logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop do 4000 zł do gier typu LoL, CS:GO i pracy biurowej? ASUS TUF F16 vs GIGABYTE G6

Alu1916 22 Paź 2025 13:09 255 1
REKLAMA
  • #1 21728057
    Alu1916
    Poziom 9  
    Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze laptopa do mniej więcej 4000 zł, ze względu na miejsce i częstą mobilność, komputer stacjonarny odpada. Laptop głównie będzie używany do "prostych" gier typu LOL/CS:GO, dodatkowo czasem będę potrzebował coś tam machnąć w Excelu/Wordzie/PowerPoint. Laptop może być bez systemu Windows. Laptopy, jakie udało mi się samemu znaleźć:

https://www.x-kom.pl/p/1322906-laptop-15-16-a...g-f16-core-5-210h-32gb-512-rtx4050-144hz.html
    https://www.x-kom.pl/p/1316322-laptop-15-16-g...2024-i7-13620h-16gb-1tb1tb-rtx4060-165hz.html

Jeśli w tej cenie ktoś może zaproponować coś lepszego lub potwierdzić, że któryś z tych 2 będzie odpowiedni, będę wdzięczny.

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam wszystkich :)
  • REKLAMA
  • #2 21728112
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8264
    Witaj.
    Ze względu na RTX4060 Gigabyte wypada lepiej. Jako że kupowałem dla kogoś tego laptopa mogę się wypowiedzieć minimalnie na jego temat.

Jeśli chodzi o bebechy to nie ma się co rozpisywać, bo jest jakiś procesor, jakaś karta, ich wydajności są ograniczone na dłuższą metę wydajnością chłodzenia. Co do chłodzenia to jest głośne. Naprawdę głośne. Pod obciążeniem, chociaż przy chodzeniu pod systemem też czasem potrafiło się rozpędzić, ale bez obciążenia można uznać, że jest akceptowalne.

Ekran jest też akceptowalny, chociaż jakościowo mnie nie urzekł. Generalnie w tym budżecie nie ma co liczyć na cokolwiek spektakularnego. Kolory są takie sobie (marne pokrycie gamutu nawet sRGB przez matrycę). ale do biura czy gier ma to mniejsze znaczenie.

Najbardziej jednak urzekła mnie obudowa. Ja nie wiem, w jaki sposób te firmy to robią, ale powłoka lakiernicza w egzemplarzu, który miałem, wręcz przyciągała tłuszcz. Prawdopodobnie jakby w całym pomieszczeniu była odrobina tłuszczu, to znalazłaby się na tej obudowie w jakikolwiek magiczny sposób. Byle jakie dotknięcie ręką to tłusta plama. Czy na palmreście, czy na pokrywie, czy na klawiaturze. Po umyciu rąk mydłem i 5 minutach użytkowania laptop był mocniej zasyfiony tłustymi plamami niż mój dziesięcioletni thinkpad. Dramat w czystej postaci.

Sam laptop - może i OK, chociaż karta przycięta do 75W (może to i dobrze, bo chłodzenie i tak nie daje sobie pod obciążeniem nawet z tym dobrze rady). Ale jeśli chodzi o powłokę lakierniczą - to nadaje się do obsługi w rękawicach, chyba że usmarowany z każdej strony nie przeszkadza (w zasadzie to może i niegłupi pomysł żeby go natłuścić czymś, wtedy tłustego nie będzie przybywać).

Klawiatura względnie akceptowalna (chociaż strzałki mocno wbite między blok główny i numeryczny to nie jest mój ulubiony układ - powoduje to, że prawy shift jest krótki i nieco przesunięty w lewo względem entera i często chcąc go nacisnąć wciskałem strzałkę w górę - ale strzałki chociaż pełnowymiarowe), touchpad też ok. Głośniki bez szału, ale słyszałem też znacznie gorsze, w laptopie nie ma co wymagać spektakularnych głośników.

Czyli względnie mocne komponenty jak na budżet 4000, ale przeciętny ekran, głośne chłodzenie i fatalna jakość powłok lakierniczych - to tak podsumowując ten model w moim subiektywnym odczuciu.
REKLAMA