logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baza kodów błędów OBD2 i usterek w autach i maszynach – czytelny spis po polsku

mygaragememento 18 Paź 2025 10:42 735 9
REKLAMA
  • #1 21723755
    mygaragememento
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim,

Zebrałem w jednym miejscu spis kodów błędów OBD/OBD2 i innych usterek spotykanych w autach i maszynach.
    Chciałbym, żeby to była prosta i czytelna baza – po polsku, z krótkim opisem, żeby można było szybko sprawdzić znaczenie kodu bez przekopywania się przez pół internetu.

Na razie to wersja robocza, ale sukcesywnie ją uzupełniam.
    Jeśli ktoś z Was zauważy brakujący kod, błędny opis albo ma swoje notatki, śmiało piszcie tutaj albo na priv, chętnie dopiszę.

👉 https://moje-maszyny.pl/shorts

Moim celem jest mieć wszystko pod ręką i nie tracić czasu na szukanie po forach.
    Nie chodzi o reklamę, tylko o wspólną bazę, z której każdy może skorzystać.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie uwagi
    AI: Gdzie można znaleźć tę bazę kodów – masz może link, plik do pobrania albo konkretną stronę?
    https://moje-maszyny.pl/shorts
    AI: Jakie dokładnie pojazdy i maszyny obejmuje Twoja baza – tylko auta osobowe, czy też ciężarówki, maszyny rolnicze, budowlane itd.?
    To są ogólne kody, które znajdą zastosowanie w autach osobowych, ciężarówkach, maszynach rolniczych czy budowlanych – baza będzie cały czas rozszerzana.
  • REKLAMA
  • #2 21723864
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Świetny pomysł, ale dla mojej skody i kia znalazłem tylko po jednym wpisie (po ustawieniu filtra)
    - to taka egzotyczne marki?
    Dla mnie większym problemem jest określenie protokołu transmisji pomiędzy
    złączem OBD a sterownikiem pokładowym auta (skoda i kia)
  • #3 21723873
    mygaragememento
    Poziom 3  
    >>21723864

Dzięki za komentarz i za to, że sprawdziłeś aplikację! 🙌

Możliwe, że filtr trochę cię zmylił — już tłumaczę, jak to działa 🙂
    Domyślnie w bazie są kody ogólne OBD-II, czyli te, które obowiązują we wszystkich markach (np. DPF itd.).

Gdy wybierzesz filtr „Skoda” lub „Kia”, aplikacja pokazuje tylko kody dedykowane producentowi – czyli te, które występują tylko w tej marce (np. MBA). Dlatego lista może wydawać się krótsza, bo ogólne kody „schowają się” pod tym filtrem.

Daj znać, czy wolałbyś, żeby po wybraniu marki wyświetlała się pełna lista (ogólne/dedykowane) – to da się zmienić i chętnie dostosuję to do tego, co jest bardziej intuicyjne.

A co do protokołów transmisji (np. CAN, ISO itp.) — bardzo dobra uwaga 👌
    Mamy w planach dodać jak najwięcej — ta baza będzie rozszerzana.

Dzięki jeszcze raz za konstruktywną opinię — takie uwagi naprawdę pomagają dopracować aplikację 💪
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21723880
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Do VAGa często korzystam z bazy
    Baza kodów VAG z opisami

Można po angielsku lub skorzystać z tłumacza google z holenderskiego. (więcej błedów z opisami niż na ross tech Viki)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21723903
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    mygaragememento napisał:
    czy wolałbyś, żeby po wybraniu marki wyświetlała się pełna lista

Pewnie, że bym wolał :) - najchętniej z indeksem ogólne/dedykowane
    mygaragememento napisał:
    A co do protokołów transmisji (np. CAN, ISO itp.) — bardzo dobra uwaga

Liczyłem na jakieś wskazówki a nie na pochwałę ;) - czy taki ELM327 z ali... sam to wykrywa czy aplikacja powinna to ustalić?
  • #6 21723914
    mygaragememento
    Poziom 3  
    >>21723903

Świetnie, dzięki za konkret! 💪
    Z ELM-em też masz rację — to temat, który chcemy rozwinąć (żeby było jasne, co wykrywa sam interfejs, a co ustala aplikacja).
    Zostawiamy ten wątek jako przykład kierunku rozwoju — każdy taki komentarz to ważna i pomocna informacja 🔧🙌
    W przyszłości mogą też pojawiać się pomocne wpisy i wskazówki w tej tematyce, żeby ułatwić korzystanie z aplikacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21723934
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 792
    Stworzenie takiej bazy jest to dość pracochłonnym zadaniem. Szacuję, że aby baza była użyteczna dla różnych marek aut, to należałoby zebrać ze 100 tys. wpisów. Szacunek dla autora za chęci szczególnie, że każdy wpis wypadałoby przejrzeć pod kątem poprawności polskiego opisu. Zapewne AI będzie w stanie wykonać 95% pracy.
    Nie wiem, czy mam jakieś ograniczenie, ale kodów OBD nie widzę na stronie.
    Warto by zaprojektować filtr tak, aby po wybraniu marki lista automatycznie się zaktualizowała do wybranej zawartości.
    "V-TEC" ma błąd w opisie.
  • #8 21723939
    mygaragememento
    Poziom 3  
    >>21723934

Dzięki wielkie za tak szczegółowy feedback! 🙌
    Masz rację — stworzenie pełnej bazy to spore wyzwanie, ale każdy komentarz i każda uwaga pomagają ją rozwijać. Jeśli znajdzie się trochę chętnych do korzystania, to na pewno doda nam to 'poweru'.
    Filtr po marce już planujemy ulepszyć tak, żeby lista automatycznie pokazywała odpowiednią zawartość, a drobne literówki jak „V-TEC” od razu poprawimy (już poprawiliśmy :)).
    Co do kodów — właśnie przykładamy wagę do tego, żeby były widoczne i łatwe do wyszukania. Każda taka wskazówka jest dla nas pomocna.
  • Pomocny post
    #9 21723968
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 792
    mygaragememento napisał:
    (juz poprawilismy

no właśnie nie. Wpis występuje dwukrotnie i pierwszy ma błąd w opisie;

Tabela z opisem skrótów V-TEC i VSA dla marki Honda, jeden wpis V-TEC zawiera błąd.

Nie jestem mechanikiem, ale wiem, że zdarzają się kody OBD, które w zależności od marki oznaczają inną usterkę. Warto, aby po wybraniu konkretnej marki/modelu wyświetlił się właściwy opis.
  • #10 21723981
    mygaragememento
    Poziom 3  
    >>21723968

Takich testerów nam potrzeba :) — już powinno być dobrze. Zmienione też zostało na VTEC zamiast V-TEC.
    Dzięki za trafne spostrzeżenie :)

Podsumowanie tematu

✨ Stworzono polskojęzyczną, czytelną bazę kodów błędów OBD i OBD2 oraz innych usterek występujących w samochodach osobowych, ciężarowych, maszynach rolniczych i budowlanych. Baza zawiera krótkie opisy kodów, umożliwiające szybkie zidentyfikowanie problemu bez konieczności przeszukiwania wielu źródeł internetowych. Projekt jest w fazie rozwoju i jest sukcesywnie uzupełniany o nowe kody i poprawki. Użytkownicy mogą zgłaszać brakujące kody, błędne opisy lub własne notatki, które zostaną dodane do bazy. Celem jest stworzenie wspólnego, łatwo dostępnego narzędzia diagnostycznego, które usprawni identyfikację usterek w pojazdach i maszynach. Baza jest dostępna pod adresem https://moje-maszyny.pl/shorts.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA