logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaryjność i koszty eksploatacji microcarów – opinie użytkowników, dostępność części

t78822055 28 Paź 2025 23:22 1023 5
REKLAMA
  • #1 21734758
    t78822055
    Poziom 1  
    Planuję zakup microcara i chciałbym zapytać o jego awaryjność. Słyszałem już bardzo różne opinie - jedni mówią, że spalinowe wersje są wyjątkowo awaryjne (tylko nie wiem, czy mówili o dieslu, czy o benzynie, czy o obu), a inni, że to tylko kwestia regularnego serwisu. Często też słyszałem, że części do microcarów potrafią kosztować więcej niż sam samochód.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z microcarem na co dzień i może coś o tym powiedzieć z własnego doświadczenia? Jak wygląda dostępność części, naprawy i ogólna trwałość?
    AI: Czy masz już na oku konkretną markę lub model microcara, czy dopiero się rozglądasz? Jeśli tak, to jaki?
    Nie mam konkretnego modelu.

AI: Zastanawiasz się nad wersją spalinową (diesel/benzyna), elektryczną, czy bierzesz pod uwagę wszystkie opcje?
    Wszystkie opcje.
  • REKLAMA
  • #2 21734806
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Części są moim zdaniem cholernie drogie w porównaniu z innymi pojazdami. Sam microcar jest już drogi pieruńsko w zakupie w porównaniu do tego, co dostajesz za te pieniądze. A dostajesz całkowicie niewygodny pojazd, który jest zawalidrogą i wszystkich wkoło złości, jest do tego głośny (spalinowy) i awaryjny.
    Czemu chcesz kupić takie coś? Zwykle kupują je młodzi ludzie, bo tylko taki rodzaj prawa jazdy posiadają. Jeśli jednak masz zabrane prawo jazdy, to tym pojazdem również poruszać się nie możesz. Wspominam o tym, bo pokutuje takie przeświadczenie, że nimi można bez prawa jazdy sie poruszać, a tak nie jest.
    A jak masz prawo jazdy, to jest to zupełnie pozbawiony sensu pomysł.
  • REKLAMA
  • #3 21734847
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 311
    Tak jak kolega pisze wyżej , jak masz prawko to kup normalne auto , jak nie lub dla dziecka to inna sprawa. Co do tych niby aut mam taką samą opinie.
  • REKLAMA
  • #4 21734850
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Takie coś ma ktoś w rodzinie, dojazd po bułki do sklepu i powiem tak: co słyszę, to co chwilę coś się psuje, nie polecam. Ostatnio nawet byłby pożar tego wynalazku, bo przewody elektryczne są prawie takie jak w tych chińskich zestawach oświetleniowych na choinkę. Elektryk samochodowy był zmuszony zrobić całą instalację nową dla bezpieczeństwa. Akurat ma silnik diesla i naprawdę jest bardzo głośno...
  • REKLAMA
  • #5 21734878
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Nie idź w tym kierunku. Kup normalny samochód.
  • #6 21734901
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3278
    No jak mają nie być awaryjne jak waga zredukowana do absurdu by spełnić wymagania. Silnik praktycznie cały czas podczas jazdy idzie na 100% bo 5KM (ograniczone ustawowo ) to ledwo pozwala na jazdę. Więc są podkręcane na pompce ale wtedy dymią jak szalone na czarno.

PS Zrób sobie normalne prawo jazdy. Będzie taniej, bezpieczniej i wygodniej.
REKLAMA