logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi ECAM25.462B – komunikat "proszę czekać" po wymianie płyty i modułu sterującego

miroslawkaczor 23 Paź 2025 23:37 297 1
REKLAMA
  • #1 21729819
    miroslawkaczor
    Poziom 1  
    Witam,

Mam problem z ekspresem Delonghi ECAM25.462b. Wyświetla się komunikat proszę czekać i nic się nie dzieje. Nie pokazuje żadnych alarmów, tylko po kilku minutach wyłącza się i tyle.

Początkowym problemem był sensor NTC, który jakimś cudem spalił płytę zasilającą, jak już odebrałem ekspres od siostry to kabelki były od niego urwane :).

Płytę udało mi się kupić, ale przyszła z innym numerem niż oryginał. Na opakowaniu zamiennika jest napisane "Power board ECAM25642B" więc wydawać by się mogło, że prawidłowy. Nie wiem też czy płyta jest zaprogramowana:
    - oryginał: 5213221431
    - zamiennik: 5213217241

Jak już wszystko podłączyłem okazało się, że moduł sterujący też musiał ucierpieć, bo nic nie wyświetlał, więc i ten wymieniłem. Teraz ekspres włącza się, ale pokazuje "Atendere prego" (google przetłumaczył to na "proszę czekać") i nic więcej, tzn. oprócz godziny 0:00.

Grzałki nie grzeją się wcale, choć wydają się w porządku; pisząc z pamięci górna wskazuje 31 Ω, a dolna 51 Ω, więc jak inni pisali to chyba ok. Nowy sensor NTC i stary NTC pokazują bardzo podobne wartości i reagują na zmiany temperatury.

Czytałem, że kolejnym krokiem byłoby wymienić/sprawdzić górny i dolny przełącznik, ale zanim to zrobię to czy jest możliwość sprawdzenia ich jakoś?

Macie jakieś pomysły?

*Edit*: Udało mi sie wejść w tryb testowy po czym moglem zmienić język ale to tyle, bo w trybie testowym ekspres nie reaguje na żadne przyciski.

Pozdrawiam
    AI: Czy po wymianie płyty zasilającej i modułu sterującego była przeprowadzana jakaś procedura programowania lub inicjalizacji (np. przez serwis, specjalne ustawienia)?
    Nie
    AI: Czy sprawdzałeś dokładnie wszystkie połączenia i kabelki, szczególnie te od NTC i grzałek, czy nie ma gdzieś uszkodzeń albo złych podłączeń po poprzednich awariach?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21731896
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1795
    zamiennik to AS00000607
REKLAMA