logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E46 fotele z pamięcią w E36 – jak uruchomić zapamiętywanie bez CAN?

Vexart 04 Lis 2025 11:08 327 3
REKLAMA
  • #1 21741020
    Vexart
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam fotele elektrycznie ustawiane z BMW E46 z pamięcią. Chcę je założyć do starszego modelu E36. Problem jest taki, że jak podaję samo zasilanie, to nie działa zapamiętywanie ustawień — są zapamiętane ustawienia poprzedniego właściciela fotela. Z tego co wyczytałem, potrzebują połączenia do CAN. Przypuszczam, że jak podłączę do CAN w E36, nadal nie będzie to działać. Jest jakaś możliwość oszukania elektroniki, aby działało zapamiętywanie ustawienia fotela? Z tego co wiem, komunikuje się po to, by przestawić też lusterko pod ustawienie fotela. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21744009
    JuniorS
    Poziom 26  
    Ocena: 164
    No fotele z pamięcią komunikują się przez magistrale CAN. A skoro jej nie posiadasz to należałoby zasilić fotel stałym 12V no i wiadomo masa musi być. Dalej musisz podłączyć sygnał aktywujący zapamiętywanie... ręcznie... Możesz sobie zrobić bajer w postaci ustawiających się lusterek razem z pufą… więc wypadałoby je również podłączyć do fotela. Stałe 12V znajdziesz w bezpieczniku F20. (zamiast osobnego obwodu z przekaźnikiem) masę przytwierdzisz do karoserii. Pamięć zasilić należy osobnym pin-em (czerwono biały przewód) Aktywacja funkcji zapamiętywania musisz podać ręcznie 12V na pin aktywacyjny (po stacyjce z przyciskiem) Czyli prościej mówiąc podajesz 12V na pin aktywujący funkcję pamięci. Przyciski pamięci będą działać lokalnie. Bez CAN dlatego potrzebują aktywacji. Jak podasz zasilanie i aktywację będziesz mógł zapisywać pozycję trzymając M1/M2/M3 i później je przywoływać.
    Pamiętaj aby dać bezpiecznik tak 20A minimalnie... Także będzie to działać o ile zapodasz zasilanie i ręcznie aktywujesz funkcję pamięci podając 12V na odpowiedni pin. Nie wszystko może działać jak wspomniane lusterka ale zapamiętywanie pozycji będzie hulać aż miło.
  • REKLAMA
  • #3 21746521
    Vexart
    Poziom 9  
    >>21744009

Tak jak wyżej napisałem. Zasilanie 12 V podawałem, to jest dość oczywiste, by to działało. Do regulacji fotela są 3 przewody: 12 V, masa i trzeci przewód to cienki do linii K lub do linii L. Podpinałem go do masy lub 12 V i zapamiętywanie ustawień nadal nie działało. Sama regulacja działa od razu po podaniu zasilania. Rozchodzi mi się tylko o to, by zapamiętywanie ustawień też działało. Fotele pochodzą z E46, a będą w E36. W E36 fotel nie będzie podpięty do lusterek.
  • #4 21747369
    Vexart
    Poziom 9  
    >>21744009
    Doczytałem dokładnie, to wynika, że jest zasilanie plus i masa i trzeci przewód to K-bus, czyli komunikacja, i aktywacja poprzez podanie 12 V nic nie daje. Musi być jakaś komunikacja, by pamięć zapamiętywała nowe ustawienia fotela. Ma ktoś może jakiś pomysł, jak to można jeszcze oszukać? Bo same ustawienia fotela są zapisane w elektronice fotela, bo są jakieś zapisane i się ustawia, ale nie da się ustawić nowych.
REKLAMA