logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ESP32 jako serwer HTTP – brak dostępu do strony na zasilaniu 5V, działa tylko przez USB

malinciaqpl 03 Lis 2025 22:00 156 1
REKLAMA
  • #1 21740699
    malinciaqpl
    Poziom 5  
    Cześć, mam problem i szukam pomocy.
    Mam projekt, automatyczny system nawadniania, wrzucam żeby zakreślić, co robię.
    Mam zasilanie 12 V podłączone do step-down 5 V; z niego mam masę i napięcie 5 V, którym zasilam:
    Czujnik wilgotności: Vcc podpięte do wyjścia step-down, GND do masy step-down, A0 podpięte do GPIO34 przez dzielnik napięcia.
    Czujnik odległości HC-SR04: Vcc podpięte do wyjścia step-down, GND do masy step-down, Echo podpięte do GPIO13 przez dzielnik napięcia, Trig podpięte do GPIO12.
    Przekaźnik: Vcc podpięte do wyjścia step-down, GND do masy step-down, IN podpięte do GPIO14, COM do zasilania 12 V.
    ESP32: V5 podpięte do wyjścia step-down, GND do masy step-down.
    Pompa podpięta do zasilania 12 V, do COM przekaźnika.
    Cały system działa poprawnie. ESP łączy się z aplikacją blynk na zewnętrznym zasilaniu.

Problem jest taki, że chcę rozbudować ten projekt i robię do niego aplikację webową.
    Chcę zrobić z ESP serwer HTTP, cały kod gotowy do połączenia z frontem strony (przetestowany też kod testowy, aby ESP tworzyło tylko prostą stronkę, żebym zobaczył, że faktycznie jest serwerem).
    Dodam, iż ESP ma służyć do tej aplikacji webowej tylko do tego, żeby przesyłać dane z czujników na aplikację webową (może znacie inną metodę, żeby to zrobić).
    Wszystko świetnie działa, gdy ESP podłączony jest przez USB (port do programowania go) do komputera. Problemy jednak zaczynają się podczas tego, jak podłączam zasilanie zewnętrzne — wtedy strona od razu wygasa i nie jest możliwe połączenie się do niej. (Nie mogę zasilać z USB całego układu).
    Co zrobiłem, aby wyeliminować wszystkie problemy:
    Zmieniłem kostkę do kontaktu oraz zobaczyłem, czy kabel na pewno jest odpowiedni (5 V/3 A, jest ok).
    Zmierzyłem, czy ESP na pinach zasilania utrzymuje odpowiednie napięcie (utrzymuje).
    Ustaliłem statyczne IP, więc ESP powinien je utrzymać.
    Mimo zrobienia tych rzeczy dalej nie działa. Pytałem oczywiście też sztucznej inteligencji, co może być przyczyną, natomiast chyba nie rozumie tak bardzo sprzętowych spraw.
    Prosiłbym o jakąś podpowiedź, sugestię czy radę.
    Z góry bardzo dziękuję.
    AI: Przez który dokładnie pin zasilasz ESP32 przy podłączeniu do zewnętrznego zasilania 5 V – czy jest to pin VIN, 5 V, czy może inny?
    5 V
  • REKLAMA
REKLAMA