? Jak podłączyć?

jujexonpm 17 Paź 2025 22:49 297 6
REKLAMA
  • #1 21723513
    jujexonpm
    Poziom 6  
    Witam, czy można podłączyć czujkę Risco Iwise 800QBG3 do centrali Satel perfecta 32 lte Płytka czujki Risco iWise 800QBG3 z widocznymi złączami i komponentami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21724240
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    jujexonpm napisał:
    czy można podłączyć czujkę Risco Iwise 800QBG3 do centrali Satel perfecta 32 lte

Można. Schemat połączenia masz w instrukcji czujki - rys.5. Musisz tylko zmienić rezystory podług Satela. Czego konkretnie nie rozumiesz?
  • #4 21724252
    jujexonpm
    Poziom 6  
    Właśnie chodzi o to, że wcześniej działała po magistrali na Risco. Nie mogę znaleźć do niej żadnej dokumentacji. Na jakie kontakty trzeba wpiąć w centralę i jakie rezystory zastosować? Proszę o ewentualny schemat podłączenia, jeśli jest możliwość podłączenia do Perfecty.
    Z góry dziękuję

Dodano po 3 [minuty]:

Z tego, co widzę, to zostaje nam w czujce Z1 i COM do podłączenia, próbowałem na próbę, w centrali typ NC i centrala jej nie widzi, tzn. nie reaguje na ruch i miga czerwona dioda
  • REKLAMA
  • #5 21724260
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    >>21724252 Sorry, pomyliłem się. To styki wejściowe do podłączenia np.kontaktronu. Magistralę i N.C. miał np. WatchOut.
  • REKLAMA
  • #6 21733526
    jujexonpm
    Poziom 6  
    >>21724260 No właśnie, też do tego doszedłem. Nie ma możliwości podłączenia tej czujki. Dzięki za pomoc
  • #7 21733534
    jujexonpm
    Poziom 6  
    Nie ma możliwości podłączenia tego modelu czujki Risco. Jest to tylko czujka magistralowa.

Podsumowanie tematu

✨ Czujka Risco Iwise 800QBG3 jest czujką magistralową przeznaczoną do pracy z systemem Risco i nie współpracuje bezpośrednio z centralą Satel Perfecta 32 LTE. Próby podłączenia jej do centrali Satel poprzez wejścia Z1 i COM z wykorzystaniem konfiguracji NC nie przyniosły efektu, ponieważ czujka nie jest przystosowana do pracy jako standardowy czujnik na wejściach alarmowych Satela. W czujce nie ma wyjść kompatybilnych z magistralą komunikacyjną Satela, a jej styki służą jedynie do podłączenia np. kontaktronu, a nie do integracji z centralą Satel. W związku z tym nie ma możliwości podłączenia modelu Risco Iwise 800QBG3 do centrali Satel Perfecta 32 LTE bez zastosowania dodatkowych konwerterów lub modułów integracyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA