logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam alternatywy dla DOS 6.xx z obsługą FAT32 i sieci Novell

WojtasJD 17 Kwi 2003 21:44 1805 8
REKLAMA
  • #1 190614
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    szukam DOS'a z obsluga FAT32 i sieci.
    Niekoniecznie darmowy, ma zastapic DOS 6.xx w firmie, kilka kompow
    polaczone w sieci lokalnej.
    Glownie chodzi o to ze na dyskach jest bardzo duzo malych plikow
    i marnuje sie sporo miejsca (FAT16)
    Musialby sprawnie zastapic MS-DOS 6.xx (wszystkie programy musza
    dalej bez problemu dzialac), ma byc siec (Novell).
    Bawilem sie troche free dosem (www.freedos.org) ale jest on darmowy
    beta i raczej nie mozna wymagac by wszytko bez problemu dzialalo:
    np nie dzialala mi poprawnie komenda 'dir|more'.
    Szukalem OpenDOS Caldery, teraz nazywa sie chyba Dr.DOS - tez nie mam pewnosci bo niektory twierdza ze to porazka.
    Najlepiej jakby przed zakupem mozna bylo np scignac wersje trial i potestowac.
    Moze ktos ma jakies doswiadczenia to by mogl sie podzielic :wink:
  • REKLAMA
  • #2 190624
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Jest jeszcze PTSDOS

Podobno znakomity www.paragon-gmbh.com. Produkt rosyjski.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 190728
    studi
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Kiedyś bawiłem się Caldera Open DOS jeszcze za czasój jak był freeware, ale wtedy nie obsługiwał fat32, było to gdzieś tak około pierwszych stabilnych Win98. Od tego moment nie używałem żadnych innych poza wbudowany w winde.

Z doświadczenia wiem, że bywają problemy z bootloaderem od WinNT i pochodnych jak na dysku nie ma MS-DOS'a tylko jakiś inny (oczywiście w przypadkach gdy jest to potrzebne - pisze bo niektórzy mogą nieopatrznie zrozumieć, że NT wymaga do poprawnej pracy MS-DOS'a co jest oczywistą bzdurą).

Zawsze możesz w win98 zrobić sobie dyskietkę startową, dokopiować do niej fdisk, sys oraz format i taką dyskietką nagrać sobie na dysk system operacyjny, następnie zakładamy katalog DOS i kopiujemy tam pliki z katalogu \windows\command zainstalowanej Windy i masz jusz MS-DOS v. 7.10 z pełną obsługą fat 32 aczkolwiek bez długich nazw. Na takim systemi bezproblemowo zainstalujesz klienta do navella natomiast aby muc zainstalować Win3.XX musisz za pomocą edytora w hexa zmodyfikować w kilku miejscach plik IO.SYS (opis był kiedyś w CHIP'e).

Jeśli będzie taka potrzba to mogę odgrzebać taki opis.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 190742
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    DOSEMU pod linuxem, dodatkowo obsługa sieci (można sobie mapować dyski)
  • #5 190790
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Cytat:
    Zawsze możesz w win98 zrobić sobie dyskietkę startową, dokopiować do niej fdisk, sys oraz format i taką dyskietką nagrać sobie na dysk system operacyjny, następnie zakładamy katalog DOS i kopiujemy tam pliki z katalogu \windows\command zainstalowanej Windy i masz jusz MS-DOS v. 7.10 z pełną obsługą fat 32 aczkolwiek bez długich nazw

ale to musi byc legalnie

potrzebny jest tylko DOS (w przypadku DOSa 7.x trzeba kupic Windows
    co mija sie z celem bo i tak nie bedzie potrzebny)

Cytat:

troche bez sensu - zeby miec dos-a zainstalowac linuxa

Cytat:
    Jest jeszcze PTSDOS

ten Paragon moze rzeczywiscie byc ciekawy

Nie wiem jak tam z IBM PC-DOSem (na stronie nie chwala sie ze wspiera
    FAT32)...

[/quote]
  • #6 190798
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    WojtasJD napisał:

ale to musi byc legalnie
    Cytat:

troche bez sensu - zeby miec dos-a zainstalowac linuxa

Nie wiem kto tu mówi coś bez sensu, to całkiem praktyczne rozwiązanie zwłaszcza że DOS przestaje być wspierany a co do FAT32 to nie ma szans na MSDOS (ostatnia odzielna wersja to była 6.22, potem wszedł w95 a potem dopiero w95osr2 który miał wsparcie dla fat32). Zawsze pod linuxem możesz pracować w architekturze zcentralizowanej, na serwerze masz odpalone dosemu (w wiele procesów dla wielu urzytkowników) a komputery mają wtedy maksymalnie niskie wymagania (żeby tylko telnet/ssh pod linuxem poszło)
  • #7 190813
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Cytat:
    Nie wiem kto tu mówi coś bez sensu, to całkiem praktyczne rozwiązanie zwłaszcza że DOS przestaje być wspierany ...

dyski male, sprzet stary:
    teraz instaluj linuxa, bedzie trzeba poswiecic troche miejsca na linuxa, wydzielic partycje (mozna tez na fat32 ale linux akurat tez sklada sie
    z malych plikow ktore nawet na fat32 zmarnuja sporo miejsca)
    dosemu - bylo nie bylo to emulator i nie wszystko moze dzialac, a bedzie pewnie dzialac wolniej niz na 'normalnym' dosie.
    telnety,ssh wogole sa niepotrzebne - moze nie dopisalem moja wina ale
    siec jest potrzebna do wymiany/odswiezanie danych przez programy a nie komunikacje uzytkownikow.
    Wielozadaniosc akurat w tym przypadku moze tylko szkody narobic,
    programy sa napisane pod czystego DOS'a
    I tak to dla mnie malo praktyczne.
    Zreszta w temacie napisalem alternatywny DOS a pozniej ze szukam
    ulepszonego odpowiednika MS-DOS a nie emulatora.
  • REKLAMA
  • #8 190881
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Masz taki sam problem jak ja 3 lata temu, i aby obsługiwać Fat32 zainstalowałem PCdosa (IBM) miał on wtedy ograniczenie do dysków o pojemności ponad około 2Gb. potem w jakimś CHIPie (chyba) było jak uruchomić w DOSie FAT32 i to też jakoś działało, a chodziło to u znajomego w maszynach dziewiarsko hafciarskich.
    ale potych kombinacjach część powróciła do FAT16 i uróchomiony był tylko DoubleSpace - kompresor z DOSa, bo PCDos niewpełni był kompatybilny, a patent z CHIPa czasami się sypał i dysk trzeba było formatować
    PCDos - chodzi tylko na kompach IBM i innych ale na częściach Intela, na innych VIA, AMD.. się sypie / wiesza.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest system DOS z obsługą FAT32 i sieci Novell, który zastąpi MS-DOS 6.xx w firmowym środowisku z wieloma komputerami w sieci lokalnej. Kluczowe wymagania to pełna kompatybilność z istniejącymi programami DOS oraz efektywne zarządzanie dużą liczbą małych plików na dyskach (FAT16 powoduje marnotrawstwo miejsca). FreeDOS, choć darmowy, jest w wersji beta i wykazuje problemy z niektórymi poleceniami (np. 'dir|more'). OpenDOS Caldera (obecnie Dr.DOS) jest rozważany, ale opinie są mieszane. Proponowano PTSDOS – rosyjski produkt firmy Paragon z obsługą FAT32, dostępny w wersji demo. IBM PC-DOS oferował częściową obsługę FAT32, ale z ograniczeniami dotyczącymi rozmiaru dysków i kompatybilności sprzętowej (problemy na procesorach VIA, AMD). Alternatywnie można użyć MS-DOS 7.10 z Windows 98, który obsługuje FAT32, jednak wymaga posiadania Windows i nie jest samodzielnym DOS-em. Rozważano także DOSEMU pod Linuxem jako emulator DOS z obsługą sieci, ale ze względu na wymogi legalności i wydajności autor odrzuca tę opcję. Sieć Novell jest wymagana do wymiany danych między programami, a nie do komunikacji użytkowników, co wyklucza rozwiązania wielozadaniowe i emulacyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA